Top 10 capitale Europene pentru City Break

1
1526
catcostacitybreak

Fie că erați pasionați de călătorii sau nu, după 1 an de griji și restricții din cauza pandemiei, cu toții privim cu optimism la viitorul în care vom ne vom putea bucura cu ușurință de vacanțele mult lipsite în această perioadă. Odată cu apariția vaccinului, ușor ușor, fiecăruia a început să ne surâdă ideea de a putea vizita unele dintre cele mai atractive orașe europene așa că până la vacanțe prelungite, vom discuta despre care sunt unele din cele mai apreciate capitale europene de care vă puteți bucura în City Break-uri.

Deși întregul glob merită explorat și apreciat pentru frumusețile pe care le oferă, Europa este considerată de mulți turiști pe primul loc în topul continentelor cu orașe fascinante ușor accesibile unde fiecare se poate afunda în istorie, culturi, climate și peisaje diferite. Având aceste caracteristici în minte, fiecare capitală are propriul farmec care atrage turiștii în funcție de propriile preferințe, așa că nu am putut să facem un top 10 capitale unde plecați în City Break într-o ordine a importanței, ci le-am tratat în mod aleatoriu.

catcostacitybreak

Ce este un City Break?

Definiția City Break-ului susține că este o excursie sau un mini-concediu de 2-4 zile care se efectuează între perioadele anuale de concediu (care au o durată de peste 4 zile), în orașe turistice la o distanță de maxim 4 ore de zbor.

Dacă domiciliul personal este într-un oraș care are aeroport, atunci sunteți fericiții beneficiari ai unei situații ideale, și astfel este necesar să luați în calcul un timp relativ scurt de a ajunge la aeroport, zborul în sine, și apoi drumul de la aeroportul destinației pentru a avea timp să va bucurați de orașul vizitat chiar din prima zi. În această situație, City Break-ul ales se poate încadra în zilele de weekend, mai ales dacă zborurile disponibile și programul de lucru va oferă posibilitatea să plecați încă de vineri după-amiază.

În situația în care locuiți într-un oraș relativ aproape de unul din aeroporturile României, cel mai probabil mini-concediul trebuie planificat pentru o perioadă de 3-4 zile, luând în calcul durata transportului până la aeroport, traficul zonei și nu în ultimul rând condițiile climei care pot îngreuna drumul.

Top 10 capitale Europene pentru City Break

1. Londra, Anglia

Londra este unul din cele mai vizitate orașe din lume anual pentru că este un oraș divers cu unele din cele mai interesante atracții turistice și culturale din lume.

Fie că alegeți să vedeți Londra de sus din London Eye; întâlniți o celebritate la Madame Tussauds, admirați unele dintre cele mai prețioase comori din lume la British Museum sau dinozaurii de la Muzeul de Istorie Naturală, nu se poate să nu fiți încântați de atracțiile deosebite ale Londrei.

De la City Break-uri culturale, romantice sau potrivite pentru familii, capitala Marii Britanii este foarte versatilă, oferind posibilitatea să explorați atât centre culturale, dar și zone verzi potrivite pentru plimbări relaxante pe canalele minunate din Little Venice, grădinile palatelor ca Hampton Court Palace și Palatul Kensington și nu în ultimul rând, parcurile regale Richmond Park, Hyde Park și St. James’s Park.

Londra găzduiește și unele dintre cele mai bune muzee și galerii din lume  ca British Museum, Tate Modern, Natural History Museum sau Science Museum – unele dintre ele fiind gratuite. 

Nu contează de câte ori vizitați orașul, există întotdeauna ceva nou la Londra.

2. Paris, Franța

Paris sau orașul iubirii cum mai este denumit, este considerat unul dintre cele mai frumoase și elegante orașe din lume. Capitala Franței este întotdeauna o destinație clasică de vacanță, pe care o poți vizita de nenumărate ori și să nu te plictisești niciodată de mâncarea specifică, arhitectura deosebită cu fațade din piatră aurie, monumente celebre și multă artă și istorie.

