La finalul anului 2021 a fost lansat a-2a ediție a studiului “Barometrul de Sănătate Publică” condus de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Centrul de cercetări sociologice LARICS (CCSL) în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
De ce este relevant? Pentru că studiul arată că 24,2% dintre români aleg să nu meargă la medic dacă nu au o durere de măsea. Dacă mai luăm în calcul și că mulți dintre noi prioritizam investigarea și tratarea durerilor din alte părți ale corpului (dacă este cazul), în detrimentul danturii, este extrem de îngrijorător.
Deși avem tendința să trecem cu vederea importanța danturii în bună-starea noastră, această nu este “de umplutură” ci are impact semnificativ asupra stimei noastre de sine, a încrederii în noi care este reflectată și de un zâmbet sănătos, și nu în ultimul rând, poate cel mai important, este menținerea unui organism sănătos.
Cu probleme dentare ne întâlnim încă de la vârste fragede când suntem predispuși la cariile dințișorilor de lapte până la bătrânețe, și cum orice investigație sau tratament medical implică și costuri, e important să înțelegem riscurile la care ne expunem prin evitarea sau amânarea mergerii la medic, care sunt semnele la care trebuie să fim atenți, și bineînțeles, care sunt costurile pentru a trata durerea de măsea, cea mai frecventă durere de masea care ne trimite la medic.
Cuprins:
Cauzele durerilor dentare
Durerea de dinți, este de obicei cauzată de probleme ale dinților sau a maxilarelor. Gradul de durere dentară poate varia de la ușor deranjant la chinuitor de dureros. Tratamentele pentru durerea dentară pot fi la fel de simple ca îmbunătățirea rutinei de îngrijire a sănătății orale sau la fel de complicate precum chirurgia orală. Motivele pentru care ne confruntăm cu dureri dentare sau care pot fi confundate cu durerile dentare, se împart în 3 categorii care cuprind factori interni sau externi.
Cauzele dentare ale durerii dentare se împart și acestea în mai multe categorii:
Deteriorarea dintelui: Deteriorarea dintelui este o cauză comună a durerii dentare pornită de la dinți ciobiți sau rupți din cauza unei traume. În mod similar, o obturație, coroană sau implant dentar rupt sau deteriorat poate contribui la durerea dentară.
Cariile dentare: cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii dentare și are mai multe grade de severitate. Acestea sunt găuri ale dinților care pătrund în smalțul dinților și în dentina subiacentă și care pot duce la dureri dentare. Abcesul, care este o infecție a nervului și a pulpei din interiorul dintelui, este o formă mai severă de durere dentară.
Boala gingiilor: simptomele bolii gingiilor (boală parodontală) includ înroșirea și umflarea gingiilor, dar aceste simptome pot contribui la durerea dentară, precum și la durerea gingiilor. Durerea de masea dentară din cauza gingivitei poate apărea atunci când acumularea plăcii dentare face ca gingiile să devină roșii și umflate. Parodontita poate apărea atunci când gingivita este lăsată netratată, iar stratul interior al gingiilor se îndepărtează de dinți, formând buzunare care adună resturile alimentare și bacteriile.
Cauzele non-dentare ale durerii de dinți pot fi confundate cu durerile dentare, dar nu sunt direct legate de dinții tăi. Dacă excludeți surse mai evidente de durere de dinți, durerea ar putea fi asociată cu oricare dintre următoarele afecțiuni:
Infecția cu durere a sinusurilor: infecțiile sinusurilor pot provoca durere la nivelul dinților atunci când presiunea sinusurilor pline de lichid creează durere în colțurile superioare ale spatelui gurii. Dacă suferiți în mod regulat de infecții ale sinusurilor, este posibil să observați dureri la dinții aflați în apropierea cavităților sinusurilor.
Cefalee în grup: cauza exactă a durerilor de cap în grup este necunoscută, dar presiunea din cauza unei dureri de cap în grup a fost asociată cu durerea de dinți.
