Cum vă sună o seară liniștită cu familia sau prietenii, spunând povești într-o ambianță deosebită creată de un șemineu? Cel mai probabil, pe măsură ce citeați întrebarea, vă și imaginați „tabloul”…
Dacă în urmă cu câțiva ani, șemineele erau asociate cu case de vacanță sau cabane la munte, în ultimul timp, șemineul a devenit un accesoriu foarte căutat, fie pentru livingul unei case, fie pentru apartament.
Șemineul a fost asociat foarte mult cu sobele clasice, deoarece erau folosite atât pentru a crea o atmosferă feerică, dar și pentru a încălzi încăperea sau chiar uneori toată locuința folosind lemne, dar din fericire pentru deținătorii de apartament, șemineele electrice oferă o mai mare flexibilitate și pot fi instalate cu ușurință, iar efectele pot fi similare cu cele ale unui șemineu clasic, în funcție de modelul ales.
În piață, se pot găsi o multitudine de modele, fie că vorbim de cele cu alimentare tradițională pe lemne, fie electrice, așa că în continuare, vom analiza prețurile celor 2 variante.
Cuprins:
Șemineu electric
Cum funcționează un șemineu?
Șemineul electric are 2 componente principale: în primul rând, este echipat cu un ecran LED, pe care este proiectat efectul de flacără, jarul și mulajul de bușteni, putând fi folosit doar pentru a crea ambianța luminoasă, dar având în vedere că principalul motiv pentru a cumpăra un șemineu este elementul de încălzire, un șemineu electric este dotat și cu un ventilator care circulă aerul încălzit de bobinele electrice și un termostat pentru a putea regla căldura generată, similar unei aeroterme.
Pentru a reda sunetul specific de lemne care ard, o mare parte din modelele de șeminee electrice au difuzoare al cărui volum poate fi reglat sau oprit, în funcție de preferințe.
Cât consumă un șemineu?
Este varianta considerată printre cele mai ieftine din categoria dispozitivelor termice datorită consumului redus de energie electrică. Atunci când este folosit doar pentru efectul de flacără, consumă aproximativ cât un bec economic (aproximativ 10 W), consum care pentru o utilizare de 2 ore pe zi, ar genera un cost de 1-2 lei pe lună.
Din punct de vedere al consumului cu funcția de încălzire pornită, dacă luăm ca exemplu un șemineu cu o putere de încălzire de 1.500 W/h folosit aproximativ 2 ore pe zi, costul lunar ar fi de aproximativ 50 de lei pe lună.
Cât costă un șemineu?
Am menționat anterior că șemineele electrice sunt considerate printre cele mai ieftine din categoria dispozitivelor termice dar bineînțeles, prețurile sunt influențate de puterea acestora dar și de dimensiuni.
De exemplu, printre cele mai ieftine seminee electrice sunt cele de 1200 W cu dimensiuni aproximative de 34 x 17 x 31 cm, care au prețuri pornind de la 300 lei. Pentru variantele de șemineu care poate fi montat pe perete, de 1900 W și cu telecomandă, prețurile de pornire sunt de 600 lei, iar pentru șemineele incorporabile în mobilier sau într-o ramă pentru șemineu, prețurile pornesc de la 700 lei.
Cu prețuri mai ridicate sunt șemineele cu cadru tip mobilă sau care imită seminee clasice, care pot fi achiziționate la prețuri pornind de la 1.000 lei, iar modelele de seminee pe colț care au prețuri de pornire de la 1.800 lei.
La polul opus din punct de vedere al prețurilor, șemineele electrice pot ajunge și la prețuri de 17.000 lei care au caracteristici de foc virtual 3D, și o lățime de aproximativ 140 cm.
Alte informații
Diferențele principale care sunt luate în calcul față de alte tipuri de șeminee este că șemineul electric rămâne rece la atingere, nu necesită verificare periodică, costurile de întreținere sunt foarte reduse și nu necesită coș de evacuare pentru fum.
Șemineul electric este în general ușor de montat, având modele compacte și sunt mobile, de aceea este recomandat să fie privit ca un obiect decorativ care are posibilitatea de a suplimenta confortul termic cu câteva grade într-o încăpere de până la 35-37 mp, și nu ca o sursa principală de încălzire.
Șemineu pe lemne
Dacă la șemineele electrice am discutat despre mobilitate, când vorbim de seminee pe lemne, dacă nu sunteți dispuși să adaptați fiecare camera în parte, putem considera că mobilitatea este aproape nulă din cauza necesității unui coș de evacuare a fumului. Având în vedere componentele necesare pentru un șemineu pe lemne, pentru a-l asambla, este necesar colaborarea cu un specialist, care să se asigure că instalarea se face conform normelor de siguranță.
