Fiecare dintre noi am putea scrie o carte: fie că vorbim despre experiențele prin care am trecut, despre ceea ce am aprofundat într-un anumit domeniu sau ficțiune. Imaginația nu are limite și combinat cu dorința de a pune pe „hârtie” gândurile pentru a le transmite cititorilor interesați, poate împlini un vis și de ce nu, poate genera un venit financiar adițional.
Petrecerea timpului acasă pe perioada pandemiei a oferit multora posibilitatea de a relua pasiunea pentru anumite hobby-uri: fie pictat, citit, scris, sau altele ce se pot face cu ușurință din confortul casei și care datorită ritmului de viață aglomerat au fost puse „pe un raft” până când va fi mai mult timp.
Dacă în trecut posibilitățile de a publica o carte erau mai reduse sau mai puțin cunoscute mai ales pentru ariile din afara celor de specialitate, în ziua de astăzi, cu avansarea tehnologiei și deschiderea la informații din mediul online, nu numai că este ușor pentru oricine dorește să afle mai multe detalii despre publicarea unei cărți dar și posibilitățile de a publica sunt mai numeroase.
Și pentru că fiecare scriitor își dorește că munca pe care a depus-o să nu fie în zadar și de ce nu, chiar să ajungă în lista de autori bestseller, am realizat un mic ghid cu pașii principali pe care ii puteți parcurge pentru publicarea unei cărți.
Cuprins:
1. Luarea deciziei – de ce va doriți să publicați o carte?
Înainte de toate, este recomandat să treceți printr-un proces de brainstorming în care să analizați în detaliu DE CE doriți să scrieți o carte și ulterior să o publicați.
Scrierea unei cărți este un proces lung ce necesită timp, răbdare, concentrare și poate cel mai important, dedicare, mai ales că istoric vorbind, niciodată nu a fost ușor să publici o carte, mai ales în mod tradițional dacă optați pentru această variantă.
De aceea, înainte să vă apucați să scrieți, specialiștii din domeniu recomandă să vă analizați cât mai profund răspunsurile la o serie de întrebări, care ulterior va pot ajuta în acest proces prin clarificarea scopului final, printre care:
- În ce categorie sau gen se va încadra cartea? – Genul ales determină publicul țintă, potențialul agent sau editori la care să apelați și chiar și modul de publicare.
- Care este publicul țintă? – De preferat ar fi să evitați să răspundeți că este pentru „oricine” recomandă editorii și agenții, pentru că istoric vorbind, chiar și cele mai de succes cărți, au fost intenționate pentru anumite categorii de cititori.
- De ce credeți că cititorii vor dori să cumpere cartea? – Ce aduce diferit cartea publicată de dumneavoastră? O idee nouă? Un nou mod de a scrie? O poveste nouă?
- Aveți deja ideile conturate pentru a scrie cartea?
- Aveți deja o platforma care ar putea fi interesată de carte? – Este una dintre primele întrebări pe care le poate adresa un editor sau un agent pentru că atât pentru publicarea unei cărți dar și pentru publicarea pe cont propriu, întotdeauna este un plus dacă există un număr de persoane interesate de ceea ce vreți să transmiteți, mai ales în era platformelor de socializare.
2. Scrie, scrie, scrie
Toți autorii întâmpină dificultăți în a-și pune în ordine ideile odată ce au început să scrie sau trec prin perioade în care nu se simt productivi sau inspirați, cel puțin o dată în decursul procesului de a scrie o carte. Este normal! Cu puțină organizare și un plan, vă puteți personaliza modul de lucru pornind de la câteva idei s-au dovedit a fi eficiente:
- Folosiți un calendar – de birou sau sub formă de aplicație pe telefon sau calculator, este un mod bun prin care să vă organizați și să vă programați obiectivele
- Schița cărții – este modalitatea prin care va puteți ține ideile organizate să nu uitați o idee importantă și să va asigurați că va mențineți „firul poveștii”
- Aranjarea mediului în care scrieți – depinde de fiecare unde se simte confortabil în casă, important este va creați un mediu liniștit, în care să nu fiți distrași.
- Crearea unui obicei de scriere – mulți scriitori recomandă din propria experiență să vă creați un program pentru a scrie pe care să-l respectați. Fie că va setați o ora, un interval orar, sau câteva zile pe săptămâna, această practică poate contribui pe termen lung la condiționarea creierului să se concentreze astfel încât perioadele în care nu vă simțiți productivi sau inspirați să fie din ce în ce mai puține.
