Acasă Afaceri Cât costă un website?

Cât costă un website?

4
1931
Website

În ziua de astăzi, să ai un site care să reflecte afacerea pe care o deții este un criteriu aproape obligatoriu, deși nerostit, pentru a fi recunoscut ca un brand, mai ales când majoritatea consumatorilor sunt constant prezenți în mediul online.

Indiferent de tipul de afacere pe care o deții sau vrei să o construiești, realizarea unui website este unul din subiectele importante care trebuie analizate, având în vedere că implică atât costuri adiționale cât și timp. Bineînțeles, acestea variază foarte mult dacă alegi să te folosești de cele câteva cunoștințe ale tehnologiilor web pe care le deții și să construiești singur, sau apelezi la un profesionist.

Dar totuși, înainte de a decide metoda prin care vrei să ajungi la rezultatul final și calcularea costurilor, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le analizezi cu mare atenție. În primul rând, care este tipul de site web pe care ți-l dorești, apoi creionează ce ai tu nevoie de la acel site: cum vrei să arate, cât de mare vei avea nevoie să fie și care vor fi funcționalitățile necesare dar și cele suplimentare dorite.

Recomandarea specialiștilor în domeniu este să se opteze inițial pentru o variantă mai simplă a site-ului, pentru a nu investi în funcționalități nefolositoare, mai ales că pe parcurs, un procent extrem de mare al site-urilor sunt îmbunătățite după ce se cunosc mai bine consumatorii și nevoile acestora.

Bun, acum că știi în mare cum ți-ai să fie, să discutăm puțin despre câteva lucruri de care ai nevoie, opțiunile pe care le ai la dispoziție și prețurile acestora.

Numele domeniului și extensia

Numele domeniului este o adresă virtuală care corespunde adresei IP specifică fiecărui domeniu înregistrat, și reprezintă practic imaginea în cuvinte a afacerii tale. Fie că te-ai gândit deja la un nume sau te inspiri folosind un generator de nume de domenii, recomandarea specialiștilor este să se aleagă 2-3 variante pentru a le verifica dacă nu sunt deja înregistrate ca domeniu sau marca înregistrată a unei alte companii. Online se pot găsi diverse site-uri pe care se pot face aceste verificări gratuit.

Când vine vorba de extensie, contează piața pe care o targetati, și pentru asta sunt două principale extensii pe care le puteți alege. Dacă site-ul intenționează să atragă români și va fi în limba română, extensia cea mai potrivită ar fi „.ro” cu un cost între 8,9 euro/an și 14,28 euro/an în funcție de site-ul ales pentru înregistrare. Pentru o piață internațională atât timp cât și site-ul va fi în limba engleză, recomandată este extensia „.com” și înregistrarea acestuia costă aproximativ 8,9 euro/an.

Bineînțeles, extensia pe care o puteți avea nu este limitată doar la una din cele două menționate anterior, alte variante fiind „.biz”, „.org”, „.net”, etc. cu prețuri care pot ajunge și la 20 euro/an, sau poate fi o extensie originală dar prețurile urcă până la aproximativ 65 euro/an.

Găzduirea website-ului sau hosting-ul

Cum probabil știi deja, orice website este construit din mai multe fișiere care trebuie stocate sau găzduite într-un server. Dacă nu deții un astfel de server sau nu intenționezi să îți achiziționezi unul, sunt 4 variante de găzduire web pe care le poți găsi pe piață, cu prețurile stabilite în funcție de spațiul ocupat, nivelul de securitate oferit și alte opțiuni suplimentare: Certificat SSL și altele.