Infarct: Durerea de la un atac de cord poate radia în maxilarul inferior.
Diabet: Dacă aveți diabet zaharat, zahărul necontrolat din sânge vă poate crește riscul de carii.
Infecții virale: zona zoster este un exemplu de infecție virală care poate provoca dureri dentare.
Boli ale nervilor: o afecțiune numită nevralgie de trigemen este asociată cu o durere de masea ascuțită pe o parte a feței.
Abuzul de droguri.
Deficiență de vitamine: vitamina B12 inadecvată a fost asociată cu durerea de dinți.
Durerile de maxilar sunt atunci când vă confruntați cu dureri dentare mai mult la nivelul maxilarului, gurii sau gingiilor și durerea poate fi cauzată de oricare dintre următoarele:
Tulburări temporomandibulare. Tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM) provoacă durere la nivelul maxilarului. Cauzele ATM includ scrâșnirea sau strângerea cronică a dinților și dislocarea articulației temporomandibulare.
Cancerul bucal
Malocluzie. Malocluzia este termenul tehnic pentru dinții strâmbi sau o mușcătură neuniformă. Malocluzia severă poate provoca dureri în maxilar și în mușchii feței, dar cele mai multe cazuri pot fi gestionate cu aparat dentar și alte tehnici ortodontice.
Molarii de minte impactați: dacă molarii de minte nu au loc să iasă corect, pot fi afectați, ceea ce provoacă dureri dentare în gingii și maxilar. Molarii de minte care vin în unghi față de ceilalți dinți pot favoriza cariile, precum și durerea dinților. Molarii de minte care erup doar parțial din linia gingiei cresc riscul de infecție.
Cariile dentare
Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume! La fel ca și alte zone ale corpului, gură este plină de bacterii – în mare parte inofensive. Dar gura este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca boli.
Bacteriile care trăiesc în gură se dezvoltă pe baza zaharurilor și a amidonului din alimentele pe care le consumăm. Aceste bacterii formează o placă lipicioasă care se lipește de suprafața dinților.
Acizii produși de bacteriile din placă pot mânca prin stratul dur, alb de pe exteriorul dinților (smalț), creând o carie. Primul semn de degradare poate fi o senzație de durere atunci când mănânci ceva dulce, foarte rece sau foarte fierbinte. Uneori, caria se va arăta ca o pată maro sau albă pe dinte.
În mod normal, apărarea naturală a corpului și îngrijirea bună a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, țin bacteriile sub control. Cu toate acestea, fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingiilor.
Ce este o carie?
Cariile sunt zone deteriorate permanent de pe suprafața tare a dinților care se dezvoltă în mici deschideri sau găuri. Cariile, sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacterii din gură, gustări frecvente, băuturi dulci și necurățarea dinților.
Dacă cariile nu sunt tratate, de la stratul exterior al dintelui (numit smalț) acestea devin mai mari și afectează stratul mai profund al dinților (dentină). Ele pot duce la o durere de dinți severă, infecție și pierderea dinților.
Molarii și premolarii sau măselele cum sunt mai popular denumite, sunt terminați cu o suprafață mai plată, cu numeroase gropi și fisuri care sunt grozave pentru măcinarea alimentelor, dar atrag și bacterii și bucăți de mâncare rămase. Având în vedere că acestea se află în partea posterioară a maxilarelor, este dificil să periezi fiecare colț, așa că acești dinți sunt cei care dezvoltă cel mai adesea carii și alte probleme.
Cum se tratează o carie?
Tratamentul depinde de tipul și severitatea cariilor dentare. Principalele tipuri de cavități sunt:
Carii coronare: apar atunci când se formează carii pe suprafețele de contact (cu gropi și fisuri) ale dinților cu care mestecam alimentele.