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, acesta este de asemenea, intens trăit, nefiind doar o destinație pentru îndrăgostiți. Cu obiective turistice renumite ca Turnul Eiffel, Notre Dame, Arcul de Triumf, Champ Elysées, Disneyland Paris, muzeele Luvru și D’Orsay și catedrala Notre Dame, lista poate continua. Însă Parisul are și comori mai puțin cunoscute, care așteaptă să fie descoperite la o plimbare pe străzile orașului. În spatele palatelor și bulevardelor grandioase, puteți descoperi curți și grădini intime iar în spatele fațadelor istorice pot fi descoperite ateliere meșteșugărești și instituții de cercetare eminente.

Cu atât de multe locuri de vizitat, un City Break la Paris nu este suficient pentru a explora toate frumusețile pe care le oferă capitală, însă prețurile atractive care pot fi găsite prin agenții de turism sau optând pentru City Break-uri „do-it-yourself”, încurajează turiștii viziteze Parisul iar și iar.

3. Lisabona, Portugalia

City break-urile în Lisabona sunt mai mult decât străzile pietruite, priveliștile colorate și tramvaiele din lemn galben. Capitala Portugaliei încântă turiștii cu mâncare fantastică cu fructe de mare proaspăt prinse sau bacalhau (cod uscat), vinuri aromate, viață de noapte vibrantă, plaje în apropiere și muzică fado plină de suflet care răsună pe străzi.

Lisabona mai este denumită și „Orașul celor șapte dealuri”, pentru că are numeroase puncte din care se poate privi peste oraș sau spre râul Tagus . Un loc renumit este Castelul São Jorge, care se află în cartierul istoric Alfama din Lisabona, și unde vă puteți plimba pe străduțe înguste pietruite pentru a găsi o catedrală din secolul al XII-lea, Muzeul său Fado și Biserica cu cupole albe Santa Engrácia.

Și dacă alegeți să mergeți într-un City Break în Lisabona, să nu uitați de desertul extraordinar pasteis de nata atunci când explorați acest basm latin de maniere și tradiții uzate în timp.

4. Budapesta, Ungaria

Mulți turiști consideră că Budapesta este cel mai fascinat oraș pe care l-au vizitat în Europa, fiind renumit pentru oamenii foarte prietenoși și mâncarea excelentă iar un City Break în Budapesta promite romantism elegant pe toată durata vizitării orașului. Fondat prin fuziunea a două orașe, „Buda” și „Pest”, orașul este binecuvântat cu izvoare termale terapeutice, pub-cluburi găzduite în interiorul ruinelor care par că se prăbușesc și care sunt una dintre cele mai originale caracteristici ale orașului, dar există și spa-uri istorice și vederi romantice la Dunăre.

Budapesta este un oraș ușor de navigat, cu râul în inima sa. Pe o parte a podului spre vest este Buda cu dealuri pline de frunze care ascund izvoare termale naturale și sunt încoronate cu un palat care oferă priveliști până la clădirea parlamentului gotic, iar în spatele acestuia se află Pest, orașul de est, unde se pot găsi bulevarde atractive și cartierul evreiesc.

5. Roma, Italia

Roma este este unul dintre orașele în care puteți merge într-un City Break greu de uitat. Cu restaurante rafinate, muzee grozave și antichități române, capitala Italiei este un muzeu în aer liber pe care îl puteți vizita la pas, având acces facil la unele din cele mai renumite obiective turistice din lume.

Pe lângă Colosseum, Panteon, Fântâna Trevi  și Treptele Spaniole cu istorii antice, la mare căutare de către turiști se află și Vaticanul – centrul Bisericii Catolice cu catedrala Sfântul Petru care găzduiește o colecție remarcabilă de artă plastică în cel mai mic stat independent din lume.

