Aducerea sau achiziționarea unei mașini din străinătate este un proces destul de meticulos dacă alegi să faci asta de unul singur în special dacă ești la prima mașină pe care alegi să o achiziționezi mai ieftin sau te-ai hotărât să te încrezi în respectul pe care cetățenii Germaniei îl poartă autovehiculelor.
În acest articol nu vom răspunde doar la întrebarea “Cât costă să aduci o mașină din Germania?”, dar vom încerca să îți oferim informații despre ce ar trebui să faci pentru a fi pregătit să cumperi o mașină din Germania, ce cheltuieli implică, acte și îți vom oferi și câteva sfaturi. Să începem.
Cuprins:
Merită să cumperi o mașină din Germania?
Vom contrazice direct zvonurile false care spun că mașinile din Germania nu sunt bune de vânzare, sunt păcăleli sau sunt mașini foarte solicitate care au prețuri atât de mici din pricina uzurii. În primul rând, prețurile mici sunt datorită uzurii, dar uzura pe care o consideră Germania ca fiind necesară pentru schimbarea mașinii se întâmplă în jurul numărului de 100.000 km.
Orice mașină se revinde de obicei la un preț de catalog, iar în funcție de timpul pe care mașina îl are de când a fost cumpărată și numărul de kilometri, aceasta va primi un preț care de cele mai multe ori este destul de mic. Practic, toți dealerii mari și cei particulari sunt forțați să vândă la prețuri mai mici.
Așa se ajunge ca pentru o mașină cu vechime de 3 ani de la fabricare ce a avut un preț de 35.000 de euro să poți plăti chiar și 10.000 euro în Germania.
Germania are proprietari care respectă mașinile
Un șofer din Germania va respecta mereu termenele de service, va face reviziile la timp, va folosi doar combustibil care ajută fiabilitatea și evident, toate mașinile circulă pe unele dintre cele mai bune drumuri din Europa.
Pentru asigurări, piese şi accesorii auto îţi recomandăm:
Cât costă să aduci o mașină din Germania cu ajutorul unei firme
La prima discuție cu o firmă care se ocupă cu importul de autovehicule din Germania va trebui să oferi cât mai multe detalii despre mașina pe care ți-o dorești. Dacă ești deja cunoscător și ai identificat deja câteva variante pe site-urile din Germania care se ocupă de vânzarea mașinilor, precum: AutoScout24 sau Mobile.de, poți da firmei direct anunțurile găsite online.
Dacă alegi să lași treaba grea pe seama firmelor, vei plăti un comision, dar este posibil să ai parte și de câteva avantaje, cum ar fi: O garanție, o verificare prealabilă a mașinii și poți fi sigur că nimeni nu se va putea atinge de mașină.
De cele mai multe ori, perioada de așteptare este destul de mare comparativ cu rapiditatea pe care o ai dacă alegi să mergi chiar tu în Germania după o mașină. O persoană fizică ar putea cu puțin noroc să se întoarcă înapoi în țară în 48 de ore cu mașina cumpărată, iar o firmă va avea nevoie de 10-14 zile pentru a găsi toate mașinile pentru care a pornit spre Germania și pentru a-ți livra mașina la adresa personală.
Legat de costuri, cele mai multe dintre aceste firme vor percepe un comision din prețul mașinii sau vor dori un preț fix indiferent de mașina care este adusă. Dacă vorbim despre un comision, acesta poate ajunge de la 3% la 8% în funcție de cât de mult crește prețul mașinii comandate. Dacă prețul crește spre aproape de 35.000 de euro, comisionul va fi probabil 3 sau 4%.
Toate aceste prețuri sunt valabile pentru perioade în care pandemia nu afectează procesele de import al autovehiculelor.
Cât costă să aduci o mașină din Germania singur?
Cel mai important aspect este evident bugetul. Dacă ai stabilit bugetul pentru noua ta mașină la 15.000 de euro, trebuie să știi că o parte din acești bani vor trebui folosiți pentru drumul pe care îl vei face până în Germania, pe combustibil, pe biletele de avion cu care vei ajunge acolo, înmatriculare sau reparații.
Dacă alegi să cumperi un bilet de avion cu câteva săptămâni înainte, vei putea prinde chiar și un preț de câteva zeci de euro. Cazarea este și ea o cheltuială care depinde de numărul de zile pe care le vei petrece acolo. Ideal ar fi ca timpul petrecut în Germania să fie cât mai mic.
La cele mai recomandate hoteluri din Nurnberg, prețul pe noapte este de aproximativ 250 RON. Trebuie să iei în calcul bani pentru alimentație, urgențe și combustibilul de care vei avea nevoie la întoarcere pentru a aduce mașina în România. Ia în calcul și anumite taxe vamale. În Germania vei plăti taxe de tunel care pot ajunge la 5 euro sau taxe de drum panoramic ce pot ajunge la 55 de euro.
În funcție de țările prin care vei trece, va trebui să achiți și taxe de rovinietă.
Pentru asigurări, piese şi accesorii auto îţi recomandăm:
Ruta de întoarcere din Germania spre România
Din Germania spre România vei trece prin Cehia, Slovacia și Ungaria, iar pentru fiecare vei avea de achitat următoarea taxă de rovinietă:
Germania – Germania nu percepe taxe de rovinietă sau de transport pe drumurile publice deoarece acestea sunt incluse în prețul combustibilului.
Cehia – Cea mai ieftină rovinietă este de 10 zile și va fi aproximativ 12 euro
Austria – 9.2 euro
Ungaria – 13 euro
Numerele de tranzit – Cunoscute foarte bine și drept numere zoll. Acestea sunt numere necesare pentru a putea aduce mașina din Germania în România. Pentru a putea primi aceste numere, mașina va trebui să aibă ITP-ul valabil. Numerele zoll vor avea mereu o bandă roșie, iar numerele cu o bandă galbenă sunt cele de care ar trebui să te ferești deoarece cu acele numere poți circula doar pe teritorul Germaniei. Taxa pentru obținerea acestor numere poate ajunge și ea la 300 euro.
În funcție de motorizarea mașinii, motorina pentru tot drumul spre România te-ar putea costa și 250 de euro.
Ce acte trebuie să primești când cumperi mașina
Nici Germania nu este lipsită de cei care vor să profite de naivitatea unor clienți și chiar și acolo se pot întâmpla vestitele țepe. Atunci când ai stabilit să cumperi o mașină, proprietarul sau dealerul ar trebui să îți pună la dispoziție talonul, cartea de identitatea a vehiculului și contractul de vânzare-cumpărare.
Pentru asigurări, piese şi accesorii auto îţi recomandăm:
Concluzie
În final, cheltuielile pot ajunge aproape de 1000 de euro și pot ajunge chiar și la 2000 de euro pentru a aduce o mașină din Germania cu tot cu înmatricularea în România, consumația, taxele de drum, cazare, etc. Prețul final este stabilit de prețul mașinii pe care o vei cumpăra.
Citeşte şi: Cât costă impozitul auto? | Cât costă rovinieta pe un an?
[…] Citeste si: Cât costă să aduci o maşină din Germania? […]