Carii pe suprafață netedă: apar pe suprafața laterală a dintelui/maselei
Carii la rădăcina dintelui: apar mai frecvent la persoane în vârstă sau la persoanele care au boală parodontală
Carii secundare: apar de obicei la dinții care au fost tratați în trecut și se formează între obturatie și dinte
În funcție de severitatea cariei, diagnosticul poate cuprinde una din cele 3 categorii: superficiale, medii sau profunde.
Cum tratează medicii stomatologi cariile?
Există câteva moduri prin care dentiștii pot trata cariile, în funcție de dinte și de severitatea cariilor. Acestea includ:
Etanșare. Sigilanții dentari sunt compoziți fluizi, pe care dentiștii le aplica pe suprafețele de mestecat ale dinților pacientului, pentru a preveni sau a încetini cariile dentare. Materialul de etanșare se leagă de șanțurile și depresiunile dinților, creând un scut protector peste smalțul dinților.
Umpluturi (plombe). După îndepărtarea porțiunilor cariate ale unui dinte, stomatologii pot umple cavitatea pentru a sigila gaura și a restabili funcționarea corespunzătoare. Dinții pot fi umpluți cu porțelan, aur, argint, rășină compozită sau un amalgam.
Canalele radiculare. Atunci când cariile duc la inflamații sau infecții în pulpa dentară, medicii edondotisti pot efectua tratament de canal, care elimină bacteriile din canalul radicular, previne reinfecția și salvează dintele natural. În timpul procesului, pulpa infectată sau inflamată cu terminații nervoase care provoacă durere este îndepărtată și interiorul dintelui este curățat și dezinfectat, înainte de a fi umplut și sigilat.
Coroane. O coroană este un capac plasat peste un dinte. Coroana poate readuce dintele unui pacient la dimensiunea, formă și funcția normală. Coroanele sunt adesea folosite pentru a acoperi deteriorarea semnificativă a dinților cauzate de carii, traume sau tratamentul de canal. Coroanele pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv diferite metale, porțelan topit cu metal, total rășină, integral porțelan, ceramică integrală și ceramică presată.
Extracția dintelui.Dacă un tratament pentru canalul radicular nu este posibil, medicul poate decide să extragă dintele.
De ce este durerea de măsea sau de dinți atât de dureroasă?
Pulpa din interiorul dintelui este un material moale plin de nervi, țesuturi și vase de sânge. Acești nervi pulpari sunt printre cei mai sensibili din corpul tău și atunci când sunt iritați sau infectați de bacterii (abces dentar), ei pot provoca dureri severe.
Cât costă o consultație la stomatolog?
Înainte de orice de orice tratament stomatologic, medicul trebuie să revizuiască istoricul medical, să evalueze situația danturii, să identifice cele mai potrivite investigații pe care le poate recomanda în funcție de gravitatea stării în care se află dintele sau măseaua și eventual să recomande tratament medicamentos în cazul unui abces dentar (puroi la măsea sau infecție la măsea). Acestea sunt realizate de regulă de medicul stomatolog generalist, care poate trata cazuri minore până la moderate.
Dacă degradarea maselei sau a danturii în general, are un grad foarte ridicat, atunci medicul generalist poate recomanda ca un medic specialist edodont să preia lucrarea, deoarece acesta este specializat în tratarea canalelor radiculare prin curățarea pulpei afectate și obturarea maselei.
O consultație la medicul stomatolog generalist doar de evaluare a stării danturii poate avea prețuri între 150 și 250 de lei, în funcție de clinică aleasă dar și de zonele țării. Deși puteți intali medici care includ în acest preț și conceperea planului de tratament, foarte des întâlnit este o separare a prețurilor și presupune o taxa suplimentară între 80 și 210 lei care se adaugă prețului consultatiei.
Prețurile practicate pentru o consultație la medicul specialist edodont sunt între 200 și 250 lei.
Cât costă să tratezi o măsea?
Tratarea unui dinte cariat sau a unei masele cariate poate implica unul sau mai multe tipuri de tratament pe care medicul le poate aplica în funcție de severitatea acesteia.