Clima mediteraneană blândă din Roma este o atracție convingătoare pentru vizitatorii din nordul rece, dar atracția principală va fi întotdeauna energia pulsantă a unui loc care trăiește viața ca o formă de teatru. Provocarea va fi de a decide ce să nu faceți: există atât de multe biserici, situri arheologice, piețe, buticuri, ateliere artizanale și picturi încât pare că o viață nu este suficientă pentru a le vedea pe toate.

6. Praga, Republica Cehă

Praga este, fără îndoială, unul dintre cele mai fermecătoare orașe de vizitat din întreaga lume. Cu un amestec unic de arhitecturi gotice, renascentiste și romanice, Praga este un oraș foarte romantic, așa că o vizită în timpul iernii este una de luat în considerare, mai ales la Crăciun sau Anul Nou. Există multe obiective de neratat – Primăria Veche cu ceasul său astronomic, Podul Carol cu ​​sculpturi și muzicieni, Castelul Praga, Biserica Tyn și Piața Wenceslas.

Mâncarea cehă consistentă și băuturile ușoare vă mențin în mișcare așa că dacă doriți să ieșiți din rutina turistului clasic, descoperiți orașul la pas să va bucurați de frumusețile care au atras unele dintre cele mai mari producții de la Hollywood – The Bourne Identity și Mission Impossible.

7. Madrid, Spania

Madridului poate îi lipsește atmosfera distinctivă a Parisului sau istoria monumentală a Romei dar istoria arhitecturală a Spaniei oferă un fundal glorios vieții orașului: de la conace medievale și palate regale până la unghiurile neimaginate ale arhitecturii contemporane spaniole, capitala Spaniei este un oraș extraordinar.

Din punct de vedere culinar, Madrid a evoluat într-una dintre cele mai bogate capitale culinare din Europa, plină de creativitate și revoluție gastronomică. De la tapas în temple elegante până la tot ce este nou în ceea ce privește mesele așezate sub tavane boltite vechi de secole, mâncarea în Madrid este o adevărată plăcere. Artistic, este un loc deosebit pentru iubitorii de artă, datorită pictorilor spanioli ca Picasso, Goya, Dali, Velázquez și Miró ale căror opere împodobesc pereții galeriilor de clasă mondială ale orașului.

Dacă sunteți amatori ai vieții de noapte, atunci Madridul vă va fi pe plac. Orașul poate avea mai multe baruri decât oricare alt oraș de pe pământ – o colecție de cocktail baruri și cluburi de noapte care combină un indiciu de farmec cu acțiune non-stop. Pe străzile nocturne ale multor cartiere (barrios) întâlniți de multe ori mulțimi fericite care intenționează să danseze până în zori.

Pe scurt, Madridul este perfect pentru un weekend lung, bogat în cultură sau pentru o pauză în oraș, cu mâncare excelentă și o atmosferă plină de viață noaptea.

8. Amsterdam, Netherlands (Olanda)

Favorit pentru evadări rapide atunci când se preferă și un city break ieftin, Amsterdam își îmbină nucleul cultural cu un spirit hedonist ceea ce îl face unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa.

Este suficient de mic pentru a merge pe jos sau cu bicicleta aproape oriunde doriți, dar rareori este plictisitor. Clădirile ale căror acoperiș dau un aspect triunghiular, canale liniștite și poduri frumoase îi conferă un farmec unic, unde veți găsi muzee de artă de top și una dintre cele mai bune orchestre din lume.

Indiferent dacă doriți să vă simțiți confortabil într-o cafenea tradițională sau să explorați natura la grădina zoologică istorică Artis, există o mulțime de experiență în capitala olandeză.

9. Berlin, Germania

Indiferent de vârstă, interese sau buget, Berlinul găsește întotdeauna o modalitate să uimească. Istoric vorbind, capitala Germaniei are o mare semnificație, devenind cel mai important istoric din secolul al XX-lea datorită unei națiuni muncitoare a cărei contribuții a reînviat orașul după al doilea război mondial, dobândind prosperitatea și stabilitatea actuală.

