În ziua de astăzi sunt o multitudine de factori care pot afecta sănătatea sau în cel mai bun caz, ne pot îngrijora – de la poluarea din orașe, stres, alimentație necorespunzătoare sau mai nou, purtarea unei măști pentru perioade îndelungate de timp. Având în vedere ritmul alert de viață pe care majoritatea îl avem, vizitele la medic nu sunt întotdeauna pe primele locuri în lista de priorități, și atunci ne bazăm pe variate dispozitive medicale ce pot fi achiziționate de publicul larg, cum este spre exemplu un pulsoximetru.
Ce este un pulsoximetru?
Un puloximetru este un dispozitiv medical care este folosit îndeosebi de medici pentru a măsura ritmul cardiac desfășurat într-un minut, tensiunea arterială și saturația oxigenului din sânge. Informația furnizată de pulxiometru este importantă atunci când se face o evaluare rapidă a stării de sănătate pentru că măsoară îndeosebi cantitatea de oxigen condus de sângele arterial către extremitățile corpului și verifică dacă este într-o cantitate suficientă pentru ca țesuturile să fie oxigenate adecvat.
Folosirea unui pulsoximetru
Fiind un dispozitiv de dimensiuni mici, pulsoximetrul este foarte portabil și poate fi folosit oricând se dorește aflarea informațiilor legate de saturatia oxigenului din sânge, tensiune sau pulsul cardiac, fiind necesar doar să se fixeze pe deget. De-a lungul timpului s-a analizat care dintre degete oferă o precizie mai ridicată a rezultatelor, iar concluzia unui studiu efectuat pe această temă a fost că degetul mijlociu de la mâna dreapta este cel mai recomandat pentru a se fixa un pulsoximetru digital, urmat ca și nivel de precizie de degetul mare de la aceeași mână.
Dispozitivul este echipat cu 3 componente principale: un emițător de lumina infraroșie, un receptor și un display digital. Lumina infraroșie emisă este transmisă prin deget și este absorbită de sânge – cu cât este un nivel de oxigen mai mare, cu atât se absoarbe mai multă lumină infraroșie, iar receptorul analizează ce cantitate de lumină ajunge la el pentru a determina nivelul de oxigen. Rezultatele sunt afișate pe display-ul digital, în doar câteva secunde.
Cui îi este recomandat un pulsoximetru?
Având în vedere că este pulsoximetrul este un aparat de măsurat oxigenul din sânge printr-o metodă non-invazivă, acesta poate fi deținut de oricine, indiferent de starea de sănătate sau vârstă, fiind recomandat chiar și pentru copii.
Cu toate astea, sunt variate afecțiuni pentru care se recomandă în mod deosebit achiziționarea unui pulsoximetru pentru a monitoriza starea de sănătate constant, din confortul căminului propriu, cum ar fi: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii (astm, pneumonie, etc.), sedentarism sau supraponderabilitate.
Odată cu apariția și răspândirea virusului COVID-19, volumul de cumpărare a unui pulsoximetru a crescut semnificativ. Având în vedere problemele respiratorii care apar ca simptome în urma infectării cu COVID-19, s-a subliniat importanța utilizării unui pulsoximetru de către publicul larg pentru posibilitatea de a detecta eventualele efecte negative, ca apoi să se informeze medicul dacă informațiile afișate scad sub limitele normale.
Citește și: Cât costă un test de Coronavirus (Covid-19)?
Chiar și dacă nu se cunosc probleme de sănătate, dar se practică sporturi de performanță sau la altitudini mari cum ar fi alpinism sau ski, medicii pot indica achiziționarea unui pulsoximetru ca o metodă la îndemână pentru a monitoriza nivelul de saturație a oxigenului.