Dacă vorbim de o carie incipientă sub formă de pată albă care nu este necesar să fie curățată cu freza, această poate fi tratată cu laser și poate costa între 250 și 550 lei în funcție de laserul folosit de cabinet. Avantajul acestui tip de tratament este că nu este nevoie de anestezie, nu doare și durează mult mai puțîn decât un tratament clasic.
Dacă caria a pătruns până la dentină, atunci aria afectată trebuie curățată iar curățarea și obturația maselei poate proni de la prețul de 210 lei pentru cazurile mai ușoare și urcă chiar și la 600 lei pentru cazurile mai avansate.
Atunci când caria a ajuns până la nerv, vorbim de o complexitate foarte ridicată, care implică și tratament de canal radicular. Dinții pot avea una sau mai multe rădăcini ceea ce presupune că trebuie tratat fiecare canal în parte, fapt care se reflectă și în stabilirea prețurilor.De exemplu, dinții incisivi, canini și unii premolari au o singură rădăcină (monoradiculari) și tratarea canalului are prețuri între 250 și 500 lei. Premolarii și molarii (măselele) sunt pluriradiculari, iar tratamentul complet variază între 350 și 1000 lei.
Bineînțeles, pot apărea situații în care să aveți nevoie de un tratament de urgență pentru a liniști temporar o durere de măsea chinuitoare. Acest tratament este doar temporar, până când se poate programa o consultație mai amănunțită și crearea planului de tratament să fie tratată măseaua sau dacă este aceasta este foarte afectată, să fie extrasă.
Prețul pentru un tratament de urgență este cuprins între 250 și 300 lei.
Cât costă o extracție de măsea?
De la extracția unei masele la inserarea implanturilor dentare la alte intervenții chirurgicale stomatologice, acestea intră în competența medicului specialist în chirurgie orală. De regulă, acesta consultă radiografia danturii sau reultatul computer tomografului (pentru cazurile foarte complexe de care de ocupă), pentru a înțelege starea dintelui, a rădăcinilor, a osului maxilar, etc.
Și în acest caz, prețul unei extracții este influențat de numărul de rădăcini al dintelui afectat. Pentru extracțiile dinților monoradiculari, prețurile pot fi cel mai des între 200 și 350 lei, iar pentru cei pluriradiculari, prețurile pornesc de la 250 și ajung până la 500 lei.
Cât costă să scoți o măsea de minte?
Extracția molarilor de minte este o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea unuia sau a mai multor molari de minte – cei patru dinți adulți permanenți aflați în colțurile din spate ale gurii, în partea de sus și de jos care apar între vârstă de 17 și 25 de ani de obicei.
Dacă o măsea de minte nu are loc să crească, aceasta poate duce la durere, infecție sau alte probleme dentare, și probabil că va trebui să fie scoasă.
Pentru a preveni potențialele probleme viitoare, unii stomatologi și chirurgi orali recomandă extracția molarii de minte chiar dacă dinții afectați nu cauzează probleme în prezent.
Având în vedere că de obicei prețurile pentru o extracție de măsea de minte diferă față de extracțiile menționate anterior din cauza complexității, acestea pornesc de la 400 de lei și pot ajunge și la 800 lei pentru extracția maselei de minte inclusă, la care erupţia a fost împiedicată de gingie, os sau un alt dinte.
Cât durează durerea după o extracție de măsea de minte?
Poate dura până la 2 săptămâni pentru a vă recupera după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea molarii sau a maselelor de minte. În acest timp, este posibil să aveți:
- Gura și obrajii umflați – acest lucru va fi mai rău în primele zile, dar se va îmbunătăți treptat și apăsând ușor o cârpă rece pe față ajută la reducerea umflăturii
- Vânătăi ușoare vizibile ale obrazului
- Maxilarul rigid și dureros – ar trebui să dispară în 7 până la 10 zile
- Durere – acest lucru este mai rău dacă extracția a fost dificilă sau complicată
- Gust neplăcut în gură
Este important să raportați imediat medicului dentist sau chirurgului bucal orice sângerare în exces, durere severă sau orice alt simptom neobișnuit.
