Cât costă să emigrezi în Canada?

1
2105
canada

Nu doar o dată am auzit știri sau analize despre emigrare, deși de multe ori, atunci când nu este vorba de o altă țară din Europa, cel mai probabil este vorba de Statele Unite ale Americii. Cu toate astea, mulți români optează către vecina Americii, Canada.

Decizia de a emigra nu este una pe care o luăm cu ușurință, dar ne dorim un trai mai bun pentru noi și familia noastră, și atunci, în timp, oportunitățile pe care le poate oferi o altă țară, devin din ce în ce mai atrăgătoare.

Deși Canada este o țară care se întinde pe un teritoriu destul de mare, numărul efectiv de locuitor este relativ redus, ceea ce a determinat statul să încurajeze imigrarea prin derularea mai multor programe. Programele de emigrare în Canada sunt destul de similare între ele ca și proces și intenționează o schimbare permanentă a domiciliului, diferența între ele fiind legate de zona și limba care se vorbește în zona respectivă.

Programe de emigrare în Canada

1. Studii

Pentru a putea emigra pentru a studia în Canada pentru o perioadă mai mare de 6 luni, trebuie să obții un permis de studii. Una din condițiile principale pentru obținerea permisului de studii este să fii acceptat la una din instituțiile de învățare de pe teritoriul Canadei, și cum nu este un echivalent al vizei, Canada poate cere o viză de vizitator sau o autorizație electronică de călătorie, care bineînțeles, poate fi reînnoită. De obicei, permisul de studii este eliberat cu o durată echivalentă cu durata programului de studiu plus 90 de zile, timp în care dă posibilitatea ca proaspătul absolvent să aleagă dacă vrea să părăsească Canada sau își dorește să aplice pentru a prelungi șederea.

O altă condiție cu o importanță ridicată, este demonstrarea că studentul/studenta are posibilitatea să plătească taxele de studii, cheltuielile de întreținere pentru el/ea și membrii familiei care îl/o însoțește (dacă este cazul) și nu în ultimul rând, taxele de transport până în Canada și reîntoarcere.

2. Emigrare expresă în Canada (Express Entry)

„Express Entry” este un program destinat selecționării lucrătorilor calificați prin analizarea și gestionarea cererilor de ședere permanentă pe teritoriul Canadei. Printre cerințe este menționat un chestionar de eligibilitate, pașaport sau un document care va permite să călătoriți, un test de limbă și deși nu este o cerință obligatorie, poate ajuta oferte de muncă în scris, din partea unui angajator din Canada. În urma analizei documentelor și a rezultatelor obținute la chestionarul de eligibilitate și testul de limbă, statul Canadian trimite invitații aplicanților cu cele mai mari scoruri și acordă 90 de zile pentru a aplica pentru o cerere de ședere permanentă.

Citește și: Cât costă realizarea unui pașaport?

3. Programul administrat de provincii (PNP)

În acest caz, programul este destinat lucrătorilor care au educația, experiența și abilitățile necesare pentru a contribui la economia unui teritoriu sau a unei provincii din Canada, și vor să devină rezidenți permanenți. Fiecare provincie sau teritoriu conduce propriile programe și pot diferi, dar în general vizează oameni de afacere, muncitori calificați sau semi calificați și elevi sau studenți. Deciziile vor fi luate de fiecare provincie/teritoriu în parte în funcție de capacitatea și nevoia de a primi imigranți și planurile concrete declarate de a locui pe termen lung acolo, în caz de acceptare.

4. Programul de start-up

Programul de viză pentru start-up a fost creat pentru a încuraja antreprenorii care doresc să emigreze în Canada, și au potențialul și elementele necesare să creeze joburi pentru rezidenții Canadei, sunt inovativi și vor să se dezvolte pentru a concura la scară globală.

Pentru a aplica pentru acest program, una dintre condițiile principale este nivelul de limba străină – engleză sau franceză, și este necesară susținerea unui test de evaluare, în colaborare cu una din agențiile validate de statul Canadian pentru programul de start-up.

5. Programul de imigrare rurală și nordică

Comunitățile mai mici, încurajează imigrarea creând posibilitatea lucrătorilor străini să se relocheze în cadrul acestora pentru a lucra, astfel contribuind la creșterea economică și dezvoltare. În momentul de față sunt 11 comunități participante, fiecare cu propriile condiții, cerințe și categorii de locuri de muncă și se poate aplica pentru reședință permanentă doar după aprobarea din partea comunității.

6. Sponsorizarea din partea familiei

Dacă aveți deja rude care sunt cetățeni Canadieni sau rezidenți permanenți, o variantă posibilă este că aceștia să vă „sponsorizeze” prin susținere financiară, asigurarea unei locuințe, îmbrăcăminte și alimentație și să se asigure că nu veți ajunge în situația în care să necesități ajutor social din partea statului.

7. Îngrijitori

Deși este un program similar cu programele care vizează lucrători care să contribuie la economia țării, programul pentru îngrijitori este conceput să faciliteze procesul pentru cei care îngrijesc copii sau persoane care necesită îngrijire la domiciliu. Dacă obțineți toate aprobările necesare pentru a emigra în Canada prin intermediul acestui program, sunteți restricționați să activați doar în aria de îngrijire, și este absolut necesar să aveți experiență în domeniu și o ofertă de lucru din partea unui angajator Canadian.

