Cât costă o mașină electrică Tesla în România?

0
708
cat-costa-tesla

Producătorul auto Tesla este un nume cunoscut de ani de zile, chiar și fără notorietatea fondatorului Elon Musk în rețelele sociale. Și cu o tendință în continuă creștere de a cumpăra vehicule electrice și de a reduce emisiile, nu ați fi singurul care se întrebă cum să investească în acțiunile Tesla sau se gândește să schimbe vehiculul actual cu un Tesla Model S nou-nouț.

Dar, în ciuda cât de convenabile și atractive pot fi aceste mașini, întrebarea se reduce adesea la aceasta: merită cumpărarea unei mașini Tesla? 

Toată lumea știe că nu sunt ieftine, dar mai exact cât costă? Există o diferență uriașă de preț între cel mai ieftin model și cel mai scump oferit de Tesla.

În România, conform site-ului oficial al producatorului, prin reprezentanța de la București se pot achiziționa 4 dintre modelele de mașini: Modelul S, Modelul 3, Modelul X și Modelul Y. Momentan, modelele Roadster, Cybertruck și Semi nu sunt disponibile pentru România.

În continuare ne vom axa pe modelele basic puse spre vânzare, însă fiecare dintre ele poate fi pesonalizat. De la culoarea exterioară și interioară, tipul de jante și până la opțiunea de autopilot avansat si capabilitatea de Full Self-Driving, fiecare își poate alege variantele dorite însa unele dintre acestea vin și cu un cost suplimentar la prețurile de bază.

Cât costă o Tesla Model 3?

Fiind cel mai ieftin vehicul electric disponibil al acestui producător, Model 3 are multe de oferit, inclusiv kilometraj puternic și un stil elegant. 

Modelul 3 Standard cu tracțiune din spate, o autonomie de 491 de kilometri și o viteză maximă de 225 km/h are un preț de bază de 50.990 Euro. Varianta Modelului 3 Long Range crește atât in specificații cu 602 km autonomie și 233 km/h viteză maximă dar și din punct de vedere al prețului, având un preț de bază de 59.990 Euro.

Cea mai scumpă variantă a Modelului 3 este Performance cu un preț de 65.990 Euro, autonomie de 547 km și viteză maximă de 261 km/h. Spre deosebire de variantele anterioare, Tesla adaugă pentru Performance jante Überturbine de 20” din aliaj de auminiu si anvelope Pirelli, frâne Performance, și eleron din fibra de carbon pentru o aerodinamică mai buna și stabilitate la viteze mari.

Atât modelele Long Range, cât și cele de performanță sunt dotate standard cu tracțiune integrală, datorită unui motor electric individual pe fiecare punte.

Cât costă o Tesla Model S?

Site-ul Tesla estimează, că disponibilitatea de livrare pentru anumite versiuni va dura până în iunie 2023 așadar, luând acestea în calcul, pentru moment prețurile pentru Modelul S sunt afișate doar pentru SUA.

Conform prețurilor afișate, Modelul S, cu tracțiune integrală, este semnificativ mai scump decât Modelul 3. Varianta cu Motor Dual, tracțiune integrală 652 km autonomie și 250 km/h viteză maximă se ridică la un preț de 95.840 Dolari sau 90.570 Euro, pe când varianta Plaid a modelului S cu Tri Motor, tracțiune integrală, 637 km autonomie si 322 km/h viteză maximă urcă și mai sus, având un preț de 126.840 Dolari sau 120.000 Euro.  

Cât costă o Tesla Model X?

Cunoscut pentru ușile „Falcon Wing”, SUV-ul Model X este cel mai scump model disponibil în prezent. Cu o autonomie estimată de 560 km și 250 km/h viteză maximă, Modelul X cu motor Dual costă 111.840 USD (105.690 Euro).

Autonomia Modelului X Plaid scade la aproximativ 536 km, dar, la fel ca Modelul S anterior, oferă o accelerație mai rapidă și o viteză maximă mai mare (262 km/h). Prețurile pentru această variantă pornesc de la 129.840 USD (122.700 Euro) fără alte opțiuni suplimentare ce pot fi adăugate.

Modelul X vine standard cu cinci locuri. O configurație cu șase locuri costă 6.500 USD în plus, iar o configurație cu șapte locuri costă 3.500 USD.

Cât costă o Tesla Model Y?

Modelul Y, SUV-ul compact de la Tesla, pornește de la 66.990 Euro, pentru modelul de bază Long Range, care este capabil să parcurgă 533 km, cu o încărcare completă a acumulatorului și o viteză maximă de 217 km/h. 

În plus, Tesla oferă modelul Y într-o variantă de performanță care oferă o autonomie estimată de 515 km, cu o viteză maximă de 250 km/h și are un preț de pornire de 70.970 Euro,

Modelul Y vine standard cu cinci locuri; iar pentru încă 1.350 Euro, se adaugă un cârlig de remorcare, care permite utilizatorilor să profite la maximum de capacitatea de remorcare disponibilă de până la 1.600 kg a SUV-ului.

Avantajele și dezavantajele unei Tesla

Cel mai mare avantaj al deținerii unei Tesla este și cel mai evident avantaj al său. Aceasta este un vehicul electric și nu va emite nimic ca o mașină obișnuită pe benzină. Acesta a fost un argument foarte convingător în urmă cu câțiva ani, dar în prezent există o mulțime de alte vehicule electrice pe piață.

Un alt avantaj important ale acestei mașini, este tehnologia acesteia. Tehnologia Full Self-Driving pe care o are nu este de fapt autonomă, dar este încă o viziune grozavă asupra viitorului. Cu toate acestea, Tesla are un argument puternic în ceea ce privește specificațiile. Dacă proprietarii primesc opțiunile de actualizare a bateriei Tesla, atunci Tesla lor va avea unele dintre cele mai lungi autonomii de pe piață.

Tesla are totuși probleme și acestea se adaugă prețului său ridicat. Tesla, ca și alte vehicule electrice, sunt scumpe de reparat dacă se defectează vreodată. Dacă trebuie să înlocuiți bateria, atunci acesta este un cost suplimentar masiv.

Merită să investiți în achiziționarea unei mașini Tesla?

În cele din urmă, dacă achiziția acestei mașini merită sau nu, depinde de fiecare și de preferințele individuale. Dacă nu vă pasă de mediu, atunci o Tesla nu ar merita absolut deloc. Dacă vă pasă, atunci este o chestiune de ceea ce vă place la o Tesla față de ceea ce vă place la o altă mașină electrică.

În comparație cu alte vehicule electrice, are cu siguranță câteva avantaje. Cel mai bun avantaj al mașinilor Tesla, totuși, are de-a face cu opțiunile sale mai scumpe. Pur și simplu nu există multe vehicule electrice pe piață care să meargă la fel de repede și atât de departe cât poate o Tesla de top. Șoferii care doresc asta vor crede aproape sigur că merită investiția.

Surse: www.google.com | www.freepik.com | www.tesla.com

Citește și: Cum faci bani din YouTube? | Cât costă înmatricularea auto în 2022?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.