Criterii pentru alegerea unui pulsoximetru de calitate
De la mărime, greutate, calitatea display-ului la funcțiile pe care le are un pulsoximetru, pentru alegerea unui dispozitiv medical este recomandat sa luați în calcul caracteristicile cele mai potrivite pentru voi, și mai ales sa puteți investi într-un pulsoximetru de calitate. În funcție și de recomandarea medicului pe baza afectiunilor avute, puteți alege între modele foarte portabile de mici dimensiuni sau modele mai performante pentru o citire cu o acuratețe foarte ridicată.
Tipul de pulsoximetru
1. Pulsoximetru de deget
Este cel mai compact pulsoximetru datorită dimensiunilor reduse, făcându-l totodată și cel mai portabil și ușor de transportat. Acest model este cel mai utilizat de către publicul larg care dorește să dețină un pulsoximetru dar și de medici sau persoanele care practică variate sporturi și doresc să verifice imediat pulsul și saturația oxigenului din sânge.
2. Pulsoximetru pentru încheietura mâinii
Comparativ cu pulsoximetrul de deget, pulsoximetrul pentru încheietura mâinii este alcătuit din 2 dispozitive care sunt conectate între ele de un cablu – un căpăcel care se atașează pe deget, similar ca la pulsoximetru de deget, și o brățară pentru încheietura mâinii cu un display. Această variantă este cel mai des recomandat pentru a monitoriza continuu saturația oxigenului persoanelor cu probleme de inima sau variate boli pulmonare. Pe piață se pot găsi modele care nu includ cablul de legătură folosind tehnologia wireless, dar comparativ cu alte modele, nu oferă rezultate la fel de exacte.
3. Pulsoximetru de mâna
Folosit îndeosebi de medici în cabinete medicale, pulsoximetrul de mâna este similar cu pulsoximetrul pentru încheietura mâinii, fiind compus din 3 elemente, diferența făcându-l dispozitivul de citire care este de dimensiuni mai mari care nu este la fel de portabil că modelele anterioare. Fiind mai complex și mai performant, afișează mai mulți parametri.
4. Pulsoximetru pentru copii
Nou-născuții și copii au degetele mult mai mici și sunt mai fragile, de aceea pulsoximetrul pentru copii este conceput special pentru a fi folosit în siguranță pentru cei mici. Cu toate astea, medicii recomandă să se folosească unul dintre degetele mari de la mâini, sau de la picioare.
5. Pulsoximetru profesional medical
Aparatul cu dimensiunile cele mai voluminoase, acest model de pulsoximetru este un aparat profesional care este utilizat de medici în spitale. Informațiile afișate sunt mult mai complexe, generând rezultate precise pe care medicii le pot interpreta, completând evaluarea medicală. Având în vedere măsurătorile elaborate dar și dimensiunile acestuia, prețurile unui pulsoximetru medical sunt semnificativ de mari comparativ cu modelele portabile.
6. Pulsoximetru pentru telefon
Acest tip de pulsoximetru este sub forma unei aplicații pentru smartphone-urile care au lângă camera foto, un senzor digital cu lumina infraroșie care poate măsură saturația oxigenului (SpO2). Rezultatele afișate nu sunt la fel de precise ca un dispozitiv medical special, dar poate fi folosit sporadic dacă apar situații de urgență pentru a verifica starea de sănătate.
Precizia citirii
Nici un aparat nu este lipsit de erori, mai ales când discutăm de produse cu o portabilitate ridicată și dimensiuni reduse. Acesta este și cazul pulsoximetrelor care nu oferă o precizie de 100%, însă trebuie acordată o importantă deosebită specificațiilor produselor deoarece marja de eroare trebuie să fie de maxim 2%, atât pentru saturația oxigenului, tensiune sau puls.
Acuratețea aparatului poate fi influențată și de condiții externe cum ar fi lumina foarte puternică sau chiar dacă utilizează atunci când unghiile sunt date cu lac pentru unghii. Alte detalii care pot fi luate în considerare atunci când se evaluează acuratețea unui pulsoximetru mai pot fi mișcările bruște, greutatea corporală, diverse tratamente medicamentoase și chiar și stările emoționale.
