Atunci când o persoană pierde un dinte, implanturile dentare pot fi o intervenție comună.
Principalele motive pentru un dinte lipsă pot fi igiena orală deficitară, acumularea plăcii, acumularea tartrului, carii sau boala.
Implanturile dentare sunt folosite ca fundație și structură pentru dintele de înlocuire. Spre deosebire de alte opțiuni de înlocuire, un implant înlocuiește dintele și rădăcina. Dacă pierdeți un dinte și nu îl înlocuiți, se poate întâmpla un efect de domino în care o schimbare duce la alta.
Acest efect de domino poate provoca o schimbare drastică a dinamicii generale a dinților și a gurii. De asemenea, poate provoca probleme cu ocluzia dentară, care vă vor afecta viața.
Dacă nu doriți ca protezele dentare, punțile sau coroanele să înlocuiască dinții lipsă, atunci implanturile dentare sunt necesare.
Implanturile dentare sunt, de asemenea, necesare pentru beneficiile estetice. Implanturile dentare pot juca, de asemenea, un rol critic în funcția gurii. Un implant dentar poate ajuta la susținerea unei mușcături sănătoase, menține dinții în locurile potrivite și poate contribui la scăderea deteriorării osoase. Presiunea și stimulul acțiunii de mestecat pot ajuta, de asemenea, la conservarea osului maxilar.
Implanturile dentare pot fi, de asemenea, benefice pentru aspectul general de frumusețe al dinților tăi. Cu implanturile dentare, este posibil să nu vă simțiți la fel de conștient de modul în care zâmbiți. Implanturile dentare sunt necesare pentru a vă ajuta să vă creșteți stima de sine și încrederea în sine atunci când mâncați.
Cuprins:
Ce este un implant dentar?
Atunci când un dinte este pierdut din cauza unei răni sau boli, o persoană poate experimenta complicații precum pierderea osoasă rapidă, vorbirea defectuoasă sau modificări ale tiparelor de mestecat care au ca rezultat disconfort. Înlocuirea unui dinte pierdut cu un implant dentar poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea pacientului.
Sistemele de implant dentar consta dintr-un corp de implant dentar și un bont de implant dentar și pot include, de asemenea, un șurub de fixare a bontului. Corpul implantului dentar este introdus chirurgical în osul maxilarului în locul rădăcinii dintelui. Bontul implantului dentar este de obicei atașat de corpul implantului prin șurubul de fixare a bontului și se extinde prin gingii în gură pentru a susține dinții artificiali atașați.
Din punct de vedere tehnic, un implant dentar este o rădăcină dentară artificială care este plasată în maxilar pentru a ține un dinte sau o punte protetică. Cu toate acestea, atunci când majoritatea oamenilor folosesc termenul „implanturi dentare”, ei vorbesc despre combinația dintre implant (rădăcina dintelui artificial) și dintele protetic. Implanturile dentare pot fi o opțiune pentru persoanele care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza bolii parodontale, a unei leziuni sau a unui alt motiv și care preferă să nu poarte proteze dentare.
Tipuri de implanturi dentare
Cu fiecare tip de implant dentar, există diferite opțiuni de acoperire, conector și dimensiune din care vor alege ortodontii dumneavoastră. Deși există mai multe metode de plasare a implanturilor, diferitele tipuri se încadrează de obicei într-una din două categorii.
Implanturi endostale (în os sau endooase)
Implantul in os este cel mai frecvent utilizat tip de implant dentar. Acestea sunt uneori folosite ca alternativă la o punte sau o proteză detașabilă. Implanturile endostale includ tipuri de șuruburi (filetate), tipuri de cilindri (netede) sau tipuri cu lame. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați ce tip de implant dentar va funcționa cel mai bine, dar implanturile endostale sunt sigure, eficiente și cea mai populară alegere folosită astăzi.
Ce presupune implantul in os?
Tratament: Implanturile endostale încep prin găurirea mai întâi în osul maxilarului pentru a introduce un șurub de titan care acționează ca o rădăcină artificială. Înainte de a putea termina tratamentul, trebuie să așteptați ca țesutul moale și osul să se vindece din jurul rădăcinii, proces care poate dura și câteva luni.
Stabilitate: implanturile endostale sunt bine cunoscute pentru că au unul dintre cele mai stabile rezultate naturale.
Un implant dentar endostal începe prin înșurubarea implantului în osul maxilarului, ceea ce necesită o sănătate și densitate suficientă a osului maxilar. Dacă aveți o creastă a maxilarului îngust în mod natural sau una care este scurtă sau îngustată și uzată din cauza unui traumatism sau a unei boli, este posibil să nu aveți suficient os necesar pentru a susține corect un implant dentar endostal. În acest caz, un implant subperiostal poate fi o opțiune.