Comparativ cu șemineul electric, un șemineu pe lemne are 3 componente principale: coșul de fum, șemineul propriu-zis (focarul) și cadrul acestuia.
Cât costă să construiești coșul de fum pentru un șemineu pe lemne?
Luând în considerare importanța evacuării fumului în exterior, coșul de fum este una din cele mai importante aspecte din ansamblul șemineului. De aceea, costurile exacte construirii unui coș de evacuare a fumului se stabilesc după evaluarea înălțimii necesare, diametrul și calitatea materialelor. Estimativ, putem spune că prețul construirii poate fi între 3.500 lei și 7.000 lei, iar manopera poate ajunge și la aproximativ 3000 lei.
Cât costă focarul pentru șemineu?
Focarele pentru șemineu sunt create din materiale specifice, cum ar fi fontă sau oțel căptușit cu șamotă, pentru a rezista la temperaturi ridicate, iar în zona expusă, au sticlă termorezistentă la temperaturi de până la 800 de grade Celsius. Prețurile variază în funcție de materialele din care sunt făcute dar și de dimensiuni. Focarele din oțel și șamotă pornesc de la prețuri de 2.000 lei și ajung până la 12.000 lei având o ușa de 120 cm, iar focarele din fontă au prețuri între 1.700 lei și 9.000 lei pentru modele cu sticlă pe colț.
Montarea focarului
Montarea de face similar ca la o sobă pe lemne, folosindu-se ciment refractar sau argilă cu praf de șamotă și cărămidă pentru placarea focarului în spațiul destinat. Adunând și alte materiale care sunt necesare pentru a asigura o lucrare care să reziste pe termen lung, se poate estima, conform specialiștilor, că în medie costurile materialelor sunt de aproximativ 4.000 lei.
Pentru manopera montării, de regulă prețurile pornesc de la aproximativ 3.000 lei, și în funcție de complexitate, poate ajunge și la 9000 lei. Colaborând însă cu un specialist, sau o firmă specializată în construcții de sobe și șeminee, se beneficiază și de o garanție a lucrării pentru o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Citește și: Cât costă să construiești o sobă de teracotă la casă?
Cât costă să construiești cadrul șemineului ?
Finisarea șemineului depinde foarte mult de modelul ales și bineînțeles de materialele folosite – de la cărămidă, cahle decorative și până la piatră naturală sau marmură. Prețurile de obicei le puteți afla la cerere de la magazinele specializate, având în vedere că este important stilul acestora, dacă preferați modele mai clasice sau moderne, dar este important de avut în vedere că prețurile totale pot ajunge și la câteva mii de euro.
Prețul manoperei pentru finisare, este de asemenea corelat cu complexitatea modelului și poate porni de la 800 lei urcând chiar și la 4500 lei.
Caracteristici suplimentare
Spre deosebire de un șemineu electric, șemineul pe lemne poate fi completat cu un sistem cu cazan de apă de tip centrală termică (termoșemineu), care este conectat la instalația de încălzire a casei, pentru a putea asigura necesarul de încălzire și a apei calde menajere, și astfel se poate reduce cu până la 60% din costurile de încălzire. Modelele focarelor sunt aceleași, oferind libertatea de a alege dacă va doriți un termoșemineu pe colț sau central pe perete.
În concluzie…
Indiferent de tipul de locuință deținut – apartament sau casă, modelele variate de seminee oferă posibilitatea să se găsească cea mai potrivită variantă. Exceptând restricțiile pe care le aduce șemineul pe lemne prin necesitatea unui coș de evacuare a fumului, avantaje sunt pentru ambele variante.
Șemineul electric se montează rapid, nu este nevoie de o întreținere deosebită și nu scot fum sau mizerie, însă șemineul pe lemne are o putere mai mare de încălzire, creează un plus de farmec prin sunetul autentic de lemn care arde, și se poate personaliza pentru a deveni sursă principala de încălzire.
Citește și: Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare? | Cât costă să montezi o centrală termică în apartament?
Sursa foto: www.freepik.com
[…] Citește și: Cât costă un umidificator de aer? | Cât costa un șemineu electric? Dar unul pe lemne? […]
[…] Citește și: Cât costă să montezi o centrală termică în apartament? | Cât costă un șemineu electric? Dar unul pe lemne? […]
[…] catplatesc.ro/cat-costa-semineu/ […]
[…] catplatesc.ro/cat-costa-semineu/ […]