Display și afișaj
Display-ul este o caracteristică importantă pentru că este necesar ca valorile afișate să poată fi citite cu ușurință pentru a fi interpretate.
Cel mai des întâlnite display-uri utilizate pentru pulsoximetre sunt LED, însă modelele cu o performanță mai ridicată pot fi dotate cu display-uri OLED. Iluminatul acestora este important pentru a putea fi folosite cu ușurință atât când este întuneric dar și când este o lumină puternică.
Contrastul este un alt aspect important pentru citirea datelor pentru că recomandat ar fi să fie cât mai mare, pentru a diferenția cât mai bine informațiile afișate față de fundal.
Mărimea caracterelor este de asemenea importantă. Simbolurile și caracterele trebuie să fie clare, mari și organizate încât să poate fi văzute cu ușurință chiar și de cei cu probleme de vedere sau în vârstă.
Unele modele oferă posibilitatea de a modifica nivelul de luminozitate sau modul de afișare a rezultatelor – pe orizontala sau verticala display-ului.
Portabilitate și greutate
În special, dacă se dorește sau este necesară o monitorizare cu o frecvență ridicată, portabilitatea este o caracteristică importantă. Sportivii sau persoanele care suferă de boli cardiace sau pulmonare ce necesită monitorizare, se orientează către dispozitive se pot fi transportate cu ușurință în buzunar, în geantă, la curea sau uneori în jurul gâtului dacă se atașează un șnur sau o husă specială. Deși multe modele sunt de mici dimensiuni, unele pot fi destul de grele în greutate, ceea ce le face să fie mult mai sensibile la șocuri și se pot deteriora sau sparge cu ușurință.
Dacă portabilitatea și dimensiunile sunt caracteristicile printre cele mai importante atunci când evaluați un produs pentru a-l cumpăra, este recomandat să va uitați și la greutatea acestora pentru a alege modelele mai ușoare cu un afișaj clar pentru a beneficia de un confort suplimentar la transport și utilizare.
Alte funcții
Pulsoximetrele pot avea funcții adiționale, mai complexe, dar aceste aspecte vor fi reflectate și în prețul final al produsului care poate fi mai mare decât comparativ cu un model cu funcțiile de baza.
Alarmă – această funcție sonoră poate fi setată să avertizeze utilizatorul dacă nivelul de oxigen este sub un anumit nivel sau dacă pulsul este neregulat.
Bluetooth – atunci când se dorește ținerea unei evidențe a evoluției nivelului de saturație, conexiunea Bluetooth facilitează conectarea cu un telefon, pentru a putea fi salvate rezultatele.
EKG – unii producători includ și un EKG mobil ce este recomandat pentru persoanele cu probleme de tensiune sau alte afecțiuni ca obezitate, diabet sau colesterol ridicat.
Pornire/Închidere automată – Modelele care au funcții de pornire/închidere automată sunt echipate cu un senzor care detectează dacă urmează să fie folosit aparatul odată așezat pe deget sau dacă nu mai este folosit atunci când este scos de pe deget și după o perioada pre-stabilită de stand-by, se va închide pentru a economisi bateria.
Top pulsoximetre recomandate în 2020
Pulsoximetru RedLine FS20C
Cu o greutate de doar 60 de grame, Pulsoximetrul RedLine FS20C un pusloximetru de deget foarte portabil și non-invaziv, care este certificat medical. Ecranul LED cu iluminat color facilitează citirea rezultatelor, poziția de citire putând fi modificată pe verticală și orizontală în 4 moduri. Rezultatele afișate sunt pentru nivelul de oxigen din sânge, graficul pulsului cât și numărul bătăilor pe minut.
Dispozitivul funcționează cu 2 baterii de tip AAA, și are inclus și o husă pentru a proteja aparatul și a ușura transportarea acestuia.
