Confortul termic este un aspect important pentru fiecare dintre noi, mai ales odată cu venirea sezonului rece. Este dovedit faptul că o temperatură optimă în locuință are efecte benefice asupra calității somnului. Mai mult decât atât, menținerea temperaturii potrivite contribuie la starea de sănătate a creierului nostru și a sistemului respirator, dar ne poate feri și de viroze.
Având în vedere faptul că în România, clasicul sistem centralizat de încălzire întâmpină deseori defecțiuni neprevăzute, tot mai multe persoane optează pentru instalarea unei centrale termice.
În momentul de față, cel mai popular și căutat sistem de încălzire a locuinței este centrala termică pe gaz în condensare. În articolul de astăzi vom vorbi despre eficiența, avantajele dar și despre costurile de luat în calcul.
Cuprins:
Ce este o centrală termică în condensare?
Termenul “condensare” ne dă un indiciu cu privire la modul de funcționare al acestui tip de centrală. Condensarea este acel proces de transformare, prin răcire, a vaporilor sau gazelor în lichid. Tehnologia inovatoare se bazează pe principiul condensării pentru a permite ca vaporii rezultați din gazele arse să fie reutilizați, în vederea recuperării și eliberării căldurii produse, în circuitul de încălzire.
Spre deosebire de o centrală termică în condensare, centralele tradiționale cum sunt cele pe bază de lemne, cărbuni sau peleți, pierd vaporii rezultați prin ardere și automat, căldura latentă produsă astfel.
Cât este de eficientă o centrală termică cu condensație?
Recuperând o cantitate considerabilă de căldură, centrala cu condensare ajunge la o eficiență energetică mult mai ridicată, reducând în același timp și necesarul de gaz. Nivelul de utilizare a energiei în sistemul de încălzire ajunge până la 109%, comparativ cu centralele termice clasice, care au o eficacitate de până la 94%.
Pentru a te asigura că centrala atinge capacitatea optimă de funcționare ar fi totuși recomandat ca locuință ta să beneficieze de un sistem de izolare termică de calitate. Altfel, este posibil să se creeze punți termice, eficacitatea centralei va scădea și vei avea pierderi de căldură.
Care sunt avantajele unei centrale termice pe gaz în condensare?
Dacă am menționat deja eficiența sporită ca și un prim beneficiu, trebuie amintit și consumul redus de gaz.
Un consum mai mic, nu doar că te va ajuta să faci economii la facturile de gaz fără a face concesii în ceea ce privește confortul termic din locuință, dar contribuie la gradul de sustenabilitate. Tehnologia recuperării căldurii prin condens reduce considerabil emisiile de gaze nocive, astfel sistemul acesta de încălzire este considerat a fi unul eco-sustenabil.
Un alt avantaj al centralei termice în condensație este durata de viață.
Specialiștii susțin că și longevitatea acestui tip de centrală este mai mare comparativ cu o centrală termică clasică și poate depăși cu succes 10 ani. Atenție la perioada de garanție a centralei! Ar trebui să fie pe o perioadă cât mai îndelungată.
Un factor decisiv poate fi, însă, o întreținere periodică corespunzătoare. Producătorii de centrale termice recomandă efectuarea de verificări periodice, mai exact o revizie anuală pentru a asigura funcționarea la capacitate maximă.
În caz contrar, ca și consecință a faptului că funcționează la capacitate redusă, consumul centralei va creste și automat vor creste și costurile.
Raportul preț-calitate este unul foarte bun, luând în considerare fix aspectele dezvoltate mai sus, și anume eficiența ridicată și consumul redus de resurse. Economiile la gaz și electricitate vor permite ca investiția făcută într-o centrală termică în condensare să poată fi recuperată în principiu, în aproximativ 2, 3 ani.
Variante de centrale termice
Cum alegi tipul de centrală termică potrivită pentru tine? Identificând nevoile pe care le ai în locuință ta și analizând apoi caracteristicile centralelor care iți prezintă interes.
Principalele tipuri de centrale termice pe gaz sunt următoarele: centrala termică pe gaz instant, centrala termică pe gaz cu boiler și centrala termică pe gaz doar pentru încălzire.
În funcție de complexitatea sistemelor și beneficiile adiționale vei găsi, bineînțeles, pe piață o varietate extinsă de modele.
Centrala termică instant este probabil cea mai bună alegere dacă în locuința ta ai nevoie de apă caldă menajeră, fară timp de așteptare pentru încălzirea apei dar și de un sistem de încălzire a caloriferelor.
Câteva avantaje ale achiziționării unei astfel de centrale ar fi eficiența energetică( apa fiind încălzită instantaneu), dimensiunile reduse și costurile de achiziție și întreținere mai mici față de o centrală termică cu boiler.
Centrala termică cu boiler ar putea fi însă o alegere potrivită pentru aceia care dețin o casă mai mare, unde locuiesc mai multe persoane. Într-o astfel de casă, cu mai multe băi sau într-un spațiu de birouri, unde există șanse mari să se folosească mai multe puncte de consum în același timp( robinete, dușuri) ar fi util un astfel de aparat.
Acest tip de centrală necesită totuși un spațiu mult mai mare dacă vorbim despre o centrală termică cu boiler separat. Prețul este însă pe măsură și pentru aceasta și pentru o centrală termică cu boiler încorporat. Comparativ cu o centrală termică instant, costurile de achiziție și de mentenanță sunt mai ridicate.
Dacă optezi pentru tipul acesta de centrală, află că este compatibilă cu sistemele de încălzire cu panouri solare.
Centrala termică doar pentru încălzire este alegerea potrivită pentru acele locuințe în care nu este nevoie de apă caldă menajeră( poate exista deja un alt tip de sistem de încălzire al apei) sau unde presiunea apei este mai mică. Și acest model de centrală este compatibilă cu un sistem solar de încălzire.
Ai o instalație pentru încălzire prin pardoseală? Poți opta pentru un model de centrală termică special gândită pentru un astfel de sistem de încălzire. De asemenea ai varianta să alegi o sursa regenerabilă de energie cum ar fi panourile solare sau chiar pompe de căldură.
Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare?
Odată ce ai ales tipul de centrală potrivit nevoilor tale, urmează să analizezi variantele disponibile pe piață și preturile aferente. Iți recomandăm să arunci un ochi și pe review-uri, înainte să iei decizia finală. Vei avea astfel posibilitatea să afli care este experiența altor cumpărători cu produsul respectiv.
În funcție de producător, de tipul centralei și de caracteristicile acesteia vei vedea că preturile pornesc de la aproximativ 2.500 de lei pentru o centrală termică instant, dar pot depăși 20.000 de lei pentru o centrală special creată pentru încălzirea prin pardoseală sau cu boiler solar încorporat.
Pe lângă costurile pentru centrala propriu-zisă, ia în considerare faptul că instalarea este un alt aspect care de asemenea poate influența prețul final.
Vei avea mai puțin de plată dacă efectiv trebuie înlocuit un aparat vechi, decât dacă este vorba despre o primă instalare a unei centrale în imobil. În cazul înlocuirii centralei vechi cu una nouă, costurile implică tariful centralei, tariful pentru montarea acesteia și eventual curățarea țevilor.
O primă instalare va impune și un tarif pentru debranșare și unul pentru realizarea instalației de gaz și de încălzire( în cazul în care nu este deja existentă în clădire).
Surse: b-mag.ro | blogdeinstalatii.ro
Citește și: Cât costă să montezi o centrală termică în apartament? | Cât costă o casă la roșu?
[…] Citește și: Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare? […]
[…] Citește și: Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare? […]