Acasă Auto Cat costă o vopsire auto?

Cat costă o vopsire auto?

8
7624
vopsea auto

Câteva mii de lei sau câteva sute de lei pentru un anumit element? Care este de fapt prețul pentru care să te pregătești când vrei să scapi de zgârieturile care strică aspectul mașinii tale? Cât costă o vopsire auto completă și cum trebuie să procedezi pentru a avea grijă de vopseaua mașinii tale, dar și care sunt etapele prin care trece mașina ta pe parcursul unui proces de vopsire de calitate vom afla împreună în acest articol.

Cât costă o vopsire auto?

Foarte multe informații eronate circulă pe internet și foarte mulți deținători de autovehicule confundă vopsirea cu varianta mai ieftină, colantarea. Nu este același lucru și trebuie să fim conștienți de faptul că majoritatea schimbărilor de culoare a mașinilor se fac prin colantare deoarece este un proces mai ieftin. Astăzi vorbim despre vopsire, dar vom vorbi și despre diferența dintre cele două.

Înainte de a lua orice decizie legată de aspectul mașinii, merită să luați în considerare și serviciile de detailing auto. Auto detailing-ul reprezintă un proces complex de curățare, restaurare și protejare a vehiculului, atât la exterior cât și la interior, care merge dincolo de o simplă spălare. Prin detailing auto, specialiștii pot readuce strălucirea originală a vopselei, pot elimina zgârieturile superficiale și pot aplica straturi de protecție care prelungesc durata de viață a finisajului actual al mașinii. Această procedură este ideală pentru cei care doresc să-și mențină mașina într-o stare excepțională fără a recurge la modificări majore precum revopsirea sau colantarea.

Pentru a înțelege cât costă o vopsire auto trebuie să știm ce componente ale mașinii vopsim, în ce mod, cu ce vopsea, iar de acolo prețurile pot varia foarte mult. Variația de preț depinde foarte mult și de locul unde va fi vopsită mașina. Un centru specializat în vopsiri va fi mai scump, iar unul care oferă servicii standard va fi mai ieftin.

La sfârșitul anului 2020, prețurile pentru o vopsire integrală la un autoturism putea porni și de la 7000 RON într-un service specializat.  Dacă vorbim despre un SUV, prețul mai crește cu aproximativ 1500-2000 RON și ajunge la 8500 RON. Cum majoritatea șoferilor nu au mereu nevoie de o vopsire integrală, este bine să cunoaștem și prețul pentru un element de caroserie. Acesta poate fi chiar și 400 RON.

Cât costă o vopsire auto de buget?

Pe piață se pot găsi și servicii mai ieftine care nu oferă garanții de 5 ani la rezistența vopselei și de cele mai multe ori, vopseaua folosită arată excelent minim 1 an. Prețurile pentru aceste vopsiri sunt mai mici și pot începe de 2500 RON pentru autoturisme mici ajungând până la 4000, 5000 RON, dacă preferințele tale implică vopsiri custom sau anumite detalii complexe. 

Dacă vorbim despre SUV-uri, regula prețului crescut se păstrează, dar nu va crește cu 2000 RON ci cu 1000 RON. Prețurile sunt stabilite cu aproximație și în urma unui calcul mediu al mai multor furnizori de astfel de servicii.

Dacă vrei să ai grijă și mai bine de mașina ta, îți recomandăm următoarele produse de întreținere pe care le folosim și noi:

Cum protejezi vopseaua după ce a fost aplicată?

Șansele ca portiera ta să primească o zgârietură este la fel de mare indiferent de momentul în care ai decis să vopsești mașina. Deci după o cheltuială de 5000 RON nu vrei ca în 2 săptămâni să se ducă totul pe apa sâmbetei. Vopseaua trebuie protejată. Cel mai eficient mod prin a proteja și vopseaua și mașina este un garaj. 

Nu te mai gândești nici la vremea ploioasă, ninsoare, gheață, vânt sau expunerea la traficul intens, implicit nici zgârieturile surpriză nu vor mai apărea de la o zi la alta. Dar garajul nu este soluția pentru fiecare dintre noi și trebuie să micșorăm cât mai mult șansele ca mașina noastră să fie avariată. 

