Cât costă un aviz epidemiologic?

0
1864
aviz epidemiologic

Dacă sunteți părinții unor copii care sunt înscriși la o instituție de învățământ, sau urmează să-i înscrieți, printre alte documente necesare, în mod sigur a trebuit să obțineți și un aviz epidemiologic pe care să-l prezentați instituției.

Atât avizul epidemiologic cât și adeverința medicală eliberată de medicul de familie, fac parte din documentele necesare din punct de vedere medical pentru înscrierea sau terminarea unui ciclu de învățământ, sau frecventarea acestuia agreat în 2015 de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății prin Ordinul 1002 publicat în Monitorul Oficial nr. 675 din 04.09.2015.

Ce este un aviz epidemiologic?

Avizul epidemiologic este un document medical eliberat de medicul de familie, care precizează dacă copilul prezintă semne sau simptome ale unei boli infecțioase contagioase, printr-un formular în model unic, pentru a putea intra într-o colectivitate din instituția de învățământ.

Cu toate astea, un aviz epidemiologic completat nu conține și rubrici pentru rezultatele examenelor medicale ca exudate nazale sau faringiene, examen coproparazitologic sau coprocultura, deoarece nu sunt considerate de către Ministerul Sănătății, un pericol pentru sănătatea copilului sau a altor membri expuși.

Deși majoritatea instituțiilor încă cer un aviz epidemiologic pentru copiii care urmează să frecventeze programele acestora, anul acesta, Miniștri Sănătății și Educației au propus un proiect de ordin comun pentru a menține obligatorie cerința unui aviz epidemiologic doar pentru grădinițe, atunci când un copil absentează cel puțin 3 zile consecutive sau când se organizează tabere sau vizite de studii.

aviz epidemiologic

Care este termenul de valabilitate a unui aviz epidemiologic?

Comparativ cu adeverința medicală necesară la înscrierea în colectivitate, care poate fi eliberată înainte de data începerii activității școlare, pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie, un aviz epidemiologic are o valabilitate extrem de limitată, mai ales în contextul pandemic.

Institutul Național de Sănătate menționează că avizul epidemiologic ar trebui eliberat în ziua începerii școlii sau a grădiniței, în ciuda nemulțumirilor exprimate de Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) pentru că presupune prezentarea a zeci de părinți cu copii acestora pentru a le fi eliberate un aviz epidemiologic completat într-un interval foarte scurt de timp.

Cât costă un aviz epidemiologic?

Avizul epidemiologic este GRATUIT, dacă se face o programare în prealabil la cabinetul de medicină de familie conform contractului semnat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Acesta este completat la cerere de către medicul de familie care are în evidență persoana în cauză, în 1 exemplar, folosind un model de aviz epidemiologic tip.

În situația în care părinții merg la medicul de familie fără a face o programare, va trebui să plătească prețul consultației, între 50 și 80 lei.

În situațiile deosebite în care medicul de familie nu poate elibera avizul, din motive ce nu țin de sănătatea copilului, unele clinici oferă posibilitatea de a obține un aviz epidemiologic atât pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, cât și fără trimitere. Diferența este făcută de suma plătită, deoarece având trimiterea de la medicul de familie nu se percepe nicio taxă, pe când fără trimitere, costul este în medie de 70 de lei. Este important de menționat că pentru a primi un aviz epidemiologic de la clinicile care au acest serviciu inclus, se efectuează obligatoriu un consult de către un medic specialist pediatru care va interpreta analizele copilului.

În contextul pandemic, în afara avizului epidemiologic obținut de la medicul de familie pentru situațiile obligatorii menționate mai sus, Societatea Națională de Medicina Familiei susține că este necesar să fie prezent în instituțiile de învățământ un cadru medico-sanitar care să coordoneze zilnic efectuarea triajului epidemiologic, iar dacă prezintă simptome, să fie trimis acasă, până la obținerea unui nou aviz epidemiologic care atestă că nu prezintă simptome ale unei boli infecțioase contagioase.

Citește și:  Cât plătesc pe asigurarea de sănătate? | Cât costă un test de Coronavirus (Covid-19)?

Sursa foto: www.freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.