Deții un autoturism înmatriculat sau înregistrat în România? Atunci, probabil știi că trebuie să plătești un impozit auto anual pentru acesta, conform Codului fiscal.
Și în ceea ce privește mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar, impozitul auto pentru mijlocul de transport se datorează de locatar pe durata integrală a contractului respectiv.
În ultimii ani au existat majorări semnificative în ceea ce privește impozitul auto pentru anumite tipuri de vehicule. Exista însă și câteva categorii de mijloace de transport scutite de la plata acestui impozit dar și vehicule pentru care legea prevede reduceri.
Prin urmare, este important să știi în ce categorie te încadrezi pentru a calcula cât ai de plata.
Cuprins:
Cum se calculează un impozit auto
Potrivit legislației în vigoare, impozitul pe care îl datorează posesorul unui autovehicul se calculează ținând cont de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului, măsurată în centimetri cubi. Codul fiscal stabilește o sumă corespunzătoare pentru fiecare categorie de mijloace de transport, sumă cu care se va înmulți fiecare grupă de 200 centimetri cubi( cm3) sau fracţiune din aceasta. Mai exact:
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică de până la 1.600 cm3
Pentru motocicletele și automobilele cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.600 cm3, proprietarii acestora vor plăti 8 lei/ 200 cm3.
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică peste 1.600 cm3
Pentru mijloacele de transport cu o capacitate cilindrică care depășește 1.600 cm3, impozitul se va plăti luând în calcul suma de 9 lei/ 200 cm3.
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cm3 şi 2.000 cm3
Pentru cele cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cm3 şi 2.000 cm3 inclusiv, impozitul auto va fi de 18 lei/ 200 cm3.
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 (inclusiv)
Pentru acestea, posesorilor li se va percepe suma de 72 lei/200 cm3.
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.601 cm3 și 3.000 cm3
Posesorii de automobile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.601 cm3 și 3.000 cm3 inclusiv, vor plăti 144 lei/ 200 cm3.
Mijloacele de transport cu motoare de o capacitate cilindrică mai mare de 3.001 cm3
Pentru automobilele cu o capacitate cilindrică de peste 3.001 cm3, impozitul auto va fi de 290 lei/ 200 cm3.
Mijloacele de transport hibride
În cazul acestora, in conformitate cu decizia consiliului local, impozitul auto se va reduce cu cel puțin 50%.
Pentru lista completă și detaliată a tipurilor de mijloace de transport și a sumelor luate în calcul pentru fiecare, vedeți Capitolul IV – Impozitul pe mijloacele de transport (articolul 470) din Codul fiscal 2020, actualizat.

Scutiri și reduceri prevăzute în Codul fiscal
După cum am precizat mai sus, Codul fiscal prevede scutiri și reduceri de la plata impozitului auto pentru anumite mijloace de transport cum ar fi:
- Mașinile electrice și mașinile istorice definite în concordanță cu dispozițiile legale în vigoare.
- Cele care se află în proprietatea sau în coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război. Scutirea de impozit este însă valabilă doar pentru un singur mijloc de transport, alegerea rămâne la latitudinea contribuabilului.
- Cele deținute de persoanele cu handicap grav sau accentuat sau de persoanele care reprezintă legal o persoană cu handicap. Și în cazul acestora, scutirea de impozit este valabilă pentru un singur autovehicul.
- Mijloacele de transport deținute de instituţiile publice și acelea aflate în proprietatea persoanelor juridice, folosite pentru transport public de pasageri în regim urban sau suburban, incluzând transportul de pasageri în afara unei localităţi, cât timp tariful de transport este stabilit în condiţii de transport public.