Implanturile subperiostale (pe os)
Implanturile subperiostale sunt rar folosite astăzi. Ele au fost cândva utilizate în principal pentru a ține protezele dentare în poziție la pacienții cu înălțime insuficientă a osului. Când se folosesc implanturi subperiostale, acestea sunt plasate pe osul maxilarului în țesutul gingival, cu stâlpul metalic al implantului expus prin gingii pentru a ține proteza.
Ce presupune implantul pe os?
Tratament: În cazul implanturilor subperiostale, procesul general de tratament se face în două ședințe și este adesea un plan de tratament mult mai scurt decât cu un implant endostal.
Stabilitate: Implanturile subperiostale nu au același nivel de stabilitate, deoarece implantul nu intră în osul maxilarului, ci mai degrabă se sprijină pe partea superioară a osului și este ținut în loc doar de țesutul moale. Acest lucru oferă în continuare mai mult suport decât protezele dentare fără implanturi, dar este încă mai puțin stabil decât un sistem de implant endostal complet.
Alte tehnici ce pot fi recomandate pentru pregătirea pentru un implant
Dacă apar complicații și maxilarul dumneavoastră nu poate susține implanturi medicul dentist vă poate sugera alte alternative.
Mărirea osoasă – Stomatologul dumneavoastră va reface osul din maxilar dacă, în acest caz, acesta nu poate susține implanturi. Este posibil să folosiți aditivi pentru oase pentru a întări osul.
Lifting sinusal – Această procedură implică adăugarea de os sub sinus dacă osul de acolo a reușit să se deterioreze din cauza lipsei dinților din spate superiori.
Extinderea crestei – Este posibil ca maxilarul să nu fie suficient de lat pentru implanturi. În acest caz, medicul dentist poate grefa material pentru a fi adăugat într-un spațiu creat în partea superioară a maxilarului.
Oricare dintre aceste tehnici pot funcționa pentru a face spațiu pentru implanturi, cu toate acestea, dacă medicul dentist consideră că acestea sunt o idee proastă, nu totul este pierdut. Mai există încă câteva tehnici pe care dentistul dumneavoastră le poate sugera.
Imagini 3D – Tehnologia a evoluat suficient pentru ca medicul dentist să poată vedea un model 3D al maxilarului. Studiind acest software, medicul dentist vă poate planifica cel mai bun curs al unei proceduri de implant pentru dumneavoastră. Acest lucru reduce banii și timpul de recuperare.
Dinte temporar – Acest tip de implant dentar se aseamănă cu adăugarea unei anvelope de rezervă pe mașină. Permite plasarea temporară a unui dinte temporar, în aceeași zi cu plasarea implantului.
Aceasta ar putea fi opțiunea pentru dvs. dacă aveți suficient os și aveți un implant suficient de sigur pentru a susține plasarea și presiunea dintelui temporar.
Implanturi dentare mini – Sunt implanturi de mărimea unei scobitori care sunt foarte înguste. Utilizarea lor principală este stabilizarea unei proteze inferioare.
Sunt mai puțin inovatoare decât celelalte, dar totuși o opțiune perfect acceptabilă pe care o puteți analiza.
All-On-4 – Acesta este folosit ca alternativă pentru plasarea unui set complet de dinți de înlocuire de sus sau de jos. Patru implanturi dentare sunt plasate în osul disponibil, ceea ce elimină necesitatea grefei osoase. Un set temporar de dinți de înlocuire poate fi plasat în aceeași zi.
Dezavantajul este că va trebui să urmați o dietă specială în timp ce țesutul încă se vindecă și implanturile se leagă de os.
După aproximativ 6 luni, se pun un set permanent de dinți de înlocuire și, în sfârșit, puteți relua dieta normală.
Cât costă un implant dentar?
Întrebările despre costul implanturilor dentare sunt mai frecvente decât întrebările despre durerea postoperatorie sau chiar ratele de succes ale procedurilor de implant dentar.
Este de înțeles. Aveți familii de care țineți cont și știm cât de dificil poate fi să jonglați cu toate nevoile personale. Înainte de a începe să trecem la cifre, vrem să vă încurajăm să priviți costul implanturilor dentare ca pe o investiție și nu pe o cheltuială.
Ce include prețul implanturilor dentare?
Prețul implanturilor dentare poate părea costisitor. Deci, spre ce se îndreaptă exact banii plătiți?
Manopera unui expert în implanturi sau un chirurg. Un implant nu este ca o simplă extracție dentară sau o obturație, este considerată o intervenție chirurgicală. Aveți nevoie de un specialist – un stomatolog cu pregătire în implantologie, un chirurg bucal sau un medic ortodont – pentru a face acest lucru, așa că plătiți pentru expertiza lor.
