Cât costă școala de șoferi în București?

0
1902
scoala de soferi

Încă din adolescență, fiecare dintre noi vorbim de obținerea permisului de conducere. Unii dintre noi se pregătesc încă dinaintea majoratului, iar alții, din diferite motive, tot amână momentul în care să înceapă școala de șoferi. Indiferent de situație, costurile sunt una din cele mai importante aspecte pe care le luăm în calcul.

Fie că este vorba de prețuri, categoria dorită sau beneficiile oferite, fiecare școală de șoferi își prezintă cât mai atrăgător propriile servicii. Ținând cont că în București sunt aproximativ 153 de școli, am făcut o analiză a prețurilor pe care le poți găsi în piață, pe care le vom prezenta în cadrul acestui articol.

Costuri pentru obținerea permisului auto

Lista cu prețuri începe de la 1.000 lei până la 3.100 lei pentru orele de condus în funcție de categoria aleasă, dar poate urca până la 4.500 lei dacă sunt incluse și alte beneficii pe lângă cursurile de conducere propriu-zise, cum ar fi cursuri de legislație, materiale suplimentare cu explicații adiționale și chestionare auto cu răspunsuri și explicații.

Prețurile unei școli de șoferi variază în funcție de mașina aleasă, discounturi oferite pentru a 2-a categorie dacă ai făcut cursurile tot la ei pentru prima categorie, și discounturi pentru elevi și studenți. Ca modalitate de plată, se poate face integral sau în 2-3 rate, în funcție de școala de șoferi aleasă.

scoala de soferi

Deși poate prețurile menționate mai sus par rezonabile, nu reprezintă sumele finale pentru a obține un permis de conducere. Odată înscris/înscrisă la o școală de șoferi, apar o multitudine de alte taxe care trebuie plătite înainte de obținerea permisului. Pentru un permis categoria B de exemplu, mai aveți de plătit analizele medicale (150-200 lei), avizul psihologic (60-100 lei), rezervarea mașinii pentru examen (150-200 lei), taxa de examinare (68 lei) și taxa de eliberare a permisului (89 lei).

Cât costă școala de șoferi? Prețurile în funcție de cele mai căutate categorii

Preț școală de șoferi categoria B

Tarifele cele mai uzuale, practicate pentru cea mai căutată categorie, pornesc de la 800 lei și ajung până la 2.200 lei pentru 30 ore de conducere, în funcție dacă alegeți o școală de șoferi sau un instructor auto independent autorizat, și de mașina aleasă.

În caz de nevoie, sau daca e dorința cursantului, se poate apela la ședințe suplimentare pentru perfecționare, înainte de susținerea examenului. 

Cat costa o ora de condus?

 • Instructor auto independent București – 30 – 70 lei/ora didactică (60–140 lei/ședință)
 • Instructor auto școală de șoferi București – 50 – 80 lei/ora didactică (100–160 lei/ședință) în funcție de tipul de mașină aleasă (manuala sau automata)

Preț școală de șoferi categoria A

Pentru categoria A, se iau în calcul un minim de 20 de ore de pregătire practică și prețurile pornesc de la:

 • 1300 lei pentru categoria A2
 • 800 lei pentru posesorii de permis categoria A2
 • 1.700 lei pentru posesorii de permis categoria B
 • 2.000 dacă nu ai permis de conducere

Pentru ore suplimentare, prețurile variază în funcție de locul desfășurării acestora:

 • Poligon: 50 – 70 lei/ora didactica (100-140 lei/ședință)
 • Trafic: 85 – 100 lei/ora didactica (170-200 lei/ședință)

Preț școală de șoferi categoria C

În cadrul categoriei C, orele de pregătire practică necesare sunt între 30 și 36 de ore în funcție de vechimea permisului de conducere categoria B și de școala aleasă, iar tarifele pornesc de la:

 • 2.700 lei pentru posesorii de permis categoria B cu vechime sub 1 an
 • 2.200 lei pentru posesorii de permis categoria B cu vechime mai mare de 1 an

Orele suplimentare pentru categoria C variază între 100 lei și 150 lei.

Top școli de șoferi București

Alegerea unei școli de șoferi este o decizie foarte importantă, pentru că în funcție de alegerea făcută, întregul proces de obținere a permisului, poate fi mai ușor sau mai complicat și bineînțeles, mai costisitor. Conform unor studii făcute, analizând rezultatele de promovare a candidaților examinați în anul 2019, am compilat o listă cu primele 10 cele mai bune școli de șoferi din București.

 1. SC MOTORRAD SRL – rată de promovare de 80%
 2. SC TOP INSTRUCTOR AMI SRL – rată de promovare de 77%
 3. SC ENERGIA MOTO SRL – rată de promovare de 75%
 4. SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI STB SA – rată de promovare de 75%
 5. SC AUTOGENERAL LIDER SRL – rată de promovare 62%
 6. SC AUTOGENERAL MASTER SRL – rată de promovare 59%
 7. SC IANCU STAR SRL – rată de promovare 58%
 8. SC ADIMOTO TEAM SRL – rată de promovare 55%
 9. SC AUTOSPORT DRIVING CENTER SRL – rată de promovare 51%
 10. SC DAN AUTOSPORT SRL – rată de promovare 50%

Sursa: topscoliauto.ro/bucuresti

Cum alegi cea mai bună școală de șoferi?

Având în vedere că obținerea unui permis de conducere vine la pachet cu o responsabilitate extraordinară pentru că și consecințele pot fi devastatoare, în procesul de alegere al unei școli de șoferi este important ca gradul de pregătire atins la sfârșitul cursurilor sa fie unul bun, și asta depinde atât de motivația cursantului, dar și de nivelul de implicare al instructorului.

Un punct de pornire este site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) unde se poate găsi o listă actualizată a școlilor și instructorilor auto din județul de interes. Apoi, ține cont de câteva sfaturi pe care le acorda chiar și instructorii auto:

 • Asigură-te că instructorul este autorizat de Ministerul Transporturilor să desfășoare munca de instruire auto
 • Caută referințe la foștii elevi
 • Verifică procentul de promovabilitate al instructorului
 • Vorbește cu instructorul înainte să începeți orele în trafic. Calmul, răbdarea și experiența sunt câteva aspecte importante la care trebuie să fii foarte atent/atentă.

Știm că în online se găsește un volum copleșitor de informații fragmentate, de aceea este recomandat să te informezi foarte bine înainte de a încheia un contract cu o școală rutieră.

O școală de șoferi de top nu presupune întotdeauna prețuri ridicate așa că asigură-te și că vei beneficia de o pregătire de calitate pentru a deveni un șofer bun. Mult succes!

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Impozit Auto pentru mașină | Licență de transport marfă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.