Testul de sarcină a ieșit pozitiv? Sau poate vrei să fii pregătită pentru momentul în care acest lucru se va întâmpla?
În ambele situații este necesar să faci o serie de analize și investigații esențiale pentru a te asigura că vei avea o sarcină care decurge perfect.
Pregătirea pentru sarcină presupune în primul rând câteva analize de rutină, acestea fiind urmate de teste și investigații care se vor efectua în diferite stadii ale sarcinii cum ar fi analizele medicale trimestriale. În articolul de astăzi le vom lua pe rând pentru a analiza importanța și costurile aferente investigațiilor pentru sarcină.
Cuprins:
Investigații de făcut înainte de a rămâne însărcinată
Încă dinainte să rămâi însărcinată este important să te asiguri că starea generală de sănătate a organismului tău este bună.
Într-o primă etapă ar trebui efectuate câteva controale de rutină pentru a verifica dacă greutatea, tensiunea arterială, glicemia sunt în limite normale. Urmează examinarea glandei tiroide și a sânilor, analize de sânge pentru a depista eventuale infecții în corp (Testul TORCH), o hemoleucogramă completă, sumar de urină și bineînțeles un consult ginecologic. Medicul ginecolog îți va face ecografiile necesare pentru evaluarea stării de sănătate a aparatului reproducător și va efectua testul Babeș Papanicolau.
Determinarea grupului sanguin și factorului Rh este deopotrivă un aspect esențial, deoarece sarcina poate fi afectată în mod negativ în cazul în care mama este Rh negativă iar tatăl este Rh pozitiv. Incompatibilitatea de Rh în sarcină poate chiar să pună în pericol viața bebelușului. Din fericire există și soluții preventive, de aceea este important ca testul de sânge să fie realizat în timp util.
Suplimente precum acidul folic și fierul se pot administra și înainte și în timpul sarcinii însă nevoile fiecărei paciente sunt diferite, tocmai de aceea dozele se stabilesc în urma unui control medical.
În funcție de istoricul medical și de rezultatele testelor deja efectuate, pot fi bineînțeles recomandate analize și investigații suplimentare.
Investigații de făcut în timpul sarcinii
Știm cu toții că prevenția este cel mai bun tratament dar lucrurile nu decurg întotdeauna conform planului. O sarcină poate apărea și pe nepregătite. În aceasta situație, aceleași analize și teste de rutina menționate mai sus se recomandă a fi făcute cât mai curând posibil. În primul trimestru de sarcină, în urma ecografiei se poate determina vârsta gestationala a fătului.
Medicul va recomanda o serie de teste pentru boli ce se pot dovedi periculoase pentru sarcină, precum Listeria, Chlamydia, gonoree, sifilis, HIV.
Se va efectua o evaluare ecografică a fătului( morfologie fetală) în fiecatre trimestru de sarcină.
Foarte importante sunt și testele de screening prenatal pentru copil. Cu ajutorul lor se poate identifica gradul de risc de malformații fetale.
Dublu-test – se efectuează în trimestrul I de sarcină și după cum îi spune și numele este de fapt o combinație intre două teste. Acestea sunt ecografia morfologică de care vorbeam mai sus + o analiză de sânge (beta HCG și PAPP-A în sângele matern).
În cazul în care rezultatele sunt îngrijorătoare, se pot recomanda teste suplimentare.
Triplu-test- se efectuează în trimestrul II de sarcină, de regulă în acel caz în care nu s-a făcut bitestul recomandat în primul trimestru. Acest test presupune analiza valorilor a trei hormoni din sângele matern: AFP, beta HCG și estriol.
La fel ca și în cazul celorlalte investigații, dacă rezultatele sunt îngrijorătoare, medicul poate recomanda teste suplimentare.
Cvadruplu-test- se efectuează în trimestrul II de sarcină, și presupune analiza acelorași valori ale hormonilor din sângele matern efectuate pentru triplu-test + un al patrulea hormon: inhibin- A.
