Când aud „metale prețioase”, majoritatea românilor se gândesc imediat la bijuterii din aur, dar o parte din populație văd aurul ca o investiție sigură și un activ de refugiu în caz de instabilitate financiară sau criză economică.
Dacă nu ești fericitul deținător sau moștenitor a câtorva kilograme de aur, evoluția prețului aurului nu are un impact semnificativ asupra capitalului pe care îl ai. În schimb, din punct de vedere al investițiilor, achiziționarea de lingouri sau monede de aur a devenit un trend în creștere și în România.

Pe piața din România sunt extrem de puține bănci de la care se pot cumpăra monede sau lingouri de aur având certitudinea că aurul are o puritate de 999,9 ‰, însă pot și furnizori mai mici de la care pot fi cumpărate, prin intermediul site-urilor online în principal.
În general aurul este ușor de vândut oriunde în lume fiind un metal prețios apreciat și cunoscut, însă în România prețul pe care îl oferă banca este semnificativ mai mic decât prețul de achiziție ceea ce ar însemna că ar fi nevoie de o creștere semnificativă a prețului aurului pentru a-l vinde cel puțin la prețul de achiziție, iar casele de amanet pot oferi un preț chiar și cu 50% mai mic față de cel de achiziție.
La începutul lunii septembrie, gramul de aur ajungea la BNR la 258,1765 lei fiind într-o ușoară scădere, după ce în august a atins pragul maxim înregistrat în România, de 271,0003 lei după o creștere semnificativă de la valoarea minimă înregistrată în anul 2020, în martie, de 207,6707 lei.
BCR, una dintre puținele bănci din România care are aur spre vânzare, practică un preț de 340,5 lei pe gram la lingouri de 2 grame de aur cu o puritate de 999,9 ‰ sau 24 carate.
Având în vedere creșterea prețului aurului, atât magazinele de bijuterii cât și casele de amanet ajustează prețurile la care se mai adaugă un comision care poate ajunge și la 25%.
Așa cum spuneam anterior, posibilitatea de vânzare a aurului este foarte redusă în România, ceea ce lasă casele de amanet că și cumpărător principal, unde prețurile pot fluctua de mai multe ori într-o singură zi, și poate varia de la 75 lei până la 145 lei pentru preț aur 14K, și între 47 lei și 235 lei pentru preț aur 24K conform valutare.ro.
Poate va întrebați de ce v-ar interesa evoluția prețului aurului dacă nu intenționați să cumpați, fie sub formă de bijuterii, fie ca o metodă de investiție…. Este important de știut că o creștere a prețului aurului indică perioadele în care economia este mai puțin prolifică, putând ajunge chiar și la o criză economică.

Fiind o investiție sigură din punct de vedere financiar datorită faptului că nu înregistrează scăderi majore de preț, păstrându-și în mare valoarea de achiziție, dar și fiind și folosit la fabricarea bijuteriilor care ajută la înfrumusețarea și accesorizarea ținutelor purtate zi de zi, care este părerea voastră: ați lua în calcul achiziționarea aurului în această perioadă?
Sursa: www.freepik.com
Citeste si: Cat costa o gradinita privata | Cat costa un test de coronavirus