Cât costă nașterea la un spital privat?

1
2273
nastere

Având în vedere importanța evenimentului de a aduce pe lume un copil, în ultimii ani, numărul viitoarelor mame care optează să nască la un spital privat este în creștere.

În spitalele aparținând sistemului de sănătate public, nașterea naturală dar și cea prin cezariană este gratuită și chiar dacă medicii sunt la fel de bine pregătiți, cuplurile își doresc un confort mai ridicat atât pentru viitoarea mamă cât și pentru bebeluși, personal medical care să acorde mai mult timp și atenție pacienților și nu în ultimul rând, datorită aparaturii medicale de ultimă generație, se pot evita situații neplăcute și neprevăzute.

Așa cum sunt stabilite serviciile medicale în general, în sistemul privat, pentru o naștere, prețurile diferă în funcție de complexitatea cazului, de perioada de internare și alte pachete de servicii alese.

Care sunt beneficiile oferite de spitalele private în pachetele pentru naștere?

Având în vedere că spitalele private sunt dotate cu secții de neonatologie echipate cu aparatură performantă, rezerve moderne cu condiții precum o cameră de hotel și consumabile de cea mai bună calitate, la discreție, pachetele de bază oferite de acestea sunt gândite pentru o naștere fără complicații.

Cazarea într-un spital privat

Condițiile de cazare dintr-un spital privat este de regulă de 5 stele, iar pentru o naștere fără complicații sunt incluse 3 sau 4 zile de cazare (2 sau 3 nopți), după caz, într-o cameră în regim single, double sau triple.

De asemenea, se poate alege și sistemul rooming-in, în care nou-născutul stă în aceeași încăpere cu mama, pentru a facilita închegarea unei legături între cei 2, și învățarea unor deprinderi corecte de alimentație și îngrijire a bebelușului, bineînțeles, cu consilierea personalului medical specializat.

Pentru a completa pachetul de cazare, un spital privat include și alimentația pe durata internării, oferind meniuri personalizate pentru proaspăta mămică, în funcție de tipul nașterii.

Consultații de specialitate, analize și medicație

În pachetele oferite de spitalele private sunt de obicei incluse analize medicale de laborator pre- și postnatal pentru mame și pentru copii nou-născuți, trusa medicală pentru anestezia epidurală, medicamentele și consumabilele necesare pe parcursul internării.

Nu în ultimul rând, printre serviciile de care puteți beneficia prin pachetele oferite, sunt și consultații ginecologice, preanestezice și prenatale, consiliere privind vaccinarea mamei și a copilului, consiliere privind îngrijirea nou-născutului iar unele spitale includ chiar și consiliere psihologică.

Extraoptiuni

Fiecare spital privat oferă posibilitatea de a personaliza pachetele prestabilite, prin adăugarea unor extraoptiuni, în funcție de dorința viitoarei mame. Bineînțeles, fiecare extraoptiune vine cu un adaos financiar la costul total prețuri care de obicei, sunt comunicate de către reprezentantul spitalului cu care discutați.

În listele cu opțiunile suplimentare, sunt incluse, printre altele, screeningul pentru fibroză chistică, screening auditiv și metabolic pentru copil, testare genetică pentru amiotrofie spinală, screening pentru 31 sindroame microdeletii și recoltarea de celule stem.

Care sunt prețurile pentru o naștere într-un spital privat?

În primul rând, serviciile de asistență medicală la naștere diferă atunci când se discută despre o naștere naturală sau naștere prin cezariană (fără complicații). Comparativ cu o naștere naturală unde medicul curant asista nașterea, în cazul cezarienei se intervine chirurgical de către o echipă formată din medici specializați în arii precum obstetrică și ginecologie, neonatologie și anestezie.

Astfel, prețurile sunt stabilite în funcție de complexitate, de tratamentele suplimentare și pot fi influențate și dacă viitoarea mama deține un abonament de sănătate la acel spital privat, sau dacă deține un bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist. Un alt aspect care influențează prețul final, este onorariul medicului și calificarea acestuia, sumă care poate fi inclusă în pachetul ales sau este necesar să fie achitat separat, de aceea este bine să clarificați acest detaliu înainte de a finaliza documentele.

Prețurile de pornire pentru o naștere naturală într-un spital privat sunt de la 3.900 lei pentru pachetele de bază cu cazare într-o camera dublă sau cu 3 locuri. Pentru pachetele cu camera single, atunci prețurile de pornire sunt de la 5.200 lei.

Pentru o naștere prin cezariană, așa cum am explicat anterior, fiind cu o complexitate mai ridicată, prețurile de pornire sunt de la 6.200 lei pentru pachete standard cu cazare în camera dublă sau triplă, și de la 7.000 lei pentru camera single.

Pentru pachetele premium, care includ și cazarea unui însoțitor, atunci sumele pot ajunge și la 16.000 lei.

În situațiile în care viitorii părinți vor avea gemeni, la prețul pachetelor, se mai poate adăuga în medie suma de 1.000 lei.

Reduceri și discount-uri

Prețurile menționate anterior sunt doar estimative, majoritatea spitalelor private preferând să facă oferte presonalizate în funcție de dorințele și nevoile viitoarei mame. Având în vedere costurile semnificative, este important de știut că unele spitale private pot oferi aproximativ 5% discount pentru o serie de servicii pe care le puteți dori pe perioada sarcinii, și o reducere adițională pentru semnarea unui contract de recoltare de celule stem printr-o firmă colaboratoare. Un discount între 25 și 30% mai puteți obține dacă negociați contractul înainte de a 26-a săptămână de sarcină, sau încheiați contractul la unul din târgurile de profil.

De asemenea, dacă medicul ales pentru a asista la naștere sau spitalul are un contract de colaborare încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru pacientele asigurate și la sistemul de sănătate publică, se poate deconta suma de 1786 de lei de către CNAS. Pentru a putea avea această reducere din costul final pe care îl plătiți către spitalul privat, este important de știut că CNAS nu restituie suma achitată asiguraților, ci se face plata direct către furnizorul de servicii, de aceea este recomandat să consultați condițiile în care se poate beneficia de această reducere.

Citește și: Cât plătesc pe asigurarea de sănătate?

În concluzie…

Aducerea pe lume a unui nou-născut este un moment fericit și fiecare viitoare mămică își dorește să fie un moment de care se poate bucura pe deplin, fără îngrijorări. Nașterea la un spital privat implică o atenție deosebită acordată mamei și copilului de către personalul medical, un confort ridicat și consiliere pe toată durata internării, ceea ce poate crea un mediu liniștitor pentru viitorii părinți.

Cu toate astea, spitalele private vin și cu dezavantaje cum ar fi prețurile ridicate comparativ cu un spital de stat și incapacitatea de a soluționa cazurile mai complicate, printre altele. Fie că se alege sistemul privat sau de stat, în ambele situații sunt avantaje și dezavantaje, de aceea este important să discutați deschis cu medicul curant, să cereți păreri de la alte mămici, și să luați cea mai bună decizie pentru voi și bebelușul vostru.

Citește și: Test de sarcină: Cât costă, când și cum se face | Cât costă o zi de spitalizare în România?

Surse: www.freepik.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.