- Vehiculele utilizate exclusiv în scopul transportului stupilor în pastoral
- Vehiculele utilizate exclusiv în scopul intervenţiilor în situaţii de urgenţă
- Vehiculele instituţiilor sau unităţilor aflate sub direcția Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sau a Ministerului Tineretului şi Sportului;
- Cele ale fundaţiilor instituite prin testament, concepute conform legislației în vigoare, în folosul întreţinerii, dezvoltării şi ajutorului instituţiilor de cultură naţională, dar şi cu scopul de a sprijini acţiuni umanitare, sociale şi culturale;
- Vehiculele organizaţiilor care oferă conform legislației în vigoare și ca unica activitate, servicii sociale în unităţi specializate, asigurând adăpost, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, sau persoane care sunt în dificultate.
- Cele aflate în proprietatea organizaţiilor cetăţenilor care aparțin minorităţilor naţionale.
În ceea ce privește mijloacele de transport agricole întrebuințate efectiv în domeniul agricol, Consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri ale impozitului auto anual.
Astfel de scutiri sau reduceri se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care solicitantul depune documentele doveditoare.
De 50% reducere la plata impozitului auto pot beneficia și persoanele fizice cu domiciliul în anumite localități care beneficiază de sprijin economico-social acordat în baza legislației în vigoare.
Pentru lista completă și detaliată a scutirilor, vedeți Capitolul IV – Impozitul pe mijloacele de transport (articolul 469) din Codul fiscal 2020, actualizat.
Declararea și datorarea impozitului auto
În termen de 30 de zile de la data dobândirii unui mijloc de transport, se depune de către proprietarul acesteia o declarație la organul fiscal local aflat în raza teritorială de competenţă, în care, în funcție de situație, își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru.
Obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale se menține și în cazul beneficiarilor de scutiri sau reduceri de la plata impozitului auto.
Dacă mijlocul de transport a fost achiziționat în cursul anului, proprietarul va trebui să achite impozitul auto începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării autovehiculului. Astfel, în cazul unei eventuale vânzări, vânzătorul respectivului autovehicul datorează plata impozitului auto pe anul în curs.
Regula este valabilă și pentru cazul în care se radiază din circulaţie un mijloc de transport. Se depune o declarație în termen de 30 de zile de la data radierii mașinii, iar începând cu data de 1 ianuarie a următorului an, proprietarul care a efectuat radierea nu va mai datora plata impozitului auto pentru acea mașină.

Plata impozitului auto
În ceea ce priveşte achitarea impozitului auto pentru mijloacele de transport, acesta se plătește în fiecare an, în doua transe egale. Prima se poate achita până la data de 31 martie a anului iar cea de-a doua până la data de 30 septembrie inclusiv.
Plata impozitului se poate efectua și integral, până la data de 31 martie, situație în care contribuabilul poate beneficia de o reducere de până la 10% inclusiv, reducere stabilită în urma hotărârii consiliului local.
În cazul în care suma datorată pentru impozitul auto este mai mică sau egală cu 50 de lei, atunci contribuabilul este obligat să o achite în totalitate până la primul termen de plată.
Modalități de plată a impozitului auto
- Cu cardul sau numerar la ghișeurile Direcției Generale de Impozite și Taxe/ Direcția fiscală, instituție aflată în subordinea primăriei de care aparține fiecare localitate în parte.
- În cadrul sucursalelor CEC Bank sau în benzinăriile OMV sau Petrom
- Cu cardul, online, pe site-ul ghișeul.ro
- Prin ordin de plată
- Prin mandat poștal la orice Oficiu Poștal
Pentru întârzierea plății impozitului pe mașină, se vor percepe dobânzi și penalități.
Sursa: noulcodfiscal.ro
Sursa foto: freepik.com
Te-ar putea interesa si: Asigurarea auto Rca
[…] de proprietar de autoturism. În România, pe lângă efectuarea inspecției tehnice periodice și plata impozitului anual pe mașină, este deopotrivă obligatorie încheierea unei asigurări de răspundere civilă […]
[…] si: Cat costa un test covid | Impozit AUTO 2020 | Cat costa o asigurare de […]
[…] si: Impozit Auto pentru masina | Licenta de transport […]