Consultații și examinări. Înainte de a vă putea opera, va trebui să vă vizitați medicul dentist, să faceți radiografii, un diagnostic (dacă este necesar implantul) și un prognostic.
Inserarea implantului. Acesta este costul punerii efective a implantului atunci când medicul face o gaură în osul maxilarului și introduce implantul.
Plasarea bontului. Odată ce gingia s-a vindecat după implantare, se înșurubează un bont pe implant și se aplică o coroană temporară. Uneori, acesta poate merge pe implant atunci când este introdus.
Coroana permanentă. Coroana temporară este îndepărtată și înlocuită cu una permanentă.
Bineînteles, tot incluși în preț sunt și alți factori ca aparatura, tipul de anestezie, factorii de accelerare a vindecării utilizați, calitatea produselor, tipurile, materialul, metoda de fabricare și producătorul implantului/bontului/coroanei ce urmează să fie folosite.
Prețuri implant dentar
În general, atunci când vorbim de implanturi dentare, medicii stabilesc prețurile în principal pentru un implant. Așa cum menționam anterior, în costul unui implant dentar sunt incluși mai mulți factori, printre care tipurile, producătorul și calitatea materialelor folosite, tratamente, etc..
Așadar, costurile implantului dentar pot varia de la un cabinet la altul.
Luând în considerare cele 3 componente principale ale implantului, avem implantul propriu-zis sau șurubul care poate avea prețuri pornind de la 250 euro (de cele mai multe ori, acest preț poate fi găsit atunci cand este o perioadă promoțională organizată de cabinet). Cel mai des întâlnit preț de pornire este de aproximativ 500 euro (sau aprox. 2500 lei) și poate urca pana la aproximativ 2500 euro.
Prețul unui bont protetic, care este și el influențat de angulație, modul de ancorare a coroanei și material, pornește de la aprox.75 euro (350 lei) și urca chiar până la 500 euro.
Coroana, fiind cea care urmează să fie la suprafață, are o importanță semnificativă, de aceea materialul din care este confecționată, dacă urmează să fie înșurubată sau cimentată și viteza cu care este necesar sa fie finalizată pot urca prețul de la aprox. 150 euro până la aproximativ 1000 euro.
Asadar, luând în calcul detaliile menționate și prețurile estimative de mai sus, cu un simplu calcul matematic ajungem la un preț de pornire de aprox. 800 euro ce poate ajunge și la 4000 euro pentru un preț implant dentar.
Urmărirea procedurii implantului dentar
La fel ca dinții naturali, implanturile dentare necesită îngrijire orală conștiincioasă la domiciliu și vizite regulate la stomatologie pentru a menține funcția și a preveni bolile periimplantare. Pentru a vă menține implantul curat și fără placă, periajul și folosirea aței dentare sunt încă necesare.
După ce ți-ai primit implantul, parodontologul tău va lucra îndeaproape cu tine și medicul dentist general pentru a dezvolta cel mai bun plan de îngrijire pentru tine. Vizite periodice de urmărire vor fi programate pentru a vă monitoriza implantul, dinții și gingiile pentru a vă asigura că sunt sănătoase.
Care sunt costurile pe termen lung asociate cu lipsa implanturilor dentare?
O gamă largă de lucruri pot merge incredibil de greșit atunci când un pacient decide să nu opteze pentru un implant dentar sau să întârzie operația. Atunci când un dinte trebuie să fie scos, acesta trebuie, de asemenea, îndepărtat ca să nu provoace deteriorarea dinților adiacenți. Medicii stomatologi înțeleg că amânarea sau renunțarea la aproape orice procedură dentară poate provoca daune mai târziu în viață.
Un dinte care a lipsit de 12 luni poate cauza atrofia osului. Atrofia este scăderea densității și înălțimii osoase. Această atrofie poate însemna că veți avea nevoie de un grafic osos, precum și de implant dentar. O grefă osoasă poate fi mai dureroasă și mai costisitoare decât un simplu implant.
Poziționarea dinților tăi poate fi afectată și de amânarea unui implant dentar. Fiecare dinte din gura ta lucrează împreună ca parteneri. Când unul dintre acești parteneri lipsește, ceilalți dinți se pot mișca.
Dinții din spatele gurii se pot apleca înainte în spațiul implantului. Acest fapt înseamnă că atunci când decideți să obțineți implantul, este posibil să nu fie suficient spațiu. Dacă un dinte opus nu are partener, acesta poate fi dislocat din arcada creând probleme cu mușcătura.
Această deplasare a dinților adiacenți este un proces gradual pe care s-ar putea să nu-l observați. Totuși, începe imediat ce vă lipsește un dinte. Erupția dintelui opus poate crește, de asemenea, șansele de a experimenta dureri articulare temporomandibulare (ATM) care este o durere cronică în maxilar. Indiferent dacă dintele erupe sau molarii se sprijină, este posibil să aveți nevoie de o formă de ortodonție. Acest tip de lucrări stomatologice include aparate dentate, aliniere sau dispozitive de ancorare pentru a face spațiu pentru implant.
