Operația de micșorare de stomac – ce este și cât costă în 2022?

0
1370
Operația de micșorare de stomac

Te gândești la o operație de micșorare de stomac pentru că ai încercat diete și exerciții fizice de ani de zile și încă mai ai mult de slăbit? 

Chirurgia de slăbire, numită și chirurgie bariatrică sau metabolică, este uneori folosită ca tratament pentru persoanele care sunt foarte obeze.

Poate duce la o pierdere semnificativă în greutate și poate ajuta la îmbunătățirea multor afecțiuni legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.

Având în vedere că discutăm totuși despre o intervenție ireversibilă, este extrem de important să știți riscurile și beneficiile, ce face pe cineva un candidat bun pentru operație și ce angajamente pe termen lung trebuie să vă faceți pentru a păstra rezultatele.

Dar fiind o operație majoră și în cele mai multe cazuri ar trebui luată în considerare numai după ce ai încercat să slăbești printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Ce este operația de micșorare de stomac?

Operația de micşorare de stomac frecvent denumită și “Gastric sleeve” sau gastrectomia longitudinală este o procedură chirurgicală care induce pierderea în greutate prin restricționarea aportului de alimente. 

Statistic, pierderea în greutate raportată pentru această procedură variază de la 60% din excesul de greutate; se obțin rezultate mai bune cu o bună aderare la ghidurile alimentare și comportamentale. Cu alegeri inteligente alimentare, exerciții fizice regulate și obiceiuri alimentare bune, pacienții care au trecut printr-o operație de micșorare de stomac, se vor bucura și își vor menține o pierdere în greutate bună.

Deși a fost concepută inițial ca prima etapă a unei proceduri în două etape pentru pacienții supraponderali sau cu risc ridicat, gastrectomia longitudinală este acum utilizată în mod obișnuit și cu succes ca procedură de destinație pentru pierderea în greutate la persoanele cu IMC mai mare de 40.  

Cum se face operația de micșorare de stomac? 

La gastrectomia sleeve nu este implantat un corp străin, ca în cazul benzii gastrice reglabile, și nu există o rearanjare intestinală complexă, ca în cazul bypass-ului gastric. Majoritatea pacienților constată că, după o recuperare rezonabilă, sunt capabili să mănânce confortabil o mare varietate de alimente, inclusiv carne și legume fibroase. Spre deosebire de banda gastrică reglabilă și bypass-ul gastric, gastrectomia longitudinală este o procedură permanentă – nu poate fi inversată.

Cu această procedură, care se efectuează de obicei laparoscopic, chirurgul îndepărtează aproximativ 75 la sută din stomac și unește porțiunile rămase împreună pentru a face un nou stomac sau „mânecă” de mărimea unei banane. Astfel, stomacul capătă forma unui tub sau „mânecă” care poate acomoda mult mai puțină mâncare. 

Îndepărtarea unei părți a stomacului reduce și nivelul corpului unui hormon numit grelină, care este denumit în mod obișnuit „hormonul foamei”. Mulți oameni constată că le este mult mai puțin foame după operația de micșorare de stomac. Grelina joacă, de asemenea, un rol în metabolismul zahărului din sânge, astfel încât persoanele cu diabet de tip II văd adesea o scădere imediată a nevoii lor de medicamente pentru diabet (în special medicamente orale) după acest tip de gastrectomie. 

Operația de micşorare a stomacului – La ce te poti astepta? 

Operația de micşorare de stomac se face în spital. În funcție de recuperarea pacientului, șederea la spital poate dura una până la două nopți.

În timpul procedurii de micşorare a stomacului

Specificul intervenției chirurgicale depinde de situația individuală și de practicile spitalului sau ale medicului. Unele gastrectomii se fac cu incizii tradiționale mari (deschise) în abdomen. Dar gastrectomia longitudinală este de obicei efectuată laparoscopic, ceea ce implică introducerea unor instrumente mici prin multiple incizii mici în abdomenul superior.

Se administrează anestezie generală înainte de începerea intervenției chirurgicale. Anestezia este un medicament care vă menține adormit și confortabil în timpul intervenției chirurgicale.