3. Editarea textului
Indiferent de metoda de publicare aleasă la final, editarea temeinică a textului este unul dintre cei mai importanți pași pe care este obligatoriu să-l parcurgeți, pentru că până la urmă persoanele care vor citi cartea, vor ține cont și de acest aspect în luarea deciziei legate de calitatea totală cărții.
De cele mai multe ori, din cauza volumului mare de manuscrise pe care le primesc agenții literari și editorii, aceștia nu au timpul necesar la dispoziție să citească în totalitate cărțile primite, și analizează textul și povestea cărții din primele pagini pentru a-și da seama dacă merită să investească timp pentru a finaliza de citit, sau nu. Nu pare foarte corect, dar în același timp, putem găsi o similaritate și la cititorii care răsfoiesc rapid o carte într-o librărie pentru a decide dacă merită achiziționată sau nu, de aceea obiectivul fiecărui scriitor ar trebui să fie ca în urma unei editări minuțioase, să puteți merge mai departe cu cea mai bună variantă.
Editarea unei cărți presupune o analiză meticuloasă a textului atât din punct de vedere al limbajului și al modului de exprimare dar și din punct de vedere al structurii și al conținutului. Câteva dintre aspectele care trebuie urmărite atunci când se face editarea cărții, sunt greșelile de exprimare (redundanțe, pleonasme, etc.), expresii inadecvate, repetiții supărătoare și altele. Un editor specialist poate efectua și modificări ale textului ținând cont de stilul autorului – de la scurtarea frazelor și chiar până la modificări de structură sau al limbajului folosit.
Online pot fi găsite multiple surse care să va ajute cu sugestii și liste cu elemente care trebuie verificate în editarea cărții, liste care sunt bine cunoscute și folosite de către editorii specialiști.
Fie că se alege colaborarea cu o editură sau cu o companie de servicii tipografice pentru tipărirea unei cărți, multe dintre acestea au servicii de editare a manuscrisului incluse în preț, dar cu toate astea, o editare minuțioasă de către autor sau un editor independent înainte de a merge mai departe către publicare este mai mult decât recomandată.
4. Feedback
Prieteni, rude, alți scriitori sau chiar și cititori beta sunt variante des alese de către scriitori pentru a obține feedback. De multe ori, aceștia trec prin multiple rânduri în care adună feedback de la cititorii manuscrisului și chiar dacă la început poate fi dificil de acceptat critici sau sugestii, fiecare scriitor de succes este conștient că astfel se pot corecta anumite aspecte care nu au fost observate inițial.
O variantă pe care o puteți folosi, în care și persoanele care va oferă feedback să se simtă confortabil în a-și exprima opiniile cu sinceritate, este să trimiteți copiile ale manuscrisului sau ale capitolelor pe măsură ce le terminați, în același timp împreună cu un formular (chiar și electronic) de feedback în care își pot completa răspunsurile în mod anonim. Formularul poate conține o listă cu elemente specifice care pot fi evaluate dar și posibilitatea ca fiecare cititor să poată sugera modificări, pentru a beneficia și de critici constructive.
O alternativă bună a cercurilor de prieteni și familie pot fi cercurile de critici din mediul online. Astfel de cercuri vă pot oferi posibilitatea să obțineți păreri și sugestii despre cartea voastră și ulterior puteți contribui și voi prin oferirea opiniei voastre asupra cărților celorlalți scriitori, ceea ce poate avea o contribuție majoră asupra dezvoltării în domeniu.
Cititorii beta de care am menționat anterior, sunt un alt mod excelent de a obține feedback detaliat și onest de la persoane pasionate de această arie. Majoritatea scriitorilor apelează la cititori beta după editarea a textului, de obicei înainte de merge mai departe către publicare sau de a-și transmite cartea unui editor.
5. Alegerea titlului
Contrar multor opinii, specialiștii recomandă să nu alegeți titlul înainte de a scrie cartea, pentru că acesta va fi focusul principal (chiar dacă neobservat) atunci când înaintați cu textul cărții. În loc să vă aliniați la titlul cărții pe măsură ce scrieți, cel mai bine este să potriviți titlul conform poveștii terminate deoarece pe parcurs este posibil să faceți modificări sau să vă îndreptați spre o altă tonalitate a textului.
Fie că optați să faceți un brainstorming de idei sau apelați la un generator de titluri (care pot fi personalizabile) pentru a va inspira, nu încercați să alegeți doar un singur titlu. Faceți o listă, cereți feedback și apoi luați în calcul cât de atractiv sau clar va fi pentru cititorii cărții, astfel încât să alegeți cea mai bună variantă.
Specialiștii susțin că un titlu de calitate este unul scurt, care să intrige cititorii și care să aibă un impact, dar mare atenție să nu copiați inconștient o altă operă, sau să fie o similaritate apropiată cu alte titluri încât să se creeze confuzie.