Caracteristici relevante:
- Marjă de eroare acceptată de ±2% atât pentru SpO2 cât și pentru puls (BPM)
- Dimensiuni reduse
- Sistem de închidere automată (8 secunde)
- Indicator stare baterie
- Vârstă recomandată – pornind de la 10 ani
Preț
35 – 150 lei (în funcție de furnizor)
Pulsoximetru CMS 50D
Dotat cu un ecran LED, este foarte ușor de utilizat și citit datorită funcției de modificare a nivelului de luminozitate, are un afișaj mare și posibilitatea de a citi rezultatele din 4 direcții.
Pulsoximetrul CMS 50D este recomandat și pentru copii cu vârste pornind de la 7 ani, și se poate ajusta în funcție de mărimea degetului pentru o citire preciza și o utilizare confortabilă.
Caracteristici relevante
- Marjă de eroare acceptată de ±2% atât pentru SpO2 cât și pentru puls (BPM)
- Alarmă
- Indicator stare baterie
- Senzor gravitațional
- Vârstă recomandată – pornind de la 7 ani
Preț
35 – 150 lei (în funcție de furnizor)
Pulsoximetru Beuer PO40
Pulsoximetrele Beuer sunt foarte rezistente la condițiile externe întâlnite atunci când se practică sporturi la altitudini mari cum ar fi ski sau alpinism. Afișează rezultatele repede și are o precizie ridicată datorită senzorului de măsurare.
Dimensiunile Pulsoximetrului Beuer PO40 sunt compacte, și are inclus în pachet o husă pentru a fi fixat la curea și un șnur ceea ce îl face ușor de transportat și de utilizat. Lumina display-ului reglabilă și cu 6 perspective de vizualizare pentru o citire a rezultatelor ușoară.
Caracteristici relevante
- Marjă de eroare acceptată de ±2% atât pentru SpO2 cât și pentru puls (BPM)
- Alarmă
- Indicator stare baterie
- Afișare grafică a pulsului
- Simbol pentru măsurători incorecte
Garanție 3 ani
Preț
250 – 300 lei (în funcție de furnizor)
Pulsoximetru Optimus AT 071M
Este poate printre cele mai ușoare pulsoximetre cu o greutate de doar 42 de grame, fiind echipat și cu un material moale în partea cu care degetul intră în contact atunci când este așezat pentru măsurare, ceea ce ridică nivelul de confortabilitate.
Optimus AT 071M măsoară pe lângă nivelul de oxigen din sânge și pulsul cardiac, și indicele de perfuzie (PI) care este o evaluare a rezistenței pulsatile la deget.
Caracteristici relevante
- Marjă de eroare acceptată de ±2% pentru SpO2
- Marjă de eroare acceptată de ±1% pentru BPM
- Indicator stare baterie
- 6 moduri de afișare
- Alarmă
- Sistem de închidere automată (8 secunde)
Preț
150 – 200 lei (în funcție de furnizor)
Pulsoximetru BM2000A
Este un pulsoximetru sub formă de ceas ce poate fi folosit pentru a monitoriza peste noapte nivelul de oxigen din sânge și pulsul dar are și funcții de monitorizare a somnului și a respirației. Pulsoximetrul BM2000A este recomandat atunci când pe lângă alte afecțiuni că probleme cardiace sau pulmonare, se suferă de apnee.
Display-ul este de tip OLED, color și poate fi conectat prin Bluetooth cu o aplicație software pe telefon pentru a stoca informațiile înregistrate și ulterior, putându-se genera rapoarte detaliate pentru a fi analizate.
Caracteristici relevante
- Marjă de eroare acceptată de ±2% pentru SpO2 și BPM
- Conectare la telefoanele cu Android prin Bluetooth
- Indicator stare baterie
- Istoric de utilizare
- Sistem de închidere automată (8 secunde)
Preț
1400 lei
Citește și: Cât plătesc pe asigurarea de sănătate? | Cât costă un tratament cu Remdesivir?
Sursa foto: www.freepik.com
[…] Citeşte şi: Cel mai bun tensiometru | Cel mai bun pulsoximetru […]