Pentru a efectua o gastrectomie sleeve, chirurgul creează o mânecă îngustă prin capsarea stomacului pe verticală și îndepărtarea părții mai mari, curbate a stomacului.

Operația durează de obicei una până la două ore iar apoi în zona de recuperare, personalul medical monitorizează pentru preveni sau trata eventualele complicații.

După procedura de micşorare a stomacului

După gastrectomia longitudinală, dieta începe cu lichide fără zahăr, necarbogazoase, în primele șapte zile, apoi trece la piure timp de trei săptămâni și, în final, la alimente obișnuite la aproximativ patru săptămâni după operație. 

Fiecare masă trebuie să fie foarte mică. Ar trebui să vă asigurați că mâncați încet și mestecați bine fiecare mușcătură. Nu treceți prea repede la mâncare obișnuită. Acest lucru poate provoca durere și vărsături. Întrebați echipa de asistență medicală pentru a afla ce ce trebuie sa mănânci după operația de micșorare de stomac. După ce stomacul se vindecă, este necesar ca obiceiurile alimentare să fie schimbate. Va trebui să mănâncați mese mici pentru a nu forța stomacul mic.

Persoanele care au o intervenție chirurgicală de slăbire pot avea probleme în a obține suficiente vitamine și minerale. Acest lucru se datorează faptului că iau mai puține alimente și pot absorbi mai puțini nutrienți. Poate fi necesar să luați zilnic o multivitamine, plus un supliment de calciu-vitamina D. Este posibil să aveți nevoie de nutrienți suplimentari, cum ar fi vitamina B-12 sau fier la recomandarea medicului. 

Vor fi necesare controale medicale frecvente pentru a monitoriza starea de sănătate în primele câteva luni după operația de slăbire. Va trebui să faceți teste de sânge regulate la fiecare câteva luni în anul după intervenție chirurgicală. Acest lucru este pentru a vă asigura că nu aveți un nivel scăzut de fier din sânge (anemie), glicemie crescută sau niveluri scăzute de calciu sau vitamina D. Dacă aveți arsuri la stomac, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a reduce aciditatea stomacului. Este posibil, de asemenea să aveți nevoie de alte analize de laborator, analize de sânge și diverse examinări.

Pe măsură ce corpul dumneavoastră reacționează la pierderea rapidă în greutate în primele trei până la șase luni după gastrectomia cu mânecă, se pot observa diverse schimbări ale organismului printre care:

 • Dureri de corp
 • Oboseală, similară cu gripa
 • Senzație de frig
 • Piele uscata
 • Rărirea părului și căderea părului
 • Schimbări de dispoziție   

Care sunt riscurile și complicațiile operației de micșorare a stomacului?

Intervenția chirurgicală de micșorare de stomac este considerată o procedură relativ sigură. Cu toate acestea, ca toate operațiile majore, pot exista riscuri și complicații.

Unele complicații pot apărea după aproape orice intervenție chirurgicală. Acestea includ:

Hemoragie. Sângerarea de la rana chirurgicală sau din interiorul corpului poate duce la șoc atunci când este sever.

Tromboza venoasă profundă (TVP). Intervenția chirurgicală și procesul de recuperare vă pot crește riscul de formare a unui cheag de sânge în venă, de obicei într-o venă a piciorului.

Embolie pulmonară. O embolie pulmonară se poate produce atunci când o parte a unui cheag de sânge se desprinde și ajunge la plămâni.

Bătăi neregulate ale inimii. Chirurgia poate crește riscul unei bătăi neregulate ale inimii, în special fibrilația atrială.

Pneumonie. Durerea vă poate determina să respirați superficial, ceea ce poate duce la o infecție pulmonară, cum ar fi pneumonia.

Chirurgia de micșorare de stomac poate avea complicații suplimentare. Unele posibile efecte secundare care sunt specifice acestei intervenții chirurgicale includ:

Scurgeri gastrice. Lichidele din stomac se pot scurge din linia de sutură din stomac, unde au fost cusute înapoi.