6. Alegerea tipului de publicare
Felicitări! Ați terminat de scris o carte – un proces lung, poate cu suișuri și coborâșuri, dar cu o dedicare de admirat!
Și acum în ce direcție puteți merge? Publicare pe cont propriu sau tradițională?
Părerile sunt împărțite despre care dintre cele două variante menționate ar fi cea mai bună pentru că fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje atât din punct de vedere al pașilor ce trebuie parcurși dar și din punct de vedere al costurilor.
Citește și: Cât costă publicarea unei cărți în 2020?
Pentru a vă ușura decizia, discutăm în continuare despre cei mai importanți pași pentru fiecare dintre cele 2 opțiuni: publicarea unei cărți pe cont propriu și publicarea tradițională.
6.1. Publicarea unei cărți pe cont propriu
6.1.1. Designul copertei
Într-o lume perfectă, conținutul cărții ar trebui să fie cel mai important, însă în realitate cititorii sunt inițial atrași de copertă ceea ce înseamnă că vânzările vor fi impactate semnificativ de designul acesteia.
Scopul este ca designul ales să se deosebească cu ușurință de celelalte cărți din categoria cărții pe care ați scris-o, și nu în ultimul rând calitatea să fie cât mai ridicată, realizată profesional.
Bineînțeles, dacă aveți abilități de design, va puteți crea singuri coperta dorită, mai ales dacă nu doriți să investiți financiar! Însă, colaborarea cu un designer de coperte specialist care să contribuie cu expertiză profesională la ideile voastre, poate avea un efect benefic asupra calității copertei astfel încât să se deosebească de competiție. Experiența profesională a acestuia va fi un bun ajutor la cum va arăta schema de culori, dacă va fi o copertă foto sau ilustrată și nu în ultimul rând, care va fi fontul și amplasarea titlului, astfel încât rezultatul final să fie deosebit.
Cum arată o copertă de succes? Simplă. Analizele făcute de-a lungul timpului au demonstrat că dacă coperta este prea încărcată, cititorii vor fi nelămuriți despre conținutul și stilul cărții, determinându-i astfel să se orienteze spre coperți cu stiluri minimaliste.
6.1.2. Publicarea unei cărţi online
Organizarea metadatelor
Metadatele sunt informațiile care definesc cartea: cuvintele cheie, categoriile și descrierea care apare la fiecare comerciant. Fiind un detaliu important care contribuie la a atrage cititorii să achiziționeze cartea, este important să o optimizați cât mai bine posibil. Dacă sunteți la prima publicare, va puteți inspira de la descrierile cărților cele mai bine vândute din categoria sau genul cărții, astfel încât să puteți găsi un tipar și ulterior să va fie mai ușor să detaliați metadatele cărții proprii.
- Cuvintele cheie – recomandat este să treceți între 5 și 7 cuvinte cheie, în ordinea importanței și a relevanței acestora
- Categoriile – includ cele mai relevante domenii de încadrare a cărții (Literatură română sau străină, Ficțiune, Biografii, Business, etc.)
- Descrierea cărții – este probabil cea mai importantă parte a metadatelor. În calitate de autor, va trebui să scrieți propria descriere a cărții în câteva fraze prin care introduceți complotul sau ideea principală. Oferiți descrieri de bază ale personajelor și ale conflictelor acestora sau, dacă ați scris o carte non-ficțiune, menționați câteva concepte de bază care vor fi acoperite în carte.
Formatarea cărții electronice
Pentru a formata cartea, puteți opta atât pentru o colaborare cu un specialist cât și pentru o formatare făcută de voi. Având în vedere multitudinea de resurse din mediul online care vă pot ajuta să faceți singuri și gratuit formatarea potrivită cărții, diferența până la urmă este făcută de cât sunteți dispuși să plătiți și câtă răbdare aveți.
De la platforme internaționale cum este Amazon Kindle Direct Publishing și până la variate platforme românești pe care se pot lansa autori, pot fi găsite resurse gratuite, forumuri în care se pot cere opinii, etc. în funcție de genul cărții.
