Ce presupune și cât costă o operație de micșorare a stomacului?

1
1616
operatie micosrare a stomacului

 În lupta cu kilogramele în plus, cea mai mare parte dintre oameni apelează în primă fază la diverse diete, apoi la programe de fitness și eventual la nutriționiști. Însă atunci când indicele de masă corporală este mai mare de 30, deja vorbim despre obezitate, iar lupta devine anevoioasă indiferent la ce metodă de slăbire dintre cele menționate mai sus se apelează.

 Dacă faci parte din această categorie de persoane, este foarte probabil să fi auzit măcar de operația de micșorare a stomacului. În ultimii ani, genul acesta de proceduri chirurgicale au devenit din ce în ce mai populare atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. 

Fie că iei serios în considerare această variantă sau pur și simplu vrei să fii informat, în articolul de astăzi vei afla ce presupune, cât costă o operație de micșorare a stomacului, dar și alte detalii relevante.

Tipuri de operații de micșorare a stomacului și ce presupune fiecare

După cum deja ai înțeles din titlu, genul acesta de intervenție chirurgicală poate fi efectuată în mai multe moduri, de regulă adaptate pentru situația fiecaarui pacient în parte. Astfel, există de fapt mai multe tipuri de operații de micșorare a stomacului. 

Am menționat mai sus de indicele de masă corporală (IMC). Acesta este un etalon propus de Organizația Mondială a Sănătății în vederea estimării greutății potrivite pentru corpul fiecărei persoane, ținând cont de înălțime și de greutatea în sine. Pornind de la acest indice de masă corporală, specialistul în chirurgie bariatrică va recomanda cea mai bună varianta pentru pacient.

Așadar, dintre cele mai cunoscute si utilizate intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului ar fi de menționat urmatoarele:

Gastrectomia longitudinală

Altfel cunoscută și sub numele de gastric sleeve, această intervenție chirurgicală bariatrică este cea mai populară și cea mai des utilizată metodă operatorie de micșorare a stomacului. 

Concret, prin laparoscopie sau intervenție clasică se îndepărtează cea mai mare parte a stomacului (aproximativ 80% din acesta), inclusiv acea secțiune răspunzătoare de formarea grelinei (hormonul foamei).

Montarea unui inel gastric

Intervenția de tip gastric banding presupune fixarea unui inel gastric special în jurul stomacului. O porțiune mai mică de stomac va fi astfel separată de porțiunea inferioară, pentru a “forța” senzația de sațietate. În acest mod, pacientul va consuma o cantitate redusă de alimente. Inelul poate fi îndepărtat ulterior obținerii rezultatelor dorite. Se poate realiza laparoscopic sau printr-o procedură clasică de chirurgie.

Plicatura gastrică 

Plicatura gastrică sau gastric plication este un alt tip de intervenție chirurgicală bariatrică, o variantă adaptată a gastrectomiei longitudinale. În cazul acesteia, însă, nu se elimină nici o parte din stomac, ci se pliază spre interior marea curbura gastrică. Similar celorlalte proceduri, și aceasta se realizează laparoscopic sau se operează clasic. 

Bypass gastric

Intervenția gastric bypass presupune separarea părții superioare a stomacului prin capsare și conectarea acesteia la intestinul subțire în așa fel încât se se întârzie absorbția de grăsimi și zaharuri. Această  procedură chirurgicală se efectuează pe cale laparoscopica.

Specialiștii recomandă de obicei acest tip de intervenție pacienților care suferă de obezitate morbidă, acele persoane care au un indice de masă corporală de peste 50.

Cât costă o operație de micșorare a stomacului?

Având în vedere faptul că există mai multe tipuri de operații de micșorare a stomacului iar fiecare presupune utilizarea unui alt procedeu, costul operației diferă în funcție de procedura pentru care se optează. 

Prețul variază și în funcție de clinică, însă în general pornește de la aproximativ 3000 de euro pentru montarea unui inel gastric, 5000 de euro pentru gastrectomia longitudinală și 6000 de euro pentru un bypass gastric.

Pachetele oferite de clinici de obicei includ consultațiile și investigațiile preoperatorii, intervenția chirurgicală propriu-zisă și spitalizarea care este de obicei intre 48 și 72 de ore. Majoritatea clinicilor oferă și posibilitatea unei consultații online gratuite iar la finalul acesteia, în cazul în care este de interes, se poate primi o estimare de preț pentru tipul de operație de micșorare a stomacului recomandată.

Recuperarea după operația de micșorare a stomacului

În general recuperarea după o astfel de operație este rapidă iar spitalizarea este de scurtă durată, după cum am precizat mai sus. 

În ceea ce privește dieta, aceasta va fi stabilită și adaptată de către medicul specialist sau nutriționistul bariatric în funcție de situația particulară a pacientului, însă trecerea de la alimente lichide la alimente solide se va face gradual. 

Tot împreună cu medicul curant se vor stabili controale periodice și se va păstra legătura în cazul în care apar probleme sau situații neprevăzute. Este bine de știut că anumite medicamente sunt contraindicate pentru cei care au trecut recent prin aceatsta intervenție, așadar decizia de a intitia orice tip de tratament trebuie luată împreună cu specialistul.

Pentru o recuperare mai rapidă, se poate apela și la masaj profesional în vederea stimulării elasticității pielii, tonifierii mușchilor, îmbunătățirii circulației și refacerii mobilității articulațiilor. 

Cu toate acestea, pielea în exces poate fi în continuare o problemă pentru persoanele care scapă de surplusul de kilograme cu ajutorul operației. Dacă se dorește, aceasta se poate îndepărta chirurgical la câteva luni distanță de operația de micșorare a stomacului.

Există riscuri și complicații care pot să apară în urma intervenției de micșorare a stomacului?

Deși riscurile sunt mici, mai ales dacă este vorba despre procedura de laparoscopie care este minim invazivă, acestea totuși există. Atât riscuri, cât și complicații pot să apară în cazul oricărei intervenții medicale de orice natură, cu precădere în chirurgie. 

Astfel, pot surveni de la hemoragii în timpul operației sau după aceasta, la infecții și alte afecțiuni mai mult sau mai puțin amenințătoare de viață. Acestea sunt totuși excepții, însă pentru a le evita, este bine ca încă de la bun început dar și post-operator, în relația medic-pacient să existe o bună comunicare, corectitudine și transparență.

Citeste si: Ce presupune și cât costă o extracție dentară? Cât costă o operație de nas (rinoplastie)? Cât costă ecografia abdominală

Sursa foto: www.freepik.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.