Stenoză. O parte din manșonul tău gastric se poate închide, provocând o obstrucție în stomac.

Deficiențe de vitamine. Secțiunea din stomac care este îndepărtată este parțial responsabilă pentru absorbția vitaminelor de care corpul dumneavoastră are nevoie. Dacă nu luați suplimente de vitamine, acest lucru poate duce la deficiențe.

Arsuri la stomac. Remodelarea stomacului poate provoca sau agrava arsurile la stomac. Acest lucru poate fi de obicei tratat cu medicamente fără prescripție medicală.

Este important să ne amintim că schimbarea dietei și a obiceiurilor de exerciții fizice sunt esențiale pentru a pierde în greutate și a o menține după o intervenție chirurgicală de micșorare de stomac. Este posibil să vă luați înapoi în greutate dacă manancați prea mult, mâncați o dietă nesănătoasă sau daca dacă faceți exercițiu fizic prea putin.

Alte preocupări ale operației de micșorare a stomacului

O altă îngrijorare comună, mai ales atunci când slăbiți rapid, este cantitatea mare de exces de piele cu care puteți rămâne pe măsură ce kilogramele scad. Acesta este un efect secundar obișnuit al intervenției chirurgicale la gastrectomia sleeve.

Acest exces de piele poate fi îndepărtat chirurgical dacă vă deranjează. Dar rețineți că poate dura până la 18 luni pentru ca organismul dumneavoastră să se stabilizeze după operația de mânecă gastrică. De aceea, este de obicei cel mai bine să așteptați înainte de a lua în considerare o procedură de îndepărtare a pielii. Până atunci, s-ar putea să doriți să încercați câteva tehnici de strângere a pielii libere.

Un alt lucru pe care trebuie să îl luați în considerare înainte de a decide să faceți o operație de gastrectomie este că, spre deosebire de alte operații bariatrice, operația de micșorare de stomac este ireversibilă. Dacă nu sunteți mulțumiți de rezultat, stomacul nu poate fi schimbat la felul în care a fost. 

Cât costă o operație de micșorare de stomac?

Cat-costa-operatia-de-micsorare-de-stomac.

Costurile pot varia în funcție de locația aleasă. Deși prețul mediu al operației de micșorare de stomac poate fi mai mare în orașul în care locuiți, acest lucru nu înseamnă că fiecare spital are un preț mai mare. Este util să obțineți prețuri de la un număr de chirurgi bariatrici și/sau facilități din și în jurul orașului unde locuiți.

Va trebui să vă vizitați chirurgul de mai multe ori înainte de operație. Și veți avea mai multe vizite de urmărire după operație. Schimbarea activității de-a lungul vieții și a obiceiurilor alimentare nu este ușoară. Majoritatea chirurgilor bariatrici au multe resurse disponibile pentru a ajuta la realizarea acestor schimbări permanente. 

Un preț mai mic este întotdeauna mai bun?

Există o mulțime de considerații atunci când alegeți intervenția chirurgicală de micșorare de stomac. Unde se va face operația? Cine va efectua operația? Și nu în ultimul rând, cât sunteți dispuși să plătiți? Toate aceste întrebări joacă un rol în decizia finală de a avea o operație de micșorare de stomac. Și costul este doar un factor – nu singurul factor.

Intervenția chirurgicală micșorare de stomac este o procedură majoră și nu doriți să sacrificați abilitățile chirurgului în detrimentul prețului.

Cost operație micșorare stomac

Deși multe clinici evită să stabilească cât costă o operație de micșorare de stomac în România înainte de a efectua consultațiile și investigațiile necesare, unele dintre ele estimează un const aproximativ ce poate uneori fi găsit postat și pe site-ul acestora.

Ca exemple de prețuri, putem menționa spitalul privat Medicover cu centru în București unde se efectuează operații de micșorare de stomac la un preț de aproximativ 5.800 euro (28.840 lei) cuprinzând un pachet de investigații, analize preoperatorii, spitalizare, medicație, onorariul echipei medicale și consult postoperator. Cu toate astea, consultul preoperator se platește separat și are un preț de 220 lei.