Publicarea unei cărţi online
Din tot procesul de publicare a unei cărți, este poate cel mai ușor pas, mai ales că platformele de publicare explică și îndrumă pas cu pas procesul de încărcare. De regulă, sunt 4 pași principali:
- Introducerea titlului și a metadatelor
- Încărcarea fișierului conținând cartea că fișier EPUB sau altă variantă acceptată de platforma
- Încărcarea copertei cărții (JPG, TIFF sau PDF)
- Setarea prețului cărții
Prețul este o decizie pe care trebuie să o luați singuri, în funcție de ceea ce va doriți să obțineți. De exemplu, dacă este prima carte pe care o publicați și țintiți să obțineți recunoaștere, atunci ar fi recomandat să vă orientați pentru un preț mai scăzut la început. O altă variantă des adoptată, mai este un preț promoțional mai scăzut sau chiar gratuit pentru o perioadă limitată de timp.
Promovarea cărții
Ultimul pas al publicării a unei cărți este, desigur, promovarea ei la maximum. Având în vedere că în mare parte ține de fiecare autor să se ocupe de promovare, necesită timp și dedicare să ajungeți la cât mai mulți cititori. Printre metodele pe care le puteți utiliza sunt incluse și construirea unui site, colaborarea cu alți autori de site-uri web sau bloguri care să va promoveze cartea sau angajarea unor persoane specializate pe promovare online care va pot ajuta să ajungeți la publicul țintă.
6.2. Publicarea tradițională
6.2.1. Agentul literar (editorial)
Obținerea unui agent literar nu este un pas obligatoriu, însă vă poate ușura foarte mult munca, promovându-vă manuscrisul către multiple edituri, în schimbul unui procent din câștiguri. Agenții literari cunosc foarte bine industria și jucătorii implicați și poate evalua cu ușurință care dintre edituri ar fi mai posibil să vă publice cartea, totodată putând oferi sfaturi despre cum va puteți modifica propunerea, vă pot explică în detaliu întreg procesul și deloc semnificativ, ei se ocupă de formalități astfel încât autorii să se poată concentra pe procesul creativ.
6.2.2. Prezentarea manuscrisului
Fie agentul literar, fie autorul în cazul în care își dorește să se implice direct, contactează una sau mai multe edituri, pentru a propune cartea spre publicare. De regulă, editurile comunică un termen de minim 1 lună în care își ia angajamentul să revină cu un răspuns pozitiv sau negativ.
În acest pas, autorul poate include și un document în care se detaliază pe scurt detaliile manuscrisului, dar pot fi incluse și un scurt rezumat al ascensiunii autorului (cărți publicate anterior sau alte detalii relevante), publicul țintă, motivele pentru care se consideră că va fi cumpărată cartea, și informații personale (genul platformei construite, ce va califică pentru scrierea unei cărți, datele de contact, adresa site-ului/blogului). De preferat este să păstrați informațiile cât mai succint, doar cu informațiile esențiale.
6.2.3. Analiza manuscrisului și antecalculul
Un redactor din partea editurii analizează lucrarea și pe baza unor criterii cum ar fi calitatea textului, publicul țintă sau posibilitatea de a se vinde cu ușurință cartea, stabilește dacă manuscrisul propus va putea fi publicat de editură, sau nu. În cazul unui răspuns pozitiv din partea acestuia, editura face o estimare tehnico-financiară în legătură cu tirajul estimat, data apariției și detaliile finale ale cărții fizice: numărul de pagini, hârtia utilizată, etc. care va fi comunicată autorului.
6.2.4. Contractul editurii cu autorul
Practic, este ultimul pas în care autorul este implicat până la apariția cărții pe piață. Înainte de a se semna contractul, părțile implicate sunt invitate la negocierea contractului urmând ca în urma înțelegerilor acestora dar și a legilor în vigoare să fie întocmit contractul final. De obicei, în România, autorul este cel care va acoperi costurile de publicare, acestea fiind discutate și detaliate în contract.
Mai departe, intră în responsabilitatea editurii să se ocupe de redactare și tehnoredactare, copertă, tipărire și distribuirea cărții.
Gânduri de încheiere
Indiferent dacă alegeți publicarea unei cărți prin metodă tradițională sau pe cont propriu, dați tot ce aveți atunci pe parcursul scrierii cărții. Fiecare cititor merită dar și voi, ca autori!
Publicarea unei cărți nu este un proces simplu, dar vestea bună e că nu sunteți singuri, iar în mediul online puteți găsi întotdeauna resurse, informații și de ce nu, alți autori care vă pot ajuta cu sfaturi. Important este să nu vă descurajați în niciun moment! Trimiteți manuscrisul la mai multe edituri, și nu lăsați poate un refuz sau o opinie mai puțin pozitivă să vă oprească din realizarea visului de a publică o carte.
Citește și: Cât costă serviciile unui avocat? | Cât costă un website?
Sursa foto: freepik.com
[…] Citeste si Top 6 pasi pentru publicarea unei carti:https://catplatesc.ro/publicarea-unei-carti/ […]