8. Activități independente

Această variantă permite lucrătorilor independenți din aria de activități culturale sau sport/atletism să emigreze în Canada, dar trebuie să fie capabili și dispuși să contribuie semnificativ la viață atletică sau culturală a locuitorilor.

Ce costuri întâlnești când vrei să emigrezi în Canada?

Procedurile și documentele pentru emigrare

De la costuri de înregistrare, consiliere, întocmirea dosarului și modificări sau expediere, pentru a ajunge la obținerea vizei de emigrare, o persoană ajunge să plătească aproximativ 1.900 euro iar o familie urcă la 2.700 euro.

Pentru înscriere, fiecare program are prețuri diferite, ca de exemplu, pentru Programul Express Entry taxele sunt de 750 euro pentru o persoană și 1.100 pentru familie, iar pentru Programul administrat de provincii (PNP) taxele sunt de 550 euro pentru o persoană și 850 euro pentru familie.

Dosarul care trebuie întocmit aduce costuri de traducere a documentelor, legalizări, întocmirea documentației, echivalarea studiilor, și testul de limbă engleză sau franceză, după caz, dar și consilierea din partea autorităților canadiene pentru întocmirea dosarului care diferă în funcție de serviciile oferite. Pentru instrucțiuni legate de inițierea procesului, taxele sunt de 30 euro pentru o persoană și 50 euro pentru o familie, determinarea documentelor necesare costă 300 euro pentru o persoană și 500 euro pentru o familie, și nu în ultimul rând, asistența pregătirii documentelor costă 200 euro.

Deși lista cu prețurile vă vor fi comunicate sau le puteți găsi online pentru a va face o imagine de ansamblu, este important să luați în calcul că vi se pot cere acte suplimentare, trebuie să suportați toate costurile de expediere a documentelor, și dacă va fi necesar să vă prezentați la un interviu cu autoritățile canadiene și nu locuiți în București, costurile de transport și cazare sunt suportate tot de voi.

Primele luni în Canada

Nu în ultimul rând, dacă toate formalitățile se finalizează cu succes și obțineți viza de emigrare, urmează costuri legate de mutarea efectivă – transport, asigurare medicală, asigurare de călătorie și costuri cu chiria și alte necesități.

Prețurile biletelor de avion până în Canada au prețuri de aproximativ 1.000 de euro dacă sunt achiziționate chiar și cu un an înainte, cu posibilitatea de a avea prețuri mai ridicate cu cât sunt cumpărate mai aproape de data plecării.

În ceea ce privește chiria, mâncarea și alte necesități, prețurile variază în funcție de provincia în care emigrați, dar persoane care au trecut prin acest proces recomandă să fiți pregătiți cu o sumă suficientă pentru 3-4 luni, ce poate fi de aproximativ 15.000 de dolari canadieni. Prețurile pentru chirii pentru un apartament de 2 camere sunt între 1.000 și 1.800 de dolari iar similar cu România, trebuie achitată prima și ultima lună de chirie. Dacă utilitățile nu sunt incluse în chirie, costurile lunare pot urca la 350 – 400 dolari/lună.

Costurile de alimentație pot ajunge între 300 și 500 de dolari dacă nu optezi pentru produse organice, caz în care s-ar mai adăuga încă 200-300 de dolari.

Dacă intenționezi să îți achiziționezi o mașină pentru a avea o mobilitate mai bună, prețul unei mașini second hand dar un model mai vechi, poate fi de aproximativ 7000 – 8000 dolari la care se adaugă asigurarea mașinii, care pentru noii imigranți este de în jur de 2.000 dolari. Țineți cont că permisul de conducere din România este valabil 3 luni, timp în care vă puteți pregăti pentru obținerea permisului de conducere canadian care are o valabilitate temporară de 1 an și apoi veți susține examenul final pentru permisul permanent.

Comparativ cu România, salariul minim care poate fi primit, este menționat sub formă de sumă pe oră și variază între 11,90 dolari/oră și 16 dolari/oră în funcție de provincie, unele dintre ele având menționat că sumele sunt mărite anual.

Alte informații

Obținerea vizei de emigrare poate fi un proces de durată, ajungând chiar și la 2-3 ani până la finalizarea formalităților, dar pe parcursul procesului aveți dreptul să apelați la un reprezentant legal care să vă reprezinte. Acesta poate fi un membru al baroului de avocați din Canada, sau un consultant ce emigrare autorizat, pentru că reprezentanții de avocatură români nu îndeplinesc cerințele necesare acceptate de către autoritățile canadiene.

Deși nici o țară nu garantează un trăi lipsit de griji, de-a lungul timpului, Canada a devenit din ce în ce mai apreciată datorită mediului tolerant și acceptant din punct de vedere cultural, politic și religios și de cele mai multe ori, cei care au emigrat și s-au stabilit acolo, au reușit prin motivația și determinarea cu care au plecat, să exploreze posibilitățile de dezvoltare profesională și să-și construiască un loc pe care au ajuns să-l denumească „acasă”.

Sursa: canada.ca | emigrarecanada.ro | retailcouncil.org

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât te costă să trăiești în România?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.