Cum ar fi să poți pleca într-o vacanță fix atunci când vrei tu? Fară să fii nevoit să iți faci rezervări în avans și totuși să poți beneficia oricând de toate utilitățile necesare unui călător.
Cum ar fi să ai o libertate mai mare de mișcare, fără a te limita la o singură destinație turistica?
Iată, toate acestea le poți obține dacă optezi pentru o vacanță cu rulota sau cu un camper (autorulotă). Sună promițător?
În cele ce urmează vom aprofunda subiectul și vom analiza care sunt costurile la care ar trebui să te aștepți, precum și avantajele și dezavantajele unei astfel de călătorii.
Dar înainte să intrăm direct în pâine, hai să definim termenii.
Cuprins:
Care este diferența dintre rulotă și autorulotă?
Rulota este acel vehicul fără motor, cu două sau patru roți, amenajat și dotat ca o mică locuință, care se atașează la un autoturism.
Autorulota este un autovehicul de sine stătător, deci cu motor integrat, de asemenea amenajat și dotat ca o mica locuință.
Din aceeași categorie ar mai fi van-ul. Acest vehicul este de fapt o autorulotă de dimensiuni mai mici, așadar, cu un spatiu interior limitat.
Toate vehiculele de mai sus pot fi conduse cu permis auto categoria B, cu câteva mențiuni:
Cu categoria B poți conduce un autovehicul cu masa maxima admisa(MMA) de 3.5 tone și maxim 8 locuri, exceptând scaunul conducătorului.
Cu aceeași categorie de permis poți conduce un autovehicul cu MMA de 3.5 tone + o rulota cu MMA de 750 kg sau un ansamblu de vehicule cu MMA de 4.25 tone. Un astfel de ansamblu poate fi format dintr-un autovehicul din categoria B şi o rulota cu MMA mai mare de 750 kg.
Dacă ansamblul depăşeşte 3.5 tone, va trebui să faci dovada absolvirii unui curs de formare la o unitate autorizată de pregătire a conducătorilor de vehicule.
Acum că lucrurile sunt clare, să trecem la costuri.
Costuri de luat în calcul
În primă fază vom trece în revistă costurile de achiziție și de închiriere.
Dacă te gândești să achiziționezi o rulotă nouă, dotată cu toate cele necesare, pregătește-te să scoți din buzunar cel puțin 10.000 de euro. La autorulote, pe de altă parte, prețurile pot ajunge și până la 50.000 de euro.
Costuri mai mici de achiziție vei avea dacă alegi să cumperi second hand. La mâna a doua poti găsi o rulota acceptabila chiar și la 2000 de euro.
Dacă te decizi să închiriezi, va trebui să iei în calcul faptul că în sezon costurile de închiriere sunt mai ridicate decât în extrasezon. În funcție de acest aspect, dar și de dotările de care beneficiază, închirierea unei rulote te poate costa de la 40 de euro pana la 80 de euro. Pentru o autorulotă prețul se dublează.
Pe lângă costurile de achiziție sau de închiriere, sunt însă multe ale cheltuieli de luat în considerare, cum ar fi:
- Prețul combustibilului
- Costurile de camping
- Eventuale taxe de drum sau de parcare
- Costurile de întreținere ale vehiculului
- Să nu uităm de cheltuielile fixe ale micuței locuințe cum ar fi incalzirea si diferite consumabile. Acestea depind de dotările vehiculului.
Prețul combustibilului poate varia în funcție de consumul camperului sau rulotei tale, în funcție de greutate, de drum și de distanța pe care o parcurgi.
Costurile de campare de asemenea sunt variate și diferă de la o destinație turistică la alta. Acestea pot crește potrivit facilităților pe care le oferă fiecare camping în parte.
Ia în calcul prețul RCA-ului, eventual CASCO și nici costul ITP-ului nu este de neglijat.
Avantaje si dezavantaje in vacanta cu rulota
Este mai avantajos din punct de vedere al costurilor să pleci la drum cu rulota sau cu autorulota? Sau este mai ieftin să pleci cu mașina sau cu avionul într-o vacanță clasică cu cazare la hotel?
Fie că visezi să faci turul României cu rulota sau ai rămâne mai degrabă fidel ofertelor de cazare all-inclusive, în ceea ce privește bugetul de vacanță nu exista un răspuns general valabil. Alegerea unui camping cu rulota în detrimentul cazării la hotel nu îți garantează neapărat un buget mai mic.
Factori precum numărul partenerilor de drum, destinația sau destin
ațiile dorite și perioada în care călătorești, pot înclina balanța într-o parte sau în cealaltă, referitor la costuri.
Dacă vorbim despre o călătorie cu autorulota, poți alege varianta de camping sau aceea de off-campling. Ambele implica costuri diferite.
O vacanță cu avionul te scutește de anumite griji de care, în schimb, nu poți scăpa atunci când pleci cu camperul la drum. Este vorba despre costurile de întreținere si de asigurare ale vehiculului, menționate mai sus. Dar pe lângă toate acestea exista un risc mai mare să apară cheltuieli neprevăzute cum ar fi diferite reparații.
Daca ești genul de persoană care își dorește să aibă parte de un confort ridicat atunci când pleacă într-o vacanță, probabil vei încadra la avantaje comoditatea pe care ți-o pot oferi călătoriile cu avionul și cazările la hoteluri all-inclusive.
În schimb, necesitatea rezervărilor făcute în prealabil și stabilirea detaliilor cazării cu luni bune înainte de plecarea propriu-zisă, poate fi considerată un dezavantaj.
Pe de altă parte, daca în loc de un confort ridicat, mai degrabă iți dorești să ai parte de experiențe inedite în vacanță, sigur vezi un avantaj în sentimentul de libertate și mobilitatea de care te poți bucura ca și “rulotist”. Vei putea opri oriunde și oricând dorești. Dar ești dispus să cauți locuri de campare, să înlocuiești des consumabilele, să golești rezervorul de WC, sau să iți speli rufele de mână dacă și când ar fi cazul?
Acestea din urmă și altele din aceeași categorie pot fi încadrate la dezavantaje.
Concluzia? Indiferent că vorbim despre excursii cu rulota sau despre călătorii cu avionul și hoteluri all-inclusive, de ambele părti există și plusuri și minusuri. Depinde însă ce cântărește mai mult, ținând cont de preferințe și de stilul de viață al fiecăruia.
Suntem curioși să aflam și părerea ta. Ai avut vreodată ocazia să pleci într-o drumeție cu rulota? Daca nu ai făcut-o până acum, ce zici? Îți surâde ideea?
Sursa foto: freepik.com
Sursa: politiarutiera.ro/forum/
Citeste si: Cat costa o masina electrica | Cat costa sa cumperi o autorulota
[…] În Vacanță cu Rulota: Costuri, Avantaje și Dezavantaje […]
[…] Citeste si: In vacanta cu rulota inchiriata […]
[…] și: În Vacanță cu Rulota: Costuri, Avantaje și Dezavantaje | Cât costă o vacanță în […]