Pentru început, ar trebui să eviți să parchezi mașina aproape de locurile de joacă pentru copii, aproape de centre comerciale, piețe sau staționarea prelungită în locurile cu trafic intens. Pentru o protecția extra poți investi într-o prelată. Fiecare bănuț dat pe o prelată nici nu se compară cu vopseaua proaspătă pe care ai dat-o mașinii tale. 

Prelata aduce un plus foarte mare pentru modul în care se va păstra vopseaua pe termen lung. Chiar dacă ai vopsit mașina sau ai aplicat un colant, acestea vor fi protejate de praf, particule și toate viețuitoarele care intră în contact cu autoturismul tău. Cunoaștem foarte bine ce impact au pisicile sau păsările asupra autoturismelor noastre.

vopsire auto

Care sunt pașii procesului de vopsire?

Dacă vrei să îți faci o idee despre cât de complex este un proces de vopsire, mai jos am enumerat pe scurt câteva dintre cele mai importante etape prin care trece tabla din momentul în care lași mașina în vopsitorie și până ridici mașina când totul este gata.

  1. Degresare – Înainte de orice, suprafața ce urmează a fi vopsită trebuie degresată folosind soluții degresante speciale.
  2. Îndepărtarea stratului vechi – Stratul sau straturile de vopsea vechi trebuie îndepărtate. Acest lucru poate fi făcut prin șlefuire cu un disc abraziv P80 sau P120.
  3. Chit – După șlefuire trebuie aplicat chitul unde există zone deteriorate precum zgârieturile adânci.
  4. Pulbere – Aplicarea unui strat de pulbere are rolul de a detecta suprafețe cu defecte. Puteți folosi Mirka Dry Guide Coat. Este un produs folosit la nivel destul de profesional.
  5. Etape repetitive de șlefuire – Șlefuirea și aplicarea de pulbere se repetă până când nu mai există deteriorări ale suprafețelor.
  6. Curățare și aplicarea de Fuler 
  7. Din nou șlefuire și aplicarea de pulbere –  De data aceasta șlefuirea ar trebui făcută manual 
  8. Vopsire – Aplicarea stratului de vopsea.

Etapele de mai sus se potrivesc cel mai bine atunci când proprietarul mașinii dorește să vopsească o anumită componentă din caroseria mașinii.

Cum procedez dacă vreau să vopsesc singur?

Dacă nu vrei să mergi la un service specializat pentru că probabil ai nevoie doar de o reparație minoră, pregătește-te totuși pentru câteva ore de proces migălos. Înainte de aplicarea primului strat de vopsea, nu uita să faci amestecul cu diluant. Rapoartele și cantitățile sunt inscripționate pe ambalaje.

Vopseaua se aplică prin pulverizare, deci vei avea nevoie de un aparat special. Nu trebuie să te grăbești și acordă între 5-10 minute aplicării. După aplicarea primului strat, va trebui să aștepți între 20-50 de minute pentru uscare. 

Repetă procesul de 3-4 ori și îndepărtați reziduurile folosind un șmirghel umed special. Valoarea acestuia este 2000 grit. După vopsea trebuie aplicat și lacul transparent. 

După aplicarea lacului, cu foarte mare grijă scoateți folia de mascare și benzile.

Concluzie

Nu recomandăm vopsirea pe cont propriu deoarece pot apărea foarte multe greșeli din cauza lipsei de experiență. Prețurile nu sunt foarte mari dacă autoturismul dumneavoastră doar prezintă anumite imperfecțiuni care trebuie corectate. 

Dacă vă doriți o vopsire integrală, atunci prețurile cresc. Astfel, am răspuns la întrebarea cât costă o vopsire auto. Poate începe de 2000, 3000 RON și poate ajunge la 8000. Prețul depinde de autoturism, calitatea produselor și locul unde este realizată vopsirea.

Citeste si: Cât costă să aduci o maşină din Germania?

Sursa foto: freepik.com

8 COMENTARII

    • Va salut. Nu pot sa va estimez un cost exact dar am vopsit eu saptamana trecuta un element si costa aprox 400 lei/element de caroserie. Conteaza mai mult cati elementi vrei sa vopsesti decat ce an este masina.

  1. Bună ziua. Puteți, vă rog, să-mi spuneți cât costă vopsitul unui autoturism nou, culoare alb, exterior,cu o culoare galben? Vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.