Daca ne uităm la spitalul privat Regina Maria, costul operației de micșorare de stomac ajunge la aproximativ 5.600 euro iar la clinica Ponderas în București este aproximativ 6.000 euro.

Deși Casa Nationala de Asigurari nu decontează operații estetice ce nu sunt urgente sau vitale, plus materialele costisitoare care se folosesc în timpul acestui tip de intervenții, se poate totuși efectua o operație micșorare stomac la spital de stat contra cost. De exemplu, în Cluj și în Iași la spitalul Spiridon costul este de aproximativ 3.000 euro, pe când în București la spitalele de stat poate urca la aproximativ 4.000 euro.

Un preț mai mic înseamnă că chirurgul meu este mai puțin calificat?

Un preț scăzut nu înseamnă că chirurgul care efectuează operația este mai puțin calificat decât un chirurg cu preț mai mare. De multe ori costul intervenției chirurgicale este stabilit de spital și chirurgul poate alege să profite de acest preț sau să-și mărească prețul. Unii chirurgi preferă să ofere pacienților lor cel mai mic preț posibil, deoarece consideră că acest lucru aduce mai mulți pacienți, iar numărul crescut de pacienți compensează orice pierdere de preț pe caz.

Deoarece prețul nu are o relație directă cu abilitățile chirurgului, alegeți un chirurg pe care îl veți iubi mai întâi și luați în considerare prețul pe al doilea.  

Avantaje si dezavantaje operație micșorare de stomac

Fiecare tip de chirurgie bariatrică are propriile sale avantaje și posibile dezavantaje. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră opțiunile de slăbire pentru a determina care soluție este potrivită pentru dvs.

Avantajele chirurgiei de micșorare de stomac

 • Stomacul mai mic încă funcționează normal, așa că poți tolera majoritatea alimentelor, doar în cantități mici
 • Poate fi convertit ulterior într-un bypass gastric Roux-En-Y, dacă se dorește
 • Elimină partea superioară a stomacului care produce hormoni care stimulează foamea (grelină), astfel încât apetitul tău scade adesea
 • Mai puțină secreție acidă, deci șanse mai mici de ulcer
 • Deoarece intestinul rămâne intact, șansele mai mici de obstrucție intestinală (blocare), anemie, osteoporoză și deficit de proteine ​​și vitamine
 • Fără ajustări sau corpuri străine care pot cauza obstrucții, alunecare sau eroziune

Dezavantajele chirurgiei de micșorare de stomac

 • Nu este reversibil, deoarece o parte din stomac este îndepărtată
 • Pierderea în greutate poate fi mai dificilă sau mai redusă fără bypass intestinal
 • Corpul tolerează încă alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, care pot încetini pierderea în greutate
 • Deoarece este implicată capsarea stomacului, există un potențial de scurgeri și alte complicații
 • Este posibil să nu fie încă acoperit de companiile de asigurări sau CNAS, deoarece este încă considerată o procedură de investigație  

Rezultatele operației de micșorare a stomacului

Gastrectomia sleeve poate asigura pierderea în greutate pe termen lung. Cantitatea de greutate pe care o slăbiți depinde de schimbarea obiceiurilor de viață. Este posibil să pierdeți aproximativ 60%, sau chiar mai mult, din excesul de greutate în doi ani.

Pe lângă pierderea în greutate, gastrectomia operația de micșorare de stomac poate îmbunătăți sau rezolva afecțiunile legate de excesul de greutate, inclusiv: boala de inimă, tensiune arterială crescută. colesterol ridicat, apnee obstructivă de somn, diabet de tip 2, accident vascular cerebral, sau infertilitate

Operația de gastrectomie longitudinală vă poate îmbunătăți, de asemenea, capacitatea de a efectua activități zilnice de rutină și vă poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Dar rețineti că dacă mănâncați tot ce se poate, puteți relua în greutate.

Sursa foto: freepik.com | www.google.com

Citește și: Cât costă o zi de spitalizare în România? | Cât costă o consultatie la psiholog / psihoterapeut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.