Primul lucru la care ne uităm dimineața, în oglindă, este fața iar una dintre cele mai definitorii trăsături ale feței este nasul prin forma și dimensiunea sa. Fiecare dintre noi ne dorim simetrie, uniformitate și o bună funcționare a respirației, așa că o intervenție asupra nasului pentru a îmbunătăți aspectul sau funcționalitatea acestuia, poate fi benefic atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere al siguranței.
O operație de nas sau rinoplastia, deși este una din cele mai efectuate operații estetice, este și printre cele mai complexe dintre procedurile de chirurgie plastică. Având un impact extraordinar asupra aspectului fizic și a bunei funcționări a aparatului respirator, este foarte important ca persoana care urmează să se supună intervenției chirurgicale să fie pregătită emoțional pentru acest pas.
Cuprins:
Motive pentru operatie de nas
Sunt 3 motive principale pentru care se efectuează rinoplastii, în funcție de natura acestei nevoi la pacient:
1. Rinocorecție cosmetică: modifică subtil forma nasului și îmbunătățește simetria facială
2. Rinoplastie reconstructivă: corectează fracturi sau îndreaptă oasele care construiesc piramida nazală în urma unor traume sau accidente
3. Septoplastie: corectează o deviație de sept, îmbunătățește problemele respiratorii și afecțiunile secundare care apar, prin recentrarea cartilajului din centrul nasului, denumit sept nazal.
Pacienții pot alege o combinație a două dintre cele trei tipuri de operații nazale, ca o soluție eficientă atât din punct de vedere al timpului dar și pentru a evita două perioade de recuperare separate. Rinoseptoplastia este cea mai complexă operație estetică la nas comparativ cu cele menționate mai sus, pentru ca presupune două proceduri chirurgicale în același timp: rinoplastie și septoplastie.
Tipuri de rinoplastie
Tehnica de execuție a intervenției este diferită în funcție de scopul ales:
1. Rinoplastie închisă – corecția se face fără cicatrici exterioare, cu un timp de operare redus iar edemul nazal este mai puțin vizibil
2. Rinoplastie deschisa – incizia se face la nivelul zonei care separă nările, dar vizibilitatea doctorului este mai ridicată, ceea ce facilitează procedura în cazurile mai complicate și rezultând un diagnostic mai sigur
3. Rinoplastie primară – presupune remodelare nazală
4. Rinoplastie secundară – se efectuează dacă în urma unei prime operații, rezultatele nu sunt satisfăcătoare sau în cazul traumatismelor fizice, pentru ca structura osoasa este mai fragila și necesită un nivel de precizie ridicat.
5. Rinoplastia augmentativă – este o rinoplastie fără operație. Se adresează unor corecții minore la nivelul nasului, efectuate cu acid hialuronic. Avantajele acestui tip de rinoplastie este că nu este dureros, este suficient o injectare pe an pentru că acidul hialuronic se dizolvă mult mai greu la nivelul nasului, iar timpul de recuperare este practic inexistent.
Având în vedere că aproape toate tipurile de rinoplastie menționate se fac cu anestezie generală, iar timpul de recuperare este de câteva săptămâni pentru retragerea edemului și dispariția roșeții sau echimozelor, este important consultul cu medicul specialist pentru a îndruma către cea mai bună variantă.
Cât costă o rinoplastie în România?
Prețurile variază în funcție de orașul ales datorită atât calității clinicilor dar și a numărului acestora. De regulă, rinocorectia cosmetică este printre cele mai costisitoare pentru ca este una din cele mai cerute intervenții estetice iar în mare parte se efectuează la clinici private.
Rinoplastiile de reconstrucție sau de reparare a deviațiilor de sept se pot face și în spitalele de stat unde sunt decontate de Casei de Asigurări de Sănătate.
Având în vedere competiția ridicată a clinicilor estetice existente, o parte din ele oferă reduceri de vara sau servicii chirurgicale de rinoplastie în rate, dar pentru că nu au incluse numărul ratelor pe care le acceptă pe site, este recomandat să vă informați anterior luării deciziei de colaborare cu o clinică.
Prețuri medii în România:
- București: pentru o rinoplastie deschisă media este de 2.200-2.500 euro, iar rinoplastia închisă pornește de la 1.600 euro
- Cluj Napoca : 2.500 euro
- Timișoara : 2.000 euro
- Iași: 1.300 euro
- Constanța: 1.500 euro
- Brașov: 1.800 euro
Mai multe detalii: divahair.ro
Să nu uităm că pe lângă costul propriu-zis al intervenției chirurgicale, vor trebui achitate prețul consultației care pornește de la 150 lei și poate ajunge la 500 lei, anestezia, perioada de internare și serviciile ambulator.
Deși rezultatul final al intervenției se vede abia după aproximativ 1 an, procesul de vindecare este influențat de starea de sănătate al pacientului și respectarea indicațiilor medicului legate de dietă și igienă.
Având în vedere beneficiile asupra sănătății și asupra încrederii în sine, atunci când analizați prețurile unei rinoplastii, trebuie să luați în calcul scopul acesteia și acordați-vă timp suficient pentru a vă asigura că este ceea ce vă doriți și ca veți găsi cel mai bun medic pentru voi.
Sursa foto: freepik.com
Citeste si: Ce presupune și cât costă o operație de micșorare a stomacului?
[…] si: Ce presupune și cât costă o extracție dentară? Cât costă o operație de nas (rinoplastie)? Cât costă ecografia […]