În trimestrul al doilea se pot face deja măsurători și părinții pot afla sexul copilului. Tot în al doilea trimestru se repetă o parte dintre analizele făcute în primul trimestru.
În ultimul trimestru de sarcină, medicul va evalua ecografic starea de sănătate a fătului și evoluția sarcinii și va face noi măsurători. Morfologia fetală de trimestru 3 ajută la identificarea precoce a anumitor probleme cardiace în cazul în care acestea există.
Și în acest ultim trimestru se vor repeta o parte dintre analizele menționate mai sus.
Cât costă investigațiile pentru sarcină?
În ceea ce privește costurile, un lucru important de știut ar fi faptul că nu se pot preconiza cu exactitate sumele pe care le vei plăti pe parcursul sarcinii. La fel ca în orice altă situație particulară, împrejurările diferă, iar în funcție de circumstanțe, de datele clinice și de evoluția sarcinii pot fi necesare analize, ecografii sau teste suplimentare. Dacă pe perioada unei sarcini fără probleme se recomandă a fi efectuate consultații o dată la patru săptămâni, în cazul unor probleme de sănătate deja existente sau identificate pe durata sarcinii, lucrurile pot sta diferit.
Fie că vorbim de spitale de stat sau de clinici private, anumite analize, consultații și ecografii sunt decontate de CAS ( Casa de asigurări de sănătate) în limita fondurilor disponibile. O diferență semnificativă între spitalul de stat și o clinică privată ar fi însă timpul de așteptare pentru realizarea investigațiilor. În cazul spitalelor de stat, timpul de așteptare este mult mai mare.
Dacă faci parte din acei salariați care se bucură de un abonament la un un centru privat de sănătate suportat de angajator, cel mai probabil vei putea beneficia de un pachet de servicii special creat pentru sarcină.
Mărimea orașului în care te afli, experiența și notorietatea medicului care te consultă, condițiile și complexitatea serviciilor oferite de spital sau de clinica privată sunt de asemenea factori care pot influența prețurile analizelor din timpul sarcinii.
Totuși, pentru a avea o idee generală în ceea ce privește costurile celor mai importante investigații care ar trebui efectuate înainte de sarcină și pe perioada acesteia, am creat mai jos o listă cu prețuri estimative:
- HCG total (HCG+beta) ~ 50 lei
- Glicemia ~ 15 lei
- Hemoleucograma ~ 30 lei
- TSH (hormon tiroidian) ~ 30 lei
- FT3 (hormon tiroidian) ~ 30 lei
- FT4 (hormon tiroidian) ~ 30 lei
- Grupa sanguina ~ 20 lei
- Factorul RH ~ 20 lei
- Sumar de urină ~ 15 lei
- Profil TORCH ~ 350 lei
- Consultație obstetricală sarcină ~ 180 lei
- Ecografie transvaginală ~ 200 lei
- Test Babeș-Papanicolau ~ 100 lei
- VDRL ~ 20 de lei
- Anti-HIV ~ 50 de lei
- Antigen Neisseria gonorrhoeae ~ 50 de lei
- Antigen Chlamydia ~ 60 de lei
- Anti-Listeria monocytogenes ~ 60 de lei
- Morfologia fetală de trimestrul 1 începând cu ~ 200 de lei, în functie de tipul sarcinii
- Morfologia fetală de trimestrul 2 începând cu ~ 400 de lei, în functie de tipul sarcinii
- Morfologia fetală de trimestrul 3 începând cu ~ 400 de lei, în functie de tipul sarcinii
- Dublu-test ~ 150 lei
- Triplu-test ~ 130 lei
- Cvadruplu-test ~ 200 lei
Surse: mamica.ro | synevo.ro | bioclinica.ro | medlife.ro
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Test de sarcină: Cât costă, când și cum se face | Cât costă nașterea la un spital privat? | Cât costă fertilizarea in vitro?
[…] Citeste si: Sarcina, cele mai importante investigatii si cat costa […]