Pe lângă aceste două efecte secundare urâte ale așteptării, puteți începe să vă mușcați mai mult limba și obrajii. Acest fapt sună nevinovat, dar poate deveni o durere atunci când încerci să mănânci. De asemenea, este posibil să suprasolicitați partea gurii care nu are un dinte lipsă.
Această suprasolicitare poate provoca daune semnificative sănătății tale bucale. Este evident că implanturile dentare pot preveni durerea și suferința pe termen lung. De asemenea, vă pot economisi bani pentru procedurile menționate mai devreme.
De asemenea, este important să ne amintim că implanturile dentare devin în general o investiție în încrederea, sănătatea orală și aspectul unei persoane. Majoritatea pacienților sunt preocupați de prețul procedurii, dar privind pe termen lung este o intervenție accesibilă. Este mai scump să aștepți.
De ce să alegeți implanturile?
Implanturile sunt importante atunci când vine vorba de înlocuirea dinților. Ele vă asigură că vă veți recupera zâmbetul perfect ținând de înlocuire a dinților și de aceea vrem să menționăm și câteva dintre motivele pentru care ar trebui să alegeți implanturi.
1.Modul eficient de a vă restabili zâmbetul perfect
Implanturile sunt cea mai eficientă opțiune de cosmetică dentară pentru a vă restabili zâmbetul. Funcționează, simt și arată ca dinții naturali. Implanturile sunt concepute pentru a fuziona cu osul maxilarului în timp. Acest lucru este posibil, deoarece sunt de titan în natură, ceea ce înseamnă că pot fuziona în mod natural cu osul.
Implantul se simte confortabil, deoarece fuzionează complet cu osul tău. Puteți zâmbi confortabil, deoarece implantul nu va fi diferit de dinții naturali. Mâncatul și vorbitul nu vor fi, de asemenea, o problemă cu implanturile.
2. Sunt o investiție de durată
Dacă aveți nevoie de o soluție durabilă și permanentă pentru dinții lipsă, ar trebui să alegeți implanturi. Pot rezista o viață întreagă dacă ai grijă de ele. Implanturile sunt fabricate din titan care poate rezista la purtare.
Alte opțiuni, cum ar fi punți sau proteze dentare, vor avea nevoie de înlocuire periodică. Acesta este motivul pentru care ar trebui să rămâneți la implanturi, deoarece acestea nu au nevoie de înlocuiri. Tot ce trebuie să faci este să ai grijă de ei. Nu există nicio altă opțiune de înlocuire a dintelui care se va fuziona cu osul tău, cu excepția unui implant. Fuziunea garantează rezistență și durabilitate.
3. Implanturile sunt sigure
Implanturile nu vă vor afecta ceilalți dinți naturali. Cu implanturi, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la siguranța celorlalți dinți. Acest lucru se datorează faptului că implanturile fuzionează direct cu osul maxilarului. Nu depind de dinții adiacenți pentru sprijin.
Se știe că majoritatea opțiunilor de înlocuire a dinților slăbesc dinții naturali existenți. Asta deoarece punțile depind de dinții naturali rămași pentru susținere. Acest lucru va afecta puterea dinților tăi. Implanturile vă vor întări dinții spre deosebire de punți sau proteze parțiale.
4. Ele previn pierderea osoasă
Pierderea osoasă este frecventă la pacienții care își pierd dinții și optează pentru alte opțiuni de înlocuire. Implanturile sunt opțiunea de preferat, deoarece previn pierderea osoasă. Prin fuzionarea în osul maxilarului, acestea împiedică resorbția osului.
Alte opțiuni, cum ar fi punțile, lasă osul maxilarului fără sprijin. În acest fel, osul se resoarbe, afectând structura feței.
5. Sunt ușor de îngrijit
Cu implanturi, nu trebuie să faceți schimbări drastice în rutina dumneavoastră de igienă orală. Vă veți menține rutina normală după ce v-ați făcut implanturi. Periajul regulat și folosirea aței dentare vă vor menține implantul și dinții în stare bună.
Protezele dentare și punțile sunt opțiuni care vă pot afecta rutina normală de igienă orală. Cu aceste două veți avea nevoie de creme speciale pentru a menține o igienă orală adecvată. De asemenea, necesită înmuiere ore în șir. Acest lucru vă va lăsa fără dinți pentru o perioadă de timp, ceea ce vă poate afecta zâmbetul.
Sursa foto: freepik.com | www.google.com
Citește și: Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje | Ce este și cât costă un detartraj dentar profesionist?