Pentru a reduce durerea și pentru a ajuta recuperarea, poate fi util să:
- Utilizați analgezice precum Paracetamol sau Ibuprofen (citiți și urmați întotdeauna instrucțiunile de dozare ale producătorului) – întrebați și medicul înainte de luarea oricărui medicament
- Evitați activitățile intense și exercițiile fizice timp de câteva zile
- Folosiți o pernă suplimentară pentru a susține capul noaptea
- Timp de 24 de ore, evitați clătirea, scuipatul, băuturile fierbinți sau orice altceva care poate disloca cheagurile de sânge care se formează în alveolele goale ale dintelui (acestea ajută la procesul de vindecare)
- Evitați fumatul și consumul de alcool timp de 24 de ore
- Mâncați alimente moi sau lichide timp de câteva zile și mestecați cu ceilalți dinți
- Clătiți ușor locul de extracție cu apă de gură antiseptică după 24 de ore și repetați acest lucru în mod regulat în următoarele zile, în special după masă – puteți folosi și apă caldă cu o linguriță de sare ca apă de gură pentru a reduce durerea și inflamația gingiilor.
Remedii pentru durerea de măsea
Pentru ameliorarea temporară a unei dureri de dinți, puteți face următoarele:
Clătiți cu apă sărată caldă. Apă sărată poate slăbi resturile dintre dinți, poate acționa ca un dezinfectant și poate reduce inflamația. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se clătește bine gură.
Clătiți cu peroxid de hidrogen. Un peroxid de hidrogen (soluție 3%) ajută la reducerea inflamației și durerii. Se diluează peroxidul de hidrogen cu părți egale de apă și se clătește bine. Nu-l înghiți!
Compresă rece. Pentru umflare și durere, țineți o compresă rece de gheață învelită într-un prosop pe zona dureroasă timp de 20 de minute. Repetați la fiecare câteva ore.
Medicamente pentru durere. Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală pot reduce durerea și inflamația
Remedii pentru durerea de masea naturale sau pe bază de plante
Ulei de cuișoare. Un antiseptic natural care amorțește durerea și reduce inflamația. Tamponează o cantitate mică de ulei de cuișoare pe o bucatica de vata de bumbac și aplică pe zona dureroasă. Sau adăugați o picătură de ulei de cuișoare într-un pahar mic de apă și clătiți-vă bine gura.
Extract de vanilie. Alcoolul din extractul de vanilie amorțește temporar durerea, iar antioxidanții săi ajută zona să se vindece. Folosește-ți vârful degetelor sau vata de bumbac pentru a aplica extractul pe dinte și gingie de câteva ori pe zi.
Ceai de mentă. Proprietățile calmante ale mentei pot fi aplicate pe zona dureroasă cu o pliculețe de ceai de mentă răcite. Țineți acest pliculeț de ceai cald pe dinte și gingie.
Usturoi. Faceți o pastă dintr-un cățel de usturoi zdrobit și aplicați pe zona afectată. Usturoiul poate ucide bacteriile (conține alicina antimicrobiană) și poate ameliora durerea.
Unele dureri de dinți care provin de la durerea din jurul (dar nu în interiorul) dintelui tău se pot ameliora fără a merge la dentist. Durerea de la o iritație temporară (roșeață) a gingiei poate fi rezolvată în câteva zile. În acest timp, încercați să nu mestecați în jurul zonei afectate. Consumați alimente moi, cum ar fi ouăle și iaurtul și evitați dulciurile și alimentele foarte calde sau foarte reci dacă dinții sunt sensibili.
Ușurarea temporară a durerii de casă nu va fi suficientă dacă durerea de dinți progresează. Sunați medicul stomatologic când devine clar că problema din gură se agravează, în ciuda eforturilor.
Citește și: Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje | Ce este și cât costă un detartraj dentar profesionist?
Surse: google.com | freepik.com | ispri.ro