  • Varianta Shared – unde resursele sunt împărțite între mai mulți utilizatori dar cu un nivel de performanță mai scăzut. Între condiții este menționat să nu folosească multe resurse și să nu aibă un trafic ridicat lunar, astfel și prețul este menținut la un nivel scăzut pornind de la 1-2 euro/lună până la aproximativ 20 euro/lună.
  • Varianta VPS (Virtual private server) – varianta de hosting în care serverul este împărțit în mai multe părți virtuale care acționează că propriul server alocat clienților care au un trafic lunar în creștere și folosesc mai multe resurse. Prețul de pornire este de 5 euro/lună și urcă chiar și până la 50 euro/lună.
  • Varianta Cloud – similară cu VPS, cu diferența că în loc de un singur server dedicat site-ului unui client, resursele sunt distribuite între mai multe mașini care pot prelua informația dacă una dintre mașini se oprește. Prețurile pleacă de la 5 euro/lună și ajung la câteva sute de euro/lună în funcție de mărimea site-ului, resursele utilizate și traficul lunar.
  • Varianta Dedicat – un server este alocat pentru un singur website pentru că se consumă multe resurse, și traficul este semnificativ de mare. Cel mai frecvent interval care poate fi găsit este între 90 euro/lună și 300 euro/lună.

Creare site web pe cont propriu

Ești pasionat de tehnologiile web și ești dispus să acorzi timpul și energia necesară să înveți să-ți creezi propriul site? Sunt mii de rezultate online care ajută cu explicații pentru începători și site-uri care pot facilita acest proces, așa că nimeni nu spune că nu este o variantă viabilă.

Cea mai folosită platforma este WordPress, printre alte site-uri constructoare de tip drag & drop ca weebly, wix sau webnote, care pune la dispoziție diferite teme și plugin-uri gratuite dar și premium ce trebuiesc plătite. Unii utilizatori susțin că este un început foarte bun pentru cei care își doresc un site DIY, dar pentru a evita un aspect amatoresc este necesar să se apeleze și la opțiunile cu plată disponibile. Indiferent dacă optați pentru teme/caracteristici plătite sau nu, timpul estimat pentru realizarea unui site este între 20 și 50 de ore pentru un rezultat de calitate.

Crearea website-ului apelând la un profesionist

Dacă opțiunea anterioară nu pare prea atrăgătoare, apelând la un profesionist în creare de site-uri, implică costuri mai ridicate dar și calitatea poate fi net superioară comparativ cu un site DIY, deși există și aici o corelație destul de strânsă între bugetul deținut, complexitatea proiectului și nivelul de profesionalism.

  • Blog – cea mai simplă variantă a unui website pentru că de obicei conține câteva pagini de prezentare și articole. Prețul mediu în piață este de 250 euro pentru un pachet basic cu design personalizat, panou de administrare și paginile de prezentare, dar poate să crească și la peste 300 euro dacă se adaugă funcționalități suplimentare.
  • Website de prezentare – este soluția online de prezentare a afacerii sau a serviciilor oferite și conține în medie 20 pagini incluzând pagina cu informații despre companie, produse, pagină de contact, logo, panou de administrare și paginile de prezentare a produselor sau a serviciilor. Prețul de pornire este de aproximativ 300 – 350 euro în funcție de specialistul la care apelați, și poate depăși cu ușurință 1000 de euro dacă optați pentru un design unic.
  • Magazin online – având în vedere că este una din cele mai complexe variante ale unui website datorită numărului ridicat de pagini care sunt necesare, prețul mediu de pornire în România pentru creare este de 800 euro.
  • Website customizat – de obicei este varianta potrivită pentru diverse portaluri, site-uri guvernamentale și corporații datorită complexității și personalizării pentru a reflecta într-un mod unic clientul, are un preț de pornire de aproximativ 1500 euro, dar poate urca și la câteva zeci de mii de euro.

De multe ori un specialist includ în prețul cerut și alte „beneficii” cum ar fi suport în administrarea site-ului după finalizarea acestuia, consultanță de optimizare SEO a site-ului și reduceri pentru servicii de actualizări și mentenanță.

În concluzie, prețul plătit pentru realizarea unui website poate să fie atât modic dar și destul de ridicat. Până la urmă contează care este scopul site-ului, care sunt așteptările legate de calitatea dorită, timpul dedicat și nu în ultimul rând, bugetul avut la dispoziție.

Opțiuni sunt, iar decizia finală ține doar de tine, așa că nu ezita să întrebi, să te interesezi și în final să iei decizia cea mai potrivită pentru tine și afacerea pe care o deții sau o lansezi! 

Surse: www.freepik.com

Citeste si: Pensia alimentara |Impozitul auto-costuri | Costuri infiintare firma

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.