De la căderea zidului său de renume mondial, Berlinul a luptat să devină unul dintre cele mai stimulante centre creative și culturale din Europa, cu muzee renumite internațional ce pot fi găsite pe Insula Muzeelor, evenimente atractive pentru turiști ca Bread & Butter Trade Show, Berlin Fashion Week și Berlin Air Show și obiective turistice ca Poarta Brandenburg și Zidul Berlinului.

Trecând peste atracțiile culturale și turistice, capitala Germaniei găzduiește cluburi legendare, mai ales pentru comunitatea globală LGBTQ +, magazine renumite pentru produsele creative de la cele de designeri renumiți și până la articole artizanale fabricate local, spații verzi ca Tiergarten ce atrag tot mai multe familii, și nu în ultimul rând, târgurile de vechituri legendare de duminică, de la  Volkspark Friedrichshain și Mauerpark.

Indiferent de perioada în care alegeți să vizitați Berlin într-un City Break, fiecare dintre voi se poate bucura de oferta diversificată de atracții pentru toate gusturile.

10. Viena, Austria

Un oraș care farmecă orice turist indiferent dacă este prima dată când îl vizitează sau e a 5-a oară, și care de multe ori este comparat cu Parisul.

Capitala Austriei este ridicată pe bogățiile Imperiului Habsburgic și  te bombardează cu galeriile pline de operele lui Gustav Klimt, străzi baroce impunătoare, ansamblul aproape palpitant de palate, și săli de concerte pur și simplu extraordinare. Cred că nu doar o dată ați auzit, mai ales în perioada sărbătorilor, de filarmonica din Viena, cu o istorie de 175 de ani și Corul Băieților din Viena, care încântă publicul cu fiecare notă muzicală. Tot pe lungimea creativității, tradiția Vienei are rădăcini și în artizanat. Furnizorii curții imperiale și regale din trecut oferă o calitate maximă într-o ambianță îngrijită iar tinerii designeri și creatorii de modă găsesc mereu noi abordări la târguri de modă ca Modepalast sau Blickfang sau în magazinele de tip pop-up.

Dacă vreți să explorați atitudinea imperială față de viață, atunci Palatul Schönbrunn este unul din locurile ideale. În completare, printre obiectivele turistice deosebite ale Vienei se află și Palatul Niederweiden, Palatul Belvedere, Palatul Hofburg, Catedrala Stephansdom, Muzeul Mozart, Muzeul Madame Tussauds, parcul de distracții Prater și nu în ultimul rând, Grădina Zoologică Schönbrunn care a devenit cea mai veche grădină zoologică din lume.

Indiferent dacă mergeți într-un City Break sau un concediu mai lung, există o multitudine de lucruri de de văzut și de făcut pe tot parcursul anului. Este, de asemenea, unul dintre cele mai bogate orașe din lume din punct de vedere cultural și muzical, cu o cultură de cafenea deosebită care atrag chiar și generațiile tinere, galerii, magazine și piețe stradale.

În încheiere…

Fiecare capitală de pe Pământ are propriul farmec prin culturi deosebite, istorie și artă. Ar fi extraordinar de dificil să facem un top într-o ordine descrescătoare a frumuseții acestora, însă sperăm ca acest articol să vă inspire atunci când doriți să evadați din rutina vieții de zi cu zi.

Până la mult așteptata vacanță în Maldive, un sejur în Grecia sau alte destinații preferate pentru concedii, City Break-urile naționale sau internaționale vă pot aduce un plus de energie și de relaxare mentală necesar pentru a va bucura de viață din plin. Cu pachete atractive de City Break ce pot fi găsite la orice agenție de turism din România sau oferte ce pot fi „vânate” online pentru a crea un City Break de tip „do-it-yourself”, nu rămâne decât să va faceți bagajele și să călătoriți imediat ce o puteți face în siguranță!

Citește și: Cât costă o vacanță în Grecia?Cât costă să amenajezi o piscină